Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EVO ZAŠTO AMERIKANCI GUBE NA DUGE STAZE: Ovaj ruski lovac presretač će biti brži i od rakete! (VIDEO)

EVO ZAŠTO AMERIKANCI GUBE NA DUGE STAZE: Ovaj ruski lovac presretač će biti brži i od rakete! (VIDEO)

mig41NJEGOV “TATA” BIT ĆE TRENUTNO NAJBRŽI AVION NA SVIJETU MIG-31, A “DJED” – POZNATI MIG-25

AVION koji je istovremeno superbrzi lovac i presretač još uvijek ne postoji u prirodi. Međutim, Rusija je prepuna priče o njemu.

Čak se govori da će to biti MiG-41.

Ovo znači da budući čudo-avion biti projekt zavoda OKB Mikojna. Također: da će taj avion značiti daljnji razvoj već postojećeg čuvenog lovca MiG-31 koji se uspješno koristi u Zračno-kosmičkim snagama (VKS) RF.

Da će Rusija dobiti novi zrakoplov rijetkih mogućnosti, najavio je i zapovjednik VX general-pukovnik Viktor Bondarev. On je još prije godinu dana rekao da znanstvenici i inženjeri već rade na njemu, a da se za 2017. planira početak eksperimentalno-razvojnih radova na naprednom avio-kompleksu za “udaljeno presretanje”.

Taj avion bi trebalo da do 2025. godine ući u naoružanje avio-pukovnija.

Indirektno je sve ovo potvrdio i generalni direktor Ruske korporacije za proizvodnju zrakoplova “MiG” Sergej Korotkov, koji je dao značajnu izjavu da se već radi na razvoju najnovijeg lovca-presretača i da će od 2026. godine on ući u naoružanje VKS.

Nitko, kao što se vidi, ne govori o nekom konkretnom avionu, ali je savršeno jasno da se radi o MiG-41, koji će postati nasljednik najbolje tradicije lovca MiG-31.
 

 
Poznato je da se projekt lovca-presretača velikog dometa (napredni avijacijski kompleks dalekog presretanja – PAK DP) razvijenog na bazi MiG-31 realizira u OKB. “Mikojan” u suradnji s Nižnjegorodskim zavodom za proizvodnju zrakoplova “Sokol”.

Razvoj je počeo još 2013. godine – u početku po nredbi glavnokomandirajućeg VX (tada još VVS), a kasnije i po nalogu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Avion će se razvijati u okviru programa naoružavanja do 2020. godine i zamijenit eskadrilu zrakoplova MiG-31, kojih danas u naoružanju VKS ima 120 (75 su već modernizirani, a ostali će to biti u naredne 2-3 godine). Uz sve prednosti “trideset jedinice” (on nema premca u svijetu, ne samo po brzini), rok eksploatacije ovih aparata završava 2028. godine i njima je zamjena jednostavno neophodna.

Ako napravimo mali izlet u povijest modernih domaćih presretača, nemoguće je ne podsjetiti se MiG-25, koji je bio “tata” sadašnjeg MiG-31 i, samim tim, biće “deda” MiG-41. Dakle, “deda” se prvi put proslavio u borbenim uvjetima u Egiptu tijekom jednog od izraelsko-arapskih ratova.

Njegova pojava u nebu iznad Izraela paralizirala je avijaciju Tel-Aviva. Prvo, zbog neobične brzine za ono vrijeme, drugo, zbog vrhunske radarske stanice REB “Smaljta”, koja je tog lovca činila nevidljivim za američke radare, kojima je raspolagao Izrael.

Postoji i jedna anegdota o brzinskim mogućnostima MiG-25.

Jedan mladi sovjetski pilot, primijetivši na zaslonu radara raketu ispaljenu ka njemu, iz straha je “stisnuo puni gas”. Lovac je dostigao takvu brzinu da je pobjegao raketi, ali se pilot uslijed ogromnog preopterećenja onesvijestio. Došao je svijesti tek iznad Krimskog poluotoka, gdje je sletio na vojni aerodrom “Beljbek”. Limarija lovca bila je nagorjela od brzine, ali letačke performanse nije izgubio.

