Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ANTI-NATO VOJNE VJEŽBE NA GRANICI HRVATSKE: Rusi stižu u Srbiju, 30 km od granice s RH – POČINJE SIMULACIJA RATA!

ANTI-NATO VOJNE VJEŽBE NA GRANICI HRVATSKE: Rusi stižu u Srbiju, 30 km od granice s RH – POČINJE SIMULACIJA RATA!

vojska-srbijaOčito da NATO uzrokuje rat, a ne spriječava. Pripadnici ruske vojske ove će jeseni sudjelovati na čak dvije ANTI-NATO vojne vježbe u Srbiji, piše “Jutarnji” i ističe da će to biti na 30 kilometara od hrvatske granice

Kako navode, vojni analitičari u Srbiji tvrde da ovim vježbama “Srbija i Rusija guraju prst u oko Zapadu”.

Prva vježba, “Slavensko bratstvo 2016.” održat će se na vojnom poligonu Nikinci, samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom i granice s NATO.

“Zabrinuti smo zbog vježbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će u rujnu biti održana u Srbiji”
, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na nedavnom summitu NATO u Varšavi.

“Jutarnji” tu navodi da “sve tjesnija vojna suradnja Srbije i Rusije izaziva glasne prosvjede u NATO i Europskoj uniji čija članica Srbija želi postati.

Sigurnosna prijetnja?

Sve tješnja vojna suradnja Srbije i Rusije izaziva glasne prosvjede u NATO-u i Europskoj uniji čija članica Srbija želi postati. “Srbija igra na dvije stolice. S jedne strane ne želi u NATO, a želi postati članica EU. No, razina ruskog utjecaja u Srbiji je sve veća i Srbiji mora biti jasno da tako ne može postati članica EU”, tvrdi sugovornik Jutarnjeg iz hrvatskih diplomatskih krugova.

“Oni moraju biti svjesni da s ovakvim ruskim vojnim utjecajem nikad neće završiti pregovore iz Poglavlja Obrana, vanjska i sigurnosna politika”, kaže naš sugovornik.

Ministar obrane Josip Buljević, za Jutarnji list nije želio komentirati održavanje ovih vježbi, ali naglašava “kako je Hrvatska zainteresirana za što brži put Srbije u Europsku uniju. Međutim, Srbija će tijekom pregovora o zajedničkoj obrambenoj, vanjskoj i sigurnosnoj politici morati svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom djelovanju s ostalim članicama Unije”.

No, naš sugovornik iz vojnog vrha kaže kako Hrvatska ima adekvatan odgovor na sve tješnju vojnu suradnju Srbije i Rusije i dolazak ruskih snaga u blizinu hrvatske granice i granice NATO-a. “Adekvatan odgovor su Kiowa helikopteri, panzer haubice, borbena oklopna vozila Patria i dvije gardijske brigade”, kaže naš sugovornik. Na vježbi “Slavensko bratstvo 2016.” osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih postrojbi sudjelovat će i pripadnici bjeloruske vojske.

Ruski general Nikolaj Ignjatov, načelnik ruskih zračno-desantnih snaga, potvrdio je da u Srbiju dolaze elitni ruski padobranci stacionirani na Kavkazu. Srpsku vojsku će predstavljati pripadnici 63. padobranskog bataljuna iz sastava Specijalne brigade.

Na poligonu će iz aviona iskakati padobranci, izbacivat će se oprema za desant, a na tlu će se simulirati borba protiv terorista. Zasad nema službenih podataka koliko će vojnika sudjelovati na ovoj vježbi.

Stiže i zrakoplovstvo

Ovo je već treća srpsko-ruska vježba ovog tipa. Prva je u Srbiji održana prije dvije godine, a prošle godine je bila u Rusiji. Krajem rujna u Beograd dolazi ruski premijer Dmitrij Medvedev te se očekuje da će biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Nišu.

Koji tjedan iza, na aerodromu na Batajnici i u Nišu zračne srpsko-ruske snage održat će novu vojnu vježbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim pilotima uvježbavati kontrolu i zaštitu zračnog prostora te izvoditi borbene zadatke.

Mjesto održavanja vojnih vježbi:
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,