Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POZNATI TURSKI DNEVNI LIST: SAD platio 2 milijarde dolara za državni udar u Turskoj

POZNATI TURSKI DNEVNI LIST: SAD platio 2 milijarde dolara za državni udar u Turskoj

turska-udarBivši zapovjednik NATO-a koji je bio glavni mozak nedavnog pokušaja državnog udara u Turskoj koristio je CIA-u da provede 2 milijarde dolara vrijedan vojni puč u Turskoj

Prema portalu i novinama “Yenisafak.com” – “Yeni Safek daily”, umirovljeni američki general John F. Campbell je bio “jedan od najvažnijih osoba koja je organizirala i upravljala vojnicima iza pokušaja neuspjelog državnog udara u Turskoj”.

Ove novine su poznate po svojoj odanosti i potpori turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je bio meta pokušaja državnog udara.

Prema portalu Yeni Safak, Campbell “je takođe uspio sakupiti više od 2 milijarde dolara u prometu preko UBA banke u Nigeriji koristeći CIA-ine linkove za distribuciju među vojnim osobljem zaduženim za državni udar u Turskoj.”

Umirovljeni američki general navodno platio “najmanje dvije tajne posjete” u Tursku od svibnja do pokušaja puča, organizaciji koju su turske vlasti okrivile, te ju nazivaju “Fethullah teroristička organizacija (FETO)”.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, upozorio je u ponedjeljak da bi odnosi s Washingtonom mogli trpjeti, osim ako se ne izruči klerik Fethullah Gulen koji živi u Americi, koji je Erdoganov ideološki protivnik.

Washington je u više navrata rekao kako Turska mora osigurati čvrste dokaze o bilo kakvim vezama sa Gulenovim pokušajem puča prije bilo kakve moguće ekstradicije.

Turski dnevnik je izvijestio kako je Campbell imao tajne sastanke u vojnoj bazi Erzurum i zračnoj bazi Incirliku u Turskoj, dodavši da je američki general bio “usmjeren na proces u trendu stavljanja na crnu listu vojnih časnika u bazi”.

Prema pisanju tog lista, “Milijuni dolara novca su preneseni iz Nigerije u Tursku od strane grupe osoblja CIA-e. Novac, koji je distribuiran posebnom timu CIA-e od 80 osoba, i korišten je da bi uvjerio generale na vojni puč.

Nakon primanja novca na svoje bankovne račune, CIA-in tim je novac ručno dostavljao teroristima koji su bili u vojnim uniformama.

“Turska vlada i predsjednik Erdogan su koristili te informacije kao izgovor da vrše pritisak na SAD u nastojanju da Gulan bude izručen”, rekao je osnivač i direktor Centra za Turske studije i razvoj u Londonu, Ibrahim Dogus, za RT.

“Predsjednik Erdogan snažno pokušava uloviti bilo koga koji je u ovom trenutku povezan s Gulenom u Turskoj.”

Ukupno 13,165 ljudi su u pritvoru zbog navodne veze sa pokušajem državnog udara u Turskoj, izjavio je u nedjelju predsjednik Erdogan.

Spomenuo je da je 8.838 uhićenih vojnika, 2101 sudaca i tužitelja, 1485 policajaca, 52 službenika lokalnih vlasti i 689 civila, kako je izvijestio Hurriyet Daily.

Dodao je da su zatovorene 934 škole, 109 učeničkih domova, 15 sveučilišta, 104 zaklade, 35 zdravstvene ustanove, 1.125 udruženja i 19 sindikata, jer, kako je opisao, pripadaju “Fethullahističkoj terorističkoj organizaciji”.

Zajednička optužnica protiv 73 osumnjičenih, među kojima je i Gulen, odobrena je od strane suda u Ankari u subotu.

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,