Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TURSKI PREDSJEDNIK UCIJENIO EUROPU: Imate vremena do jeseni da ukinete vize za Turke ili propu┼ítamo milijune migranata, silovatelja i terorista

TURSKI PREDSJEDNIK UCIJENIO EUROPU: Imate vremena do jeseni da ukinete vize za Turke ili propuštamo milijune migranata, silovatelja i terorista

erdogan-imigrantiTurska ─çe prestati ispunjavati obveze koje je preuzela na sebe u sklopu migrantskog sporazuma s Europom ukoliko Europska unija ne ukine vize za Turke do listopada, objavio je turski ┼íef diplomacije Mevlut Cavusoglu, prenose njema─Źki mediji

Turski anga┼żman u sklopu dogovora ovisi o tome “ho─çe li Europska unija ispuniti svoj dio dogovora i┬á ukinuti vize za turske gra─Ĺane”, rekao je Cavusoglu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Turski ministar vanjskih poslova dodao je kako turska vlada o─Źekuje da se vize ukinu do “definiranog roka”.

Turski ultimatum

“To mo┼że biti po─Źetak ili sredina listopada, ali o─Źekujemo jasno odre─Ĺeni datum”, istaknuo je, nagla┼íuju─çi kako njegove rije─Źi “nisu prijetnja”.

Ipak, dodao je da ─çe “Turska biti primorana napustiti migrantski ugovor potpisan 18. o┼żujka ukoliko se ne ukinu vize”.

“Sporazum funkcionira samo zato ┼íto je Turska poduzela ozbiljne mjere da zaustavi pritok migranata, osobito na podru─Źju borbe protiv krijum─Źara ljudi”, upozorio je Cavusoglu.

Sporazum potpisan u o┼żujku

Podsjetimo, u sklopu migrantskog sporazuma koji je EU sklopio s Turskom, Turskoj je obe─çano 6 milijardi eura, ukidanje viza za njezine gra─Ĺane i ubrzavanje pristupanja Europskoj uniji. U zamjenu za to, Ankara je obe─çala prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koji stignu do Gr─Źke putem Turske.

Sporazum je stupio na snagu 20. o┼żujka. Ukidanje viza trebalo se dogoditi do srpnja, no Turska nije zadovoljila dio postavljenih kriterija, uklju─Źuju─çi i bitne promjene antiteroristi─Źkih zakona.

Situacija je dodatno zakomplicirana poku┼íajem vojnog udara u Turskoj 15. srpnja te Erdoganovom odmazdom koja je uslijedila, nakon koje je niz europskih slu┼żbenika i politi─Źara izrazilo zabrinutost za stanje temeljnih ljudskih prava u toj zemlji.

Kao osobito problemati─Źne Bruxelles vidi najave o ponovnom uvo─Ĺenju smrtne kazne u Turskoj.
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,