Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POZNATI TURSKI DNEVNI LIST: SAD platio 2 milijarde dolara za dr┼żavni udar u Turskoj

POZNATI TURSKI DNEVNI LIST: SAD platio 2 milijarde dolara za dr┼żavni udar u Turskoj

turska-udarBiv┼íi zapovjednik NATO-a koji je bio glavni mozak nedavnog poku┼íaja dr┼żavnog udara u Turskoj koristio je CIA-u da provede 2 milijarde dolara vrijedan vojni pu─Ź u Turskoj

Prema portalu i novinama “Yenisafak.com” – “Yeni Safek daily”, umirovljeni ameri─Źki general John F. Campbell je bio “jedan od najva┼żnijih osoba koja je organizirala i upravljala vojnicima iza poku┼íaja neuspjelog dr┼żavnog udara u Turskoj”.

Ove novine su poznate po svojoj odanosti i potpori turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je bio meta poku┼íaja dr┼żavnog udara.

Prema portalu Yeni Safak, Campbell “je tako─Ĺe uspio sakupiti vi┼íe od 2 milijarde dolara u prometu preko UBA banke u Nigeriji koriste─çi CIA-ine linkove za distribuciju me─Ĺu vojnim osobljem zadu┼żenim za dr┼żavni udar u Turskoj.”

Umirovljeni ameri─Źki general navodno platio “najmanje dvije tajne posjete” u Tursku od svibnja do poku┼íaja pu─Źa, organizaciji koju su turske vlasti okrivile, te ju nazivaju “Fethullah teroristi─Źka organizacija (FETO)”.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, upozorio je u ponedjeljak da bi odnosi s Washingtonom mogli trpjeti, osim ako se ne izru─Źi klerik Fethullah Gulen koji ┼żivi u Americi, koji je Erdoganov ideolo┼íki protivnik.

Washington je u vi┼íe navrata rekao kako Turska mora osigurati ─Źvrste dokaze o bilo kakvim vezama sa Gulenovim poku┼íajem pu─Źa prije bilo kakve mogu─çe ekstradicije.


Turski dnevnik je izvijestio kako je Campbell imao tajne sastanke u vojnoj bazi Erzurum i zra─Źnoj bazi Incirliku u Turskoj, dodav┼íi da je ameri─Źki general bio “usmjeren na proces u trendu stavljanja na crnu listu vojnih ─Źasnika u bazi”.

Prema pisanju tog lista, “Milijuni dolara novca su preneseni iz Nigerije u Tursku od strane grupe osoblja CIA-e. Novac, koji je distribuiran posebnom timu CIA-e od 80 osoba, i kori┼íten je da bi uvjerio generale na vojni pu─Ź.

Nakon primanja novca na svoje bankovne ra─Źune, CIA-in tim je novac ru─Źno dostavljao teroristima koji su bili u vojnim uniformama.

“Turska vlada i predsjednik Erdogan su koristili te informacije kao izgovor da vr┼íe pritisak na SAD u nastojanju da Gulan bude izru─Źen”, rekao je osniva─Ź i direktor Centra za Turske studije i razvoj u Londonu, Ibrahim Dogus, za RT.

“Predsjednik Erdogan sna┼żno poku┼íava uloviti bilo koga koji je u ovom trenutku povezan s Gulenom u Turskoj.”

Ukupno 13,165 ljudi su u pritvoru zbog navodne veze sa poku┼íajem dr┼żavnog udara u Turskoj, izjavio je u nedjelju predsjednik Erdogan.

Spomenuo je da je 8.838 uhi─çenih vojnika, 2101 sudaca i tu┼żitelja, 1485 policajaca, 52 slu┼żbenika lokalnih vlasti i 689 civila, kako je izvijestio Hurriyet Daily.

Dodao je da su zatovorene 934 ┼íkole, 109 u─Źeni─Źkih domova, 15 sveu─Źili┼íta, 104 zaklade, 35 zdravstvene ustanove, 1.125 udru┼żenja i 19 sindikata, jer, kako je opisao, pripadaju “Fethullahisti─Źkoj teroristi─Źkoj organizaciji”.

Zajedni─Źka optu┼żnica protiv 73 osumnji─Źenih, me─Ĺu kojima je i Gulen, odobrena je od strane suda u Ankari u subotu.

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,