Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DONALD TRUMP: ‘Rusijo, ako me čuješ, nađi 30.000 emailova koje je Hillary izbrisala’

DONALD TRUMP: ‘Rusijo, ako me čuješ, nađi 30.000 emailova koje je Hillary izbrisala’

trump-putin-hillaryKremlj je u srijedu odlučno zanijekao bilo kakvu umiješanost u američku izbornu kampanju

Donald Trump je rekao u srijedu kako se nada da će Rusija biti kadra pronaći tisuće elektroničkih poruka izbrisanih s privatnog servera Hillary Clinton, istaknuvši da on “nema nikakve veze s Rusijom”, koju optužuju da mu želi pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima.

“Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći pronaći 30.000 e-mailova koji nedostaju”, rekao je na tiskovnoj konferenciji na Floridi, smjerajući na mailove koji su izbrisani s privatnog servera koji je njegova demokratska suparnica koristila dok je bila državna tajnica.

“To će biti prvi put da je jedan kandidat velike stranke za predsjedničku dužnost aktivno poticao stranu silu da špijunira njegova protivnika”, oštro je reagirao priopćenjem izborni stožer Hillary Clinton govoreći o “pitanju nacionalne sigurnosti”.

Clinton je i sama bila optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti zbog toga što se koristila isključivo svojim privatnim računom e-pošte dok je bila američka državna tajnica.

Predsjednica Demokratske stranke dala je ostavku u nedjelju nakon što su procureni emailovi pokazali da su stranački čelnici favorilizirali Clinton nauštrb njezina suparnika senatora Berniea Sandersa za predsjedničku nominaciju.

“Nemam nikakve veze s Rusijom”, rekao je Trump na tiskovnoj konferenciji u Doralu, na Floridi, dodajući da se nikad nije sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


To je rekao pošto je dvadesetak tisuća mailova visokih dužnosnika demokratske stranke hakirano i objavljeno na internetskoj stranici Wikileaksu uoči demokratske konvencije. Na potonjoj je Clinton u utorak službeno potvrđena za kandidata demokratske stranke na predsjedničkim izborima u studenom.

Kako prenosi New York Times, američke obavještajne agencije su sigurne da su račun stranke hakirale ruske vlasti, premda ne mogu reći je li riječ o uobičajenoj špijunaži ili o želji da utječu na američke predsjedničke izbore.

“Nemam ništa s Putinom”, istaknuo je Trump. “Nikad nisam razgovarao s njim. Ne znam ništa o njemu, osim da će me poštovati. On ne poštuje našeg predsjednika”, rekao je.

Poslije se našalio na Twitteru poručivši da “ako Rusija ili neka druga zemlja ili osoba imaju 33.000 nezakonito izbrisanih mailova Hillary Clinton, možda bi ih trebali poslati FBI-ju”.

“Sve je moguće”, izjavio je pak američki predsjednik Barack Obama u razgovoru objavljenom u srijedu na tv-mreži NBC u vezi s mogućom umiješanošću Rusije u objavu tih mailova o čemu je FBI poveo istragu.

“Znamo to da Rusi upadaju u naše sustave. Ne samo u vladine, nego i u privatne”, dodao je, istaknuvši da je Trump više puta izražavao divljenje  Putinu.

Kremlj je u srijedu odlučno zanijekao bilo kakvu umiješanost u američku izbornu kampanju.

“Predsjednik Putin je više puta isticao da se Rusija nikada nije upletala i ne upleće se u nutarnje stvari (neke zemlje), napose u izborne procese drugih zemalja”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,