Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FBI: ISIS Mora napraviti ┼íto vi┼íe terora prije nego ┼íto ih uni┼ítimo

FBI: ISIS Mora napraviti što više terora prije nego što ih uništimo

corney-i-fbiDirektor FBI-a James Comey inzistira na tome da ISIS mora jo┼í nanijeti vi┼íe straha na ameri─Źkom tlu prije nego ih Amerika poku┼ía uni┼ítiti

Comey, govore─çi na konferenciji za syber sigurnost na Sveu─Źili┼ítu Fordham u srijedu, pesimisti─Źno je upozorio da ─çe borba protiv ISIS-a na bojnom polju proizvesti jo┼í vi┼íe terora u kratkom roku, te ─çe raspr┼íiti teroriste posvuda.

“U nekom trenutku nastat ─çe teroristi─Źka dijaspora iz Sirije kakvu nikada prije niste vidjeli”, rekao je Comey. “Ne─çe sve ubojice Islamske dr┼żave ubojice umrijeti na bojnom polju.”

Upozorenje direktora FBI-a da ─çe kolaps kalifata zna─Źiti pove─çane napade u zapadnoj Europi i SAD-u odra┼żava konsenzus me─Ĺu obavje┼ítajnim du┼żnosnicima.

Comey je to usporedio sa formiranjea al-Qaide koja je povukla borace koji su bili okorjeli i radikalizirali u borbi protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu 1980-ih i ranih 1990-ih.

“To je red veli─Źine koji je ve─çi od bilo ─Źega ┼íto smo vidjeli do sada”, rekao je Comey. “Puno terorista je pobjeglo iz Afganistana … ovo je 10 puta ili vi┼íe.

“Vidjeli smo budu─çnost ovih prijetnji u Bruxellesu i Parizu (napadi koji su se desili ranije ove godine).”


“I ne samo na Zapadu. ISIS je nedavno po─Źeo napade ┼íirom svijeta, uklju─Źuju─çi zemlje u blizini svog osnovnog teritorija koji je smanjen zbog vojnih gubitaka u Iraku i Siriji.”

U posljednjih nekoliko tjedana, do┼ílo je do masovnih ubojstava ubojstva u no─çnom klubu u Orlandu, Florida; zra─Źna luka u Istanbulu u Turskoj, kafi─ç u Banglade┼íu, tr┼żnica u Bagdadu, proslava pada Bastille u Nici, Francuska; prosvjed u Afganistanu u utorak, ubojstvo starijeg sve─çenika u Normandiji u Francuskoj. Sve te doga─Ĺaje su proveli borci ISIS-a ili muslimani u ime ISIS-a.

Analiti─Źar CNN-a za nacionalnu sigurnost Peter Bergen krivi slo┼żeniji regionalni raspad dr┼żava za ovoliki broj napada.

On napominje da je kriza vlasti u Iraku, Siriji i Jemenu dovela do masovne migracije muslimana iz tih podru─Źja prema Europi, ┼íto je izazvalo da reakcionarne politi─Źke stranke rade protiv njih.

Direktor CIA-e John Brennan je nedavno izjavio u Kongresu da je jo┼í uvijek kriti─Źno oduzeti ISIS-ov teritorij kao sigurno uto─Źi┼íte jer su dali grupi bazu za treniranje operativaca.

Krajem svibnja, glasnogovornik ISIS-a i glavni ideolog, Abu Mohammed al Adnani, poku┼íao je opisati kako ISIS definira pobjedu. U audio poruci, rekao je da poraz ne─çe rezultirati gubitkom kontrole nad gradovima, ve─ç “gubitkom volje i ┼żelje da se bore.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,