Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ┼ŻRTVOVANJE ZA DOBROBIT DRUGIH: ┼áef Japan Airlinesa na posao ide busom i zara─Ĺuje manje od pilota

┼ŻRTVOVANJE ZA DOBROBIT DRUGIH: ┼áef Japan Airlinesa na posao ide busom i zara─Ĺuje manje od pilota

Haruka-Nishimatsu-japanPohlepa, neprofesionalnost, nemoral, neeti─Źnost te nedostatak senzibiliteta i empatije su nerijetko rije─Źi koje se koriste pri opisivanju menad┼żera

Dio dru┼ítva upravo pona┼íanje menad┼żera krivi za produbljivanje gospodarske krize, koja u kona─Źnici uzrokuje i krizu dru┼ítva.

Japanska kultura poslovanja se uvijek navodila kao primjer uskla─Ĺenosti organizacijskih vrijednostima s vrijednostima zaposlenika.Upravo se u toj kulturi posebno isti─Źe jedan menad┼żer, kojeg se zadnjih nekoliko godina naziva herojem i guruom. Haruka Nishimatsu ÔÇô predsjednik i izvr┼íni direktor Japan Airlinesa, se 2008. na┼íao na listi 100 najutjecajnih ljudi u poslovnoj etici.

Oduševljenje je izazvao nakon što je u skladu s troškovnim rezovima unutar kompanije, i sebi smanjio plaću, te je njegova zarada od 2007. godine manja od zarade pilota koji rade za njegovu kompaniju.

Haruka Nishimatsu je uistinu druga─Źiji od svih, naro─Źito kada se zna da na posao putuje autobusom, ru─Źa u kantini s ostalim zaposlenicima te ima u potpunosti neogra─Ĺen ured.

Apsolutna je suprotnost od poslovnjaka kao ┼íto je John Thain, CEO Merrill Lyncha, koji je potro┼íio milijune dolara za ure─Ĺivanje svog ureda, ili kao ┼íto su ─Źelnici General Motorsa, Forda and Chryslera, koji su na sastanak s ameri─Źkim Kongresom, doputovali luksuznim privatnim avionima – i to odvojeno. Ironi─Źno je to ┼íto su oni tamo do┼íli tra┼żiti pomo─ç za spas autoindustrije.

Haruka Nishimatsu vra─ça vjeru u sposobnost i po┼ítenje nadre─Ĺenih, u ─Źijm rukama su sudbine mnogih zaposlenika i njihovih obitelji. Njegova se filozofija temelji na uvjerenju da je potrebno povratiti povjerenje javnosti, ujediniti se te smanjiti distancu izme─Ĺu radnika i menad┼żmenta.

Njegova skromnost, predanost radu, motiviranje i podizanje morala zaposlenika kroz otvorenost za komunikaciju mogu poslu┼żiti kao primjer mnogima.

Njegove metode rada su vrlo jednostavne, osim ve─ç spomenutog na─Źina putovanja, rezanja vlastite pla─çe i ru─Źanja u kantini s radnicima, Nishimatsu koristi svaki trenutak kako bi komunicirao sa zaposlenicima i poslu┼íao njihove ideje. Nishimatsu smatra da je odgovornost za neuspjeh na ─Źelnicima, te da je potrebno dijeliti posao i ┼żrtvu zajedno s zaposlenicima, kako kompanija ne bi propala.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

(poslovni.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,