Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ŽRTVOVANJE ZA DOBROBIT DRUGIH: Šef Japan Airlinesa na posao ide busom i zarađuje manje od pilota

ŽRTVOVANJE ZA DOBROBIT DRUGIH: Šef Japan Airlinesa na posao ide busom i zarađuje manje od pilota

Haruka-Nishimatsu-japanPohlepa, neprofesionalnost, nemoral, neetičnost te nedostatak senzibiliteta i empatije su nerijetko riječi koje se koriste pri opisivanju menadžera

Dio društva upravo ponašanje menadžera krivi za produbljivanje gospodarske krize, koja u konačnici uzrokuje i krizu društva.

Japanska kultura poslovanja se uvijek navodila kao primjer usklađenosti organizacijskih vrijednostima s vrijednostima zaposlenika.Upravo se u toj kulturi posebno ističe jedan menadžer, kojeg se zadnjih nekoliko godina naziva herojem i guruom. Haruka Nishimatsu – predsjednik i izvršni direktor Japan Airlinesa, se 2008. našao na listi 100 najutjecajnih ljudi u poslovnoj etici.

Oduševljenje je izazvao nakon što je u skladu s troškovnim rezovima unutar kompanije, i sebi smanjio plaću, te je njegova zarada od 2007. godine manja od zarade pilota koji rade za njegovu kompaniju.

Haruka Nishimatsu je uistinu drugačiji od svih, naročito kada se zna da na posao putuje autobusom, ruča u kantini s ostalim zaposlenicima te ima u potpunosti neograđen ured.

Apsolutna je suprotnost od poslovnjaka kao što je John Thain, CEO Merrill Lyncha, koji je potrošio milijune dolara za uređivanje svog ureda, ili kao što su čelnici General Motorsa, Forda and Chryslera, koji su na sastanak s američkim Kongresom, doputovali luksuznim privatnim avionima – i to odvojeno. Ironično je to što su oni tamo došli tražiti pomoć za spas autoindustrije.

Haruka Nishimatsu vraća vjeru u sposobnost i poštenje nadređenih, u čijm rukama su sudbine mnogih zaposlenika i njihovih obitelji. Njegova se filozofija temelji na uvjerenju da je potrebno povratiti povjerenje javnosti, ujediniti se te smanjiti distancu između radnika i menadžmenta.

Njegova skromnost, predanost radu, motiviranje i podizanje morala zaposlenika kroz otvorenost za komunikaciju mogu poslužiti kao primjer mnogima.

Njegove metode rada su vrlo jednostavne, osim već spomenutog načina putovanja, rezanja vlastite plaće i ručanja u kantini s radnicima, Nishimatsu koristi svaki trenutak kako bi komunicirao sa zaposlenicima i poslušao njihove ideje. Nishimatsu smatra da je odgovornost za neuspjeh na čelnicima, te da je potrebno dijeliti posao i žrtvu zajedno s zaposlenicima, kako kompanija ne bi propala.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

(poslovni.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,