Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EVO ZA┼áTO AMERIKANCI GUBE NA DUGE STAZE: Ovaj ruski lovac presreta─Ź ─çe biti br┼żi i od rakete! (VIDEO)

EVO ZA┼áTO AMERIKANCI GUBE NA DUGE STAZE: Ovaj ruski lovac presreta─Ź ─çe biti br┼żi i od rakete! (VIDEO)

mig41NJEGOV “TATA” BIT ─ćE TRENUTNO NAJBR┼ŻI AVION NA SVIJETU MIG-31, A “DJED” – POZNATI MIG-25

AVION koji je istovremeno superbrzi lovac i presreta─Ź jo┼í uvijek ne postoji u prirodi. Me─Ĺutim, Rusija je prepuna pri─Źe o njemu.

─îak se govori da ─çe to biti MiG-41.

Ovo zna─Źi da budu─çi ─Źudo-avion biti projekt zavoda OKB Mikojna. Tako─Ĺer: da ─çe taj avion zna─Źiti daljnji razvoj ve─ç postoje─çeg ─Źuvenog lovca MiG-31 koji se uspje┼íno koristi u Zra─Źno-kosmi─Źkim snagama (VKS) RF.

Da ─çe Rusija dobiti novi zrakoplov rijetkih mogu─çnosti, najavio je i zapovjednik VX general-pukovnik Viktor Bondarev. On je jo┼í prije godinu dana rekao da znanstvenici i in┼żenjeri ve─ç rade na njemu, a da se za 2017. planira po─Źetak eksperimentalno-razvojnih radova na naprednom avio-kompleksu za “udaljeno presretanje”.

Taj avion bi trebalo da do 2025. godine u─çi u naoru┼żanje avio-pukovnija.

Indirektno je sve ovo potvrdio i generalni direktor Ruske korporacije za proizvodnju zrakoplova “MiG” Sergej Korotkov, koji je dao zna─Źajnu izjavu da se ve─ç radi na razvoju najnovijeg lovca-presreta─Źa i da ─çe od 2026. godine on u─çi u naoru┼żanje VKS.

Nitko, kao što se vidi, ne govori o nekom konkretnom avionu, ali je savršeno jasno da se radi o MiG-41, koji će postati nasljednik najbolje tradicije lovca MiG-31.
 

 
Poznato je da se projekt lovca-presreta─Źa velikog dometa (napredni avijacijski kompleks dalekog presretanja – PAK DP) razvijenog na bazi MiG-31 realizira u OKB. “Mikojan” u suradnji s Ni┼żnjegorodskim zavodom za proizvodnju zrakoplova “Sokol”.

Razvoj je po─Źeo jo┼í 2013. godine – u po─Źetku po nredbi glavnokomandiraju─çeg VX (tada jo┼í VVS), a kasnije i po nalogu na─Źelnika General┼ítaba Oru┼żanih snaga Rusije.

Avion ─çe se razvijati u okviru programa naoru┼żavanja do 2020. godine i zamijenit eskadrilu zrakoplova MiG-31, kojih danas u naoru┼żanju VKS ima 120 (75 su ve─ç modernizirani, a ostali ─çe to biti u naredne 2-3 godine). Uz sve prednosti “trideset jedinice” (on nema premca u svijetu, ne samo po brzini), rok eksploatacije ovih aparata zavr┼íava 2028. godine i njima je zamjena jednostavno neophodna.

Ako napravimo mali izlet u povijest modernih doma─çih presreta─Źa, nemogu─çe je ne podsjetiti se MiG-25, koji je bio “tata” sada┼ínjeg MiG-31 i, samim tim, bi─çe “deda” MiG-41. Dakle, “deda” se prvi put proslavio u borbenim uvjetima u Egiptu tijekom jednog od izraelsko-arapskih ratova.

Njegova pojava u nebu iznad Izraela paralizirala je avijaciju Tel-Aviva. Prvo, zbog neobi─Źne brzine za ono vrijeme, drugo, zbog vrhunske radarske stanice REB “Smaljta”, koja je tog lovca ─Źinila nevidljivim za ameri─Źke radare, kojima je raspolagao Izrael.

Postoji i jedna anegdota o brzinskim mogu─çnostima MiG-25.

Jedan mladi sovjetski pilot, primijetiv┼íi na zaslonu radara raketu ispaljenu ka njemu, iz straha je “stisnuo puni gas”. Lovac je dostigao takvu brzinu da je pobjegao raketi, ali se pilot uslijed ogromnog preoptere─çenja onesvijestio. Do┼íao je svijesti tek iznad Krimskog poluotoka, gdje je sletio na vojni aerodrom “Beljbek”. Limarija lovca bila je nagorjela od brzine, ali leta─Źke performanse nije izgubio.