Maksimalna brzina MiG-25 nikada nije izmjerena. Poznato je, da je pilot-kozmonaut Svetlana Savićka na tom lovcu dostigla brzinu 2700 kilometara na sat. Brzina, ograničena pravilima sigurnosti za sve tipove MiG-25 je 2.8M, to jest 3000 kilometara na sat. Bez prikačenog noružanja, koje “jede” 15 posto brzine, taj avion je, po mišljenju zrakoplovnih stručnjaka, sposoban i za 3,5 tisuća km/sat.

Rakete američkog raketnog sustava MIM104 Patriot u stanju su oboriti zračne ciljeve pri brzini od 1800 km/h do 5 Maha (ovo drugo nije potvrđeno u praksi) i, shodno tome, ne može svaka od njih uloviti ruskog lovca.

MiG-31 po brzinskim karakteristikama ne može značajno premašiti “dvadeset peticu”, ali ipak još uvijek nema premca. I u narednih 10-15 godina, teško da će se u nekoj zemlji pojaviti nešto slično.

Namjena MiG-31 je – detekcija i uništavanje balističkih i krstarećih raketa, različitih letećih aparata, počevši od nisko letećih bespilotnih letjelica, i završno s nisko letećim orbitalnim satelitima.

On je u stanju uspješno uništiti američke loveći 5. generacije F-22 i F-35.

Taj lovac-presretač obara zračne ciljeve pri brzinama do 5 Maha, koje je u stanju detektirati na udaljenosti od 280 kilometara – zahvaljujući anteni sa faznom rešetkom, koja u ovakvom obliku nema ni na jednom drugom zrakoplovu u svijetu.

Presretač nosi od 5 do 9 tona borbenog tereta, njegov arsenal obuhvaća razne tipove streljiva, uključujući i rakete dugog dometa kojima može nanositi udare samostalno, bez vanjskog navođenja. Uz to, MiG-31 može postati i leteći zapovjedni centar.

Međutim, unatoč ovakvim izvanrednim performansama i postojanju različitih modifikacija zrakoplova, njegov radni vijek (kao što je već spomenuto) stručnjaci ograničavaju na 2025-2026. godinu. Do tog momenta treba pojaviti lovac-presretač nove generacije MiG-41.

A glavna karakteristika tog presretača treba biti brzina – 4.500 km/h.

Taj hipersoničnom avion će nositi na trupu i hipersonične projektile. Najnoviji lovac će moći ponesti u orbitu i male satelite, što su u stanju odraditi i neke modifikacije MiG-31, međutim MiG-41 će imati mnogo veće mogućnosti.

“Novi presretač u MiG-u su razvijali još početkom 90-ih godina pod šifrom “projekt 70″,  kaže avio-ekspert Valentin Dudin.

Nova koncepcija nije ličila na prethodne migovske lovce i po svojim karakteristikama trebalo je da postane najmoćniji borbeni zrakoplov PVO s predviđenom brzino do 7.000 kilometara. Ali, nije bilo dovoljno novca, a i odnos prema “obrambenoj industriji” tada je bio neodgovoran.

A sadašnji planirani novi presretač će najvjerojatnije biti razvijan na temelju MiG-31, što je sasvim logično. To je i brže, i ekonomičnije. A mogućnosti budućeg MiG-41 će višestruko premašiti prethodne modele. On će biti u stanju presretati hipersonične udarne bespilotne letjelice, koje amerikanci trenutno razvijaju, a koje su teoretski još uvijek u dometu S-500″.

MiG-41 se još uvijek nije pojavio na svjetlosti dana, nisu u potpunosti poznate ni njegove glavne karakteristike i naoružanje, međutim, taj lovac-presretač već iritira potencijalne protivnik Rusije.

Jer, zrakoplov koji prestiže rakete je – značajan je argument u odvraćanju agresije. I kroz 10 godina on će isto tako spokojno i bez straha letjeti nad teritorijem Amerike, kao što je to, prije 45 godina, radio njegov “djed” – MiG-25.

Ne može se protiv genetike.
 

 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,