Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » VIKTOR ORBAN SE VIŠE NE ŠALI: Hermetički smo za muslimanske migrante zatvorili granicu. Više ni muha sa istoka ne može proći

VIKTOR ORBAN SE VIŠE NE ŠALI: Hermetički smo za muslimanske migrante zatvorili granicu. Više ni muha sa istoka ne može proći

viktor-orban-govorAUSTRIJA OBEĆALA MAĐARIMA DA ĆE NA NJIHOVU GRANICU SA SRBIJOM POSLATI VOJNIKE I POLICAJCE

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je danas zadovoljstvo aktualnom zaštitom granice prema Srbiji, ocijenivši da je ona “hermetički zatvorena” za ilegalne migrante koje čini 99,5 posto ljudi muslimanske vjeroispovijesti i većinom muškaraca sa Bliskog istoka.

On je, nakon razgovora s austrijskim kancelarom Christijanom Kern u Budimpešti, istaknuo je da nitko više ne može, zahvaljujući nadzoru u kojem sudjeluje 8.000 vojnika i policajaca, ilegalno ući u Mađarsku.

Glavna tema razgovora dva premijera bilo je predstojeće sudjelovanje austrijske policije u zaštiti mađarsko-srpski granice.

Austrija će, kako je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenio Kern, uskoro uputiti 20 policajaca.

Također je dodao da se razmišlja i o proširenju suradnje u ovom području uz uključenje vojske Austrije.

Austrijski vojnici, prema njegovim riječima, mogli bi preuzeti humanitarni rad, to jest pomoći u uspostavi infrastrukture.

Dvije strane su se usuglasile da treba uključiti i nevladine organizacije.

Kern je podvukao da je podrška Austrije na mađarsko-srpske granici u suglasnosti s Konvencijom o ljudskim pravima.

Orban je kritizirao Europsku komisiju, istaknuvši da je zbog zahtjeva iz Bruxellesa došlo do zatvaranja prihvatilišta za tražitelje azila, zbog čega mnogi, odmah nakon podnošenja molbi, nestanu iz Mađarske.

To je, kako je objasnio, razlog što i dalje oko 200 migranata tjedno iz Mađarske dospijeva u Austriju.

Mađarska, prema njegovim riječima, na temelju aktualnog zakona nema sredstva koja bi zadržala te ljude.

Kern je izrazio nadu da će se stanje stabilizirati i čak smanjiti broj izbjeglica kroz mjere koje će biti poduzete u zajedničkom nadzoru mađarske granice.

Do kraja kolovoza, početkom rujna, kako je dodao, vidjet će se da li to donosi rezultate.

Posjet Kerna Budimpešti, međutim, nije donijela nikakve novine po pitanju spora oko povratka “Dublinskih slučajeva”.

Budimpešta odbija prihvatiti “Dublinske slučajeve” iz Austrije, pošto su te osobe, kako ističe mađarska vlada, ušli na tlo EU najprije u Grčkoj, te je ona nadležna za te osobe.

Mađarska je, međutim, kako je kazao spremna preuzeti građane sa zapadnog Balkana i da ih poslije odmah vrati u zemlje porijekla.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,