Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SAD zabranio Rusiji ulazak u Koaliciju protiv ISIS-a u Siriji

SAD zabranio Rusiji ulazak u Koaliciju protiv ISIS-a u Siriji

putin-isisPoseban izaslanik ameri─Źke koalicije protiv ISIS-a tvrdi da Washington ne vjeruje Moskvi i ne─çe dopustiti Rusiji da se pridru┼żi vojnom savezu u borbi protiv terorista u Siriji

Dakle, iako je SAD vrlo malo napredovao u borbi protiv ISIS-a … (dali su uop─çe i poku┼íavali?) … i unato─Ź ─Źinjenici da ih je Rusija gotovo istrijebila u manje od godinu dana, Washington ne ┼żeli Moskvu u svojem timu, koji je navodno protiv ISIS-a.

Brett McGurk je bio u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji kako bi se sastao s visokim du┼żnosnicima i kako bi razmotrili napore u borbi protiv teroristi─Źke skupine i koordinirali daljnje korake u kampanji koalicije kako bi se osigurao trajan poraz ISIS-a u Iraku i Siriji.

No Sputnik News je izvjestio da je anti-ISIS vojni savez osnovan u 2014. i sastoji se od 45 zemalja ─Źlanica. Rusija, koja je djelovala izvan koalicije, pokrenula je odvojenu vojnu kampanju u rujnu pro┼íle godine nakon ┼íto je ISIS priznao da je sru┼íio ruski putni─Źki zrakoplov Airbus A321 koji je letio preko Sinajskog poluotoka.

Od tada, obje strane su stalno pokušavale uskladiti svoje djelovanje na Bliskom istoku.

U razgovoru sa Sky News Arabia, izaslanik je po tom pitanju rekao da je SAD odbacio rusko sudjelovanje u tijeku kampanje. On je objasnio da Washington “ne vjeruje” Moskvi, jer podr┼żava sirijsku vladu “materijalno i vojno” u sukobu.


U me─Ĺuvremenu, Amerikanci su podr┼żali takozvane “umjereni” pobunjenike, oru┼żane frakcije koje se bore da bi svrgnuli legitimnog i demokratski izabranog sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, jo┼í od izbijanja neprijateljstava u zemlji u 2011. godini.

McGurk je napomenuo da Amerikanci koordiniraju zra─Źne napade sa Moskvom uklju─Źuju─çi i na pozicijama al-Nusra militantne skupine, ozna─Źene kao teroristi─Źka organizacija od strane brojnih zemalja, uklju─Źuju─çi i Rusije.

Me─Ĺutim, on je nastavio, Rusija mora pritisnuti sirijsko vodstvo da poslu┼ía sporazum o prekidu vatre koji je sada na snazi. Prema izaslaniku, a vladine snage u zemlji kr┼íe primirje na regularnoj osnovi.

Primirje je posredstvom SAD-a i Rusije po─Źelo 27. velja─Źe 2016. ISIS i al-Nusra se nisu slo┼żili promatrati re┼żim ti┼íine i primirja, ve─ç rutinski napadaju gusto naseljena stambena podru─Źja u zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,