Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TEŽAK ŠOK ZA ZAPAD: Seif al-Islam Gadafi ujedinio libijska plemena oko ideje za povratak na vlast!

TEŽAK ŠOK ZA ZAPAD: Seif al-Islam Gadafi ujedinio libijska plemena oko ideje za povratak na vlast!

seif-gadafiSin ubijenog libijskog čelnika Moamera Gadafija pušten je iz zatvora, a libijska plemena vide ga kao jedinog legitimnog spasioca zemlje i spremna su da ga podrže kao de facto lidera u bilo kakvom političkom procesu

Seif al-Islam Gadafi, sin ubijenog libijskog čelnika Moamera Gadafija, pušten je iz zatvora u Zintanu, gdje je proveo skoro 5 godina.

Nakon što je njegov otac ubijen i Sirt zauzet od strane pobunjenika, Seif je pokušao pobjeći iz Libije, međutim u studenom 2011. je uhićen i zadržan u zatvoru, gdje su mu, između ostalog, odsječeni prsti.

U kolovozu prošle godine, mladi Gadafi je u Tripoliju osuđen na smrt strijeljanjem, međutim kazna nije izvršena na inzistiranje organizacije “Human Rights Watch”, koja je optužila samoproglašenu vladu da je politizirala sudski proces.

Seif nije bio prisutan na saslušanjima, jer kao zatvorenik u Zintanu kojim je upravljala vlada u Tobruku, nije bio u nadležnosti vlasti u Tripoliju.

Osim toga, Međunarodni kazneni sud u Haagu podigao je optužnicu protiv Seifa, njegovog oca i bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdalaha Sanusija. Haški tribunal je povukao optužnicu protiv Moamera Gadafija nakon njegove smrti, a odobrio je da se Sanus sudi u Libiji.

Izvor blizak Seifu rekao je 2015. godine za Al Monitor da je jedina prepreka oslobađanju Seifa “njegova sigurnost kada napusti zatvor”. “Bile bi potrebne velike sigurnosne mjere da bi bio siguran, a ukoliko bi ga odveli u inozemstvo, imao bi malo utjecaja na događaje u zemlji”, naveo je izvor.

Oslobađanje Seifa Gadafija ipak je omogućeno novim zakonom o amnestiji, koji je usvojila međunarodno priznata vlada u Tobruku.

Njegov pravni tim naveo je da je Seif oslobođen još 12. travnja, ali da to nije objavljeno iz sigurnosnih razloga.

Karim Kan koji je vodio Gadafijev pravni tim, izjavio je da će Haški tribunal najvjerojatnije odbaciti optužbe protiv Seifa, jer mu je po istim osnovama suđeno iu Libiji, gdje je oslobođen.

Sada kada je na slobodi, glavno pitanje jeste: “Kakva će biti uloga Seifa Gadafija u budućnosti Libije?”

Izvori bliski mladom Gadafiju rekli su za Al Monitor da je Seif već počeo kontaktirati ljude koji ga podržavaju i pravi plan za spašavanje zemlje.

Naime, Seif je praktično predodređen da igra ulogu u plemenski strukturiranom libijskom društvu – većina plemena koja su podržavala njegovog oca, vide ga kao jedinog legitimnog spasitelja i spremna su da ga podrže kao de facto lidera u bilo kakvom političkom procesu nacionalnog pomirenja i ujedinjenja zemlje.

Prema saznanjima Al Monitora, ova plemena su već donijela odluku da će ga prihvatiti kao njihovog jedinog predstavnika, što znači da će Seif Gadafi biti zadužen za pregovore, prihvaćanje i odbijanje uvjeta nacionalnog pomirenja.

Imajući u vidu sve goru situaciju u Libiji, sve više ljudi okreće se Gadafiju kao potencijalno pozitivnom igraču. Prema posljednjim izvještajima, pristaše Gadafija su sada u apsolutnoj većini u Libiji i predstavljaju glas koji se ne može ignorirati.

Osim toga, plemenske snage u zemlji su već neko vrijeme u potpunosti ignorirane od strane UN-ovih predstavnika u Libiji, koji nisu uspjeli postići nikakav napredak u izvlačenju zemlje iz građanskog rata.

Plemena koja se protive takozvanoj “Revoluciji 17. veljače” okupila su se u Vrhovni savjet libijskih plemena i jedino što im fali je politička koherentnost i jako vodstvo, koje prema njihovom mišljenju, može osigurati Seif Gadafi.

Činjenica da se njegovo oslobođenje poklopilo s oslobađanjem šest visokih dužnosnika bivšeg režima, doprinijela je tome da se Seif Gadafi pozicionira kao sve relevantnija politička figura u ratom razorenoj zemlji.
 
(Newsweek.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,