Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AKCIJA PROTIV TERORISTA? AMERIKANCI PONOVO BOMBARDIRAJU LIBIJU: U tijeku zra─Źni udari na Islamsku dr┼żavu i uni┼ítavanje Nacionalne vlade spasa

AKCIJA PROTIV TERORISTA? AMERIKANCI PONOVO BOMBARDIRAJU LIBIJU: U tijeku zra─Źni udari na Islamsku dr┼żavu i uni┼ítavanje Nacionalne vlade spasa

libija-zracni-napadU ponedjeljak je Pentagon objavio da je po─Źeo zra─Źne napade na Islamsku dr┼żavu oko libijskog grada Sirte

Napade je osobno ovlastio Obama nakon konzultacije s tajnikom obrane Ash Carterom i visokim vojnim zapovjednicima.

“Mi nemamo zavr┼ínu to─Źku u ovom trenutku”, rekao je Pentagonov tajnik za medije Peter Cook, “ali se nadamo da nam to ne─çe uzeti zna─Źajan period vremena.”

Znamo svi dobro koliko su Amerikanci brzi u iskorjenjivanju terorista. Vidjeli smo to svi u Siriji, dok nisu došli Rusi i odradili posao kako treba.

Pentagon je objasnio da ─çe njihove zra─Źna kampanja podr┼żati libijsku Vladu nacionalnoih trupa (GNA) koja navodno poku┼íava izbaciti ISIS iz grada koji se nalazi na pola puta izme─Ĺu Tripolija i Benghazija. Postavlja se pitanje, za┼íto ovih vijesti prije nije bilo u medijima?

Prema Pentagonovom glasnogovorniku Michelle Baldanzi, napadi su “u skladu s na┼íim pristupom borbi protiv ISIS-a rade─çi sa sposobnim i motiviranim doma─çim snagama.”

Ranije ove godine, dr┼żavni tajnik John Kerry je pozvao Ujedinjene narode da se maknu iz ove sjevernoafri─Źke zemlje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

UN i SAD podr┼żavaju vojsku GNA za kontrolu Libije

Nakon napada SAD-a i NATO-a u 2011. i krvavog ubojstva Muamera Gadafija, privremena vlada je formirana u ratom opustošenoj zemlji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

GNA je organizirana pod uvjetima iz libijskog politi─Źkog sporazuma potpisanog 17. prosinca 2015. godine, nakon godina sukoba izme─Ĺu militanata Misratan i Zintani.

Vojna podr┼íka prema vladi GNA je usmjerena ne samo na osloba─Ĺanje Sirte od ISIS-a, ve─ç i uklanjanje ostatka Nacionalne vlade spasa u zapadnoj Libiji. Napadi ─çe vjerojatno biti usmjereni na islamisti─Źki poduprtu vladu u Tripoliju i druge islamske militante.

U travnju je Nacionalna vlada spasa priop─çila kako ─çe “prestati vr┼íiti du┼żnosti”, kao izvr┼ína vlasti.

Ujedinjeni narodi su prepoznali GNA kao legitimnu vladu Libije i podupiru njihovo nastojanje da dobije kontrolu nad nacionalnom Nacionalnom Naftnom Kompanijom (Oil Corporation).

Naftna kompanija ─Źini oko 70% proizvodnje nafte u zemlji. I Sjedinjene Dr┼żave i UN su nametnule sankcije ovoj kompaniji za vrijeme vladavine Gadafija.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,