Maksimalna brzina MiG-25 nikada nije izmjerena. Poznato je, da je pilot-kozmonaut Svetlana Savi─çka na tom lovcu dostigla brzinu 2700 kilometara na sat. Brzina, ograni─Źena pravilima sigurnosti za sve tipove MiG-25 je 2.8M, to jest 3000 kilometara na sat. Bez prika─Źenog noru┼żanja, koje “jede” 15 posto brzine, taj avion je, po mi┼íljenju zrakoplovnih stru─Źnjaka, sposoban i za 3,5 tisu─ça km/sat.


Rakete ameri─Źkog raketnog sustava MIM104 Patriot u stanju su oboriti zra─Źne ciljeve pri brzini od 1800 km/h do 5 Maha (ovo drugo nije potvr─Ĺeno u praksi) i, shodno tome, ne mo┼że svaka od njih uloviti ruskog lovca.

MiG-31 po brzinskim karakteristikama ne mo┼że zna─Źajno prema┼íiti “dvadeset peticu”, ali ipak jo┼í uvijek nema premca. I u narednih 10-15 godina, te┼íko da ─çe se u nekoj zemlji pojaviti ne┼íto sli─Źno.

Namjena MiG-31 je – detekcija i uni┼ítavanje balisti─Źkih i krstare─çih raketa, razli─Źitih lete─çih aparata, po─Źev┼íi od nisko lete─çih bespilotnih letjelica, i zavr┼íno s nisko lete─çim orbitalnim satelitima.

On je u stanju uspje┼íno uni┼ítiti ameri─Źke love─çi 5. generacije F-22 i F-35.

Taj lovac-presreta─Ź obara zra─Źne ciljeve pri brzinama do 5 Maha, koje je u stanju detektirati na udaljenosti od 280 kilometara – zahvaljuju─çi anteni sa faznom re┼íetkom, koja u ovakvom obliku nema ni na jednom drugom zrakoplovu u svijetu.

Presreta─Ź nosi od 5 do 9 tona borbenog tereta, njegov arsenal obuhva─ça razne tipove streljiva, uklju─Źuju─çi i rakete dugog dometa kojima mo┼że nanositi udare samostalno, bez vanjskog navo─Ĺenja. Uz to, MiG-31 mo┼że postati i lete─çi zapovjedni centar.

Me─Ĺutim, unato─Ź ovakvim izvanrednim performansama i postojanju razli─Źitih modifikacija zrakoplova, njegov radni vijek (kao ┼íto je ve─ç spomenuto) stru─Źnjaci ograni─Źavaju na 2025-2026. godinu. Do tog momenta treba pojaviti lovac-presreta─Ź nove generacije MiG-41.

A glavna karakteristika tog presreta─Źa treba biti brzina – 4.500 km/h.

Taj hipersoni─Źnom avion ─çe nositi na trupu i hipersoni─Źne projektile. Najnoviji lovac ─çe mo─çi ponesti u orbitu i male satelite, ┼íto su u stanju odraditi i neke modifikacije MiG-31, me─Ĺutim MiG-41 ─çe imati mnogo ve─çe mogu─çnosti.

“Novi presreta─Ź u MiG-u su razvijali jo┼í po─Źetkom 90-ih godina pod ┼íifrom “projekt 70″,┬á ka┼że avio-ekspert Valentin Dudin.

Nova koncepcija nije li─Źila na prethodne migovske lovce i po svojim karakteristikama trebalo je da postane najmo─çniji borbeni zrakoplov PVO s predvi─Ĺenom brzino do 7.000 kilometara. Ali, nije bilo dovoljno novca, a i odnos prema “obrambenoj industriji” tada je bio neodgovoran.

A sada┼ínji planirani novi presreta─Ź ─çe najvjerojatnije biti razvijan na temelju MiG-31, ┼íto je sasvim logi─Źno. To je i br┼że, i ekonomi─Źnije. A mogu─çnosti budu─çeg MiG-41 ─çe vi┼íestruko prema┼íiti prethodne modele. On ─çe biti u stanju presretati hipersoni─Źne udarne bespilotne letjelice, koje amerikanci trenutno razvijaju, a koje su teoretski jo┼í uvijek u dometu S-500″.

MiG-41 se jo┼í uvijek nije pojavio na svjetlosti dana, nisu u potpunosti poznate ni njegove glavne karakteristike i naoru┼żanje, me─Ĺutim, taj lovac-presreta─Ź ve─ç iritira potencijalne protivnik Rusije.

Jer, zrakoplov koji presti┼że rakete je – zna─Źajan je argument u odvra─çanju agresije. I kroz 10 godina on ─çe isto tako spokojno i bez straha letjeti nad teritorijem Amerike, kao ┼íto je to, prije 45 godina, radio njegov “djed” – MiG-25.

Ne mo┼że se protiv genetike.
 

 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,