Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FBI: ISIS Mora napraviti što više terora prije nego što ih uništimo

FBI: ISIS Mora napraviti što više terora prije nego što ih uništimo

corney-i-fbiDirektor FBI-a James Comey inzistira na tome da ISIS mora još nanijeti više straha na američkom tlu prije nego ih Amerika pokuša uništiti

Comey, govoreći na konferenciji za syber sigurnost na Sveučilištu Fordham u srijedu, pesimistično je upozorio da će borba protiv ISIS-a na bojnom polju proizvesti još više terora u kratkom roku, te će raspršiti teroriste posvuda.

“U nekom trenutku nastat će teroristička dijaspora iz Sirije kakvu nikada prije niste vidjeli”, rekao je Comey. “Neće sve ubojice Islamske države ubojice umrijeti na bojnom polju.”

Upozorenje direktora FBI-a da će kolaps kalifata značiti povećane napade u zapadnoj Europi i SAD-u odražava konsenzus među obavještajnim dužnosnicima.

Comey je to usporedio sa formiranjea al-Qaide koja je povukla borace koji su bili okorjeli i radikalizirali u borbi protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu 1980-ih i ranih 1990-ih.

“To je red veličine koji je veći od bilo čega što smo vidjeli do sada”, rekao je Comey. “Puno terorista je pobjeglo iz Afganistana … ovo je 10 puta ili više.

“Vidjeli smo budućnost ovih prijetnji u Bruxellesu i Parizu (napadi koji su se desili ranije ove godine).”


“I ne samo na Zapadu. ISIS je nedavno počeo napade širom svijeta, uključujući zemlje u blizini svog osnovnog teritorija koji je smanjen zbog vojnih gubitaka u Iraku i Siriji.”

U posljednjih nekoliko tjedana, došlo je do masovnih ubojstava ubojstva u noćnom klubu u Orlandu, Florida; zračna luka u Istanbulu u Turskoj, kafić u Bangladešu, tržnica u Bagdadu, proslava pada Bastille u Nici, Francuska; prosvjed u Afganistanu u utorak, ubojstvo starijeg svećenika u Normandiji u Francuskoj. Sve te događaje su proveli borci ISIS-a ili muslimani u ime ISIS-a.

Analitičar CNN-a za nacionalnu sigurnost Peter Bergen krivi složeniji regionalni raspad država za ovoliki broj napada.

On napominje da je kriza vlasti u Iraku, Siriji i Jemenu dovela do masovne migracije muslimana iz tih područja prema Europi, što je izazvalo da reakcionarne političke stranke rade protiv njih.

Direktor CIA-e John Brennan je nedavno izjavio u Kongresu da je još uvijek kritično oduzeti ISIS-ov teritorij kao sigurno utočište jer su dali grupi bazu za treniranje operativaca.

Krajem svibnja, glasnogovornik ISIS-a i glavni ideolog, Abu Mohammed al Adnani, pokušao je opisati kako ISIS definira pobjedu. U audio poruci, rekao je da poraz neće rezultirati gubitkom kontrole nad gradovima, već “gubitkom volje i želje da se bore.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,