Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zašto je Erdogan blokirao američku NATO bazu Incirlik u Turskoj

Zašto je Erdogan blokirao američku NATO bazu Incirlik u Turskoj

nato-baza-incirlikViše tisuća turskih specijalaca u oklopnim vozilima, posljednjeg dana srpnja opkolilo je zrakoplovnu bazu Incirlik, koju koriste snage SAD i NATO-a, ali i Turska

Turski list “Hurriyet” je objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi ta vojna baza, dobila dojavu o novom pokušaju puča.

Tamo su poslane specijalne snage, a turski ministar za pregovore s Europskom unijom Omer Chelik tvrdi da se tu radi samo o “sigurnosnoj provjeri”.

Sa druge strane, neki turski analitičari kažu da takvi koraci Ankare izgledaju kao pokušaj “zastrašivanja” Washingtona, dok u Moskvi smatraju da blokiranjem baze Incirlik turske vlasti pokazuju da su nezadovoljne reakcijom Zapada na pokušaj državnog udara u zemlji, sredinom prošlog mjeseca.

U pokušaju državnog puča, organiziranom u noći 16. srpnja u Ankari i Istanbulu, poginulo je oko 250 ljudi, a više od dvije tisuće je ranjeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je više puta optužio predstavnike Pentagona za potporu pučistima.

“Vi (SAD) držite stranu pučistima umjesto da branite zemlju koja je pretrpjela pokušaj vojnog udara”, rekao je Erdogan nakon komemoracije u centru za obuku turske vojske, na koji su pučisti pucali u noći između 15. i 16. srpnja, ubivši 47 osoba .

On je američkom generalu Josephu Votelu, zapovjedniku za Bliski istok poručio da se “onaj tko je organizirao puč nalazi u SAD i da ga one hrane”, aludirajući na imama Fetulah Gulena, koji živi u egzilu u SAD i čije je izručenje tražila Ankara.

Prvi zamjenik šefa Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije Rusije Franc Klinčević, komentirajući posljednje događaje u Incirliku, izrazio je sumnju da su turske snage sigurnosti blokirale bazu zbog glasina o novom pokušaju državnog udara.

“Mislim da su turske snage sigurnosti blokirale zrakoplovnu bazu Incirlik iz sasvim drugih razloga, a i da glasine o novom državnom udaru nisu osnovane. Osim toga, samih glasina, čini se, nije ni bilo”, rekao je Klinčević.

Prema mišljenju ruskog dužnosnika, akcije turskih sigurnosnih snaga su signal NATO-u.

“Na taj način Turska daje do znanja NATO Savezu, a istovremeno i cijelom Zapadu, da je nezadovoljna njihovom reakcijom na pokušaj državnog udara … Izgleda da osuđujuće riječi predsjednika Recepa Erdogana nisu dovoljne”, rekao je Klinčević.

On smatra da bi Turska mogla poduzeti i druge korake nakon blokade američke vojne baze i da se ta situacija neće na ovome završiti.

Neki turski analitičari podsjećaju da je Incirlik ključna baza za SAD, odakle vrše zračne napade na Siriju i Irak i navode da nije isključeno da su posljednji događaji jedan od oblika pritisaka na SAD i Zapad.

Osim toga, smatraju stručnjaci, turske vlasti time žele pokazati Washingtonu i Bruxellesu da Turska pokušava provoditi neovisnu, samostalnu politiku.

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu neočekivano je ponudio Rusiji zračnu bazu Incirlik za borbu protiv ISIS-a, ali je ubrzo povukao tu izjavu.

Ankara se o tom pitanju nije službeno obraćala Moskvi, što je potvrdio i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Moskva se, s druge strane, do sad nikada nije obraćala Turskoj po pitanju Incirlika ili bilo koje druge vojne baze na teritoriju te zemlje.

Ruski analitičari ističu da ruskoj vojsci u Siriji nije potrebna ta baza i da oni za nju uopće nisu zainteresirani. Indirektno, ona bi mogla biti korisna za obavljanje operacija u Iraku ili u Kurdistanu, ali Moskva se o tome može dogovoriti i sa aktualnom vladom u Bagdadu.

Osim toga, korištenje baze Incirlik povuklo bi za sobom i mnogo poteškoća, a to ruskim Zrakoplovno-kozmičkim snagama nije potrebno.

Baza Hmejmim u Siriji je ruskoj vojsci sasvim dovoljna, a uz to njen rad je definiran službenim sporazumima između Moskve i Damaska.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,