Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠOKANTNI PREOKRET: Olimpijski odbor donio konačnu odluku – RUSIJA IDE NA OLIMPIJADU!

ŠOKANTNI PREOKRET: Olimpijski odbor donio konačnu odluku – RUSIJA IDE NA OLIMPIJADU!

olimpijada-putinMeđunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je kako neće suspendirati ruske sportaše s olimpijskih igara u Rio de Janeiru zbog dopinga

Izvršni odbor MOO-a je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša.

Informaciju je prva objavila ruska TV stanica “MATC”. Pojedinačne sportske federacije će same donijeti odluke o nastupu ruskih selekcija, prenosi BBC.

IO je razgovarao o novim optužbama iznesenim poslije istrage da su državni organi provodili program sustavnog dopinga u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima, i donio odluku da ipak neće biti apsolutne zabrane za ruski olimpijski tim.

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između ‘kolektivne krivnje’ i ‘pojedinačne pravde’.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je već ranije suspendirala ruske atletičare iz svih svojih natjecanja uključujući i OI u Rio de Janeiru.

Rusija se žalila Sportskom arbitražnom sudu, ali je ta žalba odbijena.

Ukupno je 68 ruskih atletičara podnijelo pojedinačne žalbe, no prihvaćena je samo jedna – skakačice u dalj Darije Klišine koja je u zadnje tri godine trenirala u Sjedinjenim Američkim Državama.

MOO je ranije najavio da će probati pronaći ravnotežu između “kolektivne kazne” i “pojedinačne pravde”.
 

 
(sportske.jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,