Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The National Interest: NATO umire čeka se samo grobno mjesto i sprovod može početi!

The National Interest: NATO umire čeka se samo grobno mjesto i sprovod može početi!

nato-sprovodNATO umire, ali se rukovodstvo alijanske se pravi da to ne vidi, piše američki časopis The National Interest

Pokušaj vojnog puča u Turskoj je bio veliki šok za NATO. Moglo se dogoditi da jedna od članica saveza postane zemlja s vojnom diktaturom. Zato su SAD i ostale članice morale dati potporu Erdoganu.

Međutim, nakon puča ponašanje turskog predsjednika ozbiljno dovodi u pitanje postojanje demokracije u Turskoj, čine cijela alijansa dolazi u nezgodan položaj.

Istovremeno NATO ne zna što da radi s Rusijom. Istočnoeuropske članice i saveznici smatraju da “demonstracija slabosti” može izazvati “rusku agresiju”.

Sa druge strane, velike zapadnoeuropske zemlje, članice alijanske, traže da se NATO suzdrži od provokacija.

Međutim, najveća prijetnja koja se nadvija pred NATO alijansom, prema tvrdnjama novinara The National Interest, nisu ni demokracija u Turskoj ni vojna prijetnja iz Rusije, već američki predsjednički izbori.

Ako Donald Trump uđe u Bijelu Kuću, njegova administracija će provest velike refeorme koje će predstