Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SAD zabranio Rusiji ulazak u Koaliciju protiv ISIS-a u Siriji

SAD zabranio Rusiji ulazak u Koaliciju protiv ISIS-a u Siriji

putin-isisPoseban izaslanik američke koalicije protiv ISIS-a tvrdi da Washington ne vjeruje Moskvi i neće dopustiti Rusiji da se pridruži vojnom savezu u borbi protiv terorista u Siriji

Dakle, iako je SAD vrlo malo napredovao u borbi protiv ISIS-a … (dali su uopće i pokušavali?) … i unatoč činjenici da ih je Rusija gotovo istrijebila u manje od godinu dana, Washington ne želi Moskvu u svojem timu, koji je navodno protiv ISIS-a.

Brett McGurk je bio u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji kako bi se sastao s visokim dužnosnicima i kako bi razmotrili napore u borbi protiv terorističke skupine i koordinirali daljnje korake u kampanji koalicije kako bi se osigurao trajan poraz ISIS-a u Iraku i Siriji.

No Sputnik News je izvjestio da je anti-ISIS vojni savez osnovan u 2014. i sastoji se od 45 zemalja članica. Rusija, koja je djelovala izvan koalicije, pokrenula je odvojenu vojnu kampanju u rujnu prošle godine nakon što je ISIS priznao da je srušio ruski putnički zrakoplov Airbus A321 koji je letio preko Sinajskog poluotoka.

Od tada, obje strane su stalno pokušavale uskladiti svoje djelovanje na Bliskom istoku.

U razgovoru sa Sky News Arabia, izaslanik je po tom pitanju rekao da je SAD odbacio rusko sudjelovanje u tijeku kampanje. On je objasnio da Washington “ne vjeruje” Moskvi, jer podržava sirijsku vladu “materijalno i vojno” u sukobu.

U međuvremenu, Amerikanci su podržali takozvane “umjereni” pobunjenike, oružane frakcije koje se bore da bi svrgnuli legitimnog i demokratski izabranog sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, još od izbijanja neprijateljstava u zemlji u 2011. godini.

McGurk je napomenuo da Amerikanci koordiniraju zračne napade sa Moskvom uključujući i na pozicijama al-Nusra militantne skupine, označene kao teroristička organizacija od strane brojnih zemalja, uključujući i Rusije.

Međutim, on je nastavio, Rusija mora pritisnuti sirijsko vodstvo da posluša sporazum o prekidu vatre koji je sada na snazi. Prema izaslaniku, a vladine snage u zemlji krše primirje na regularnoj osnovi.

Primirje je posredstvom SAD-a i Rusije počelo 27. veljače 2016. ISIS i al-Nusra se nisu složili promatrati režim tišine i primirja, već rutinski napadaju gusto naseljena stambena područja u zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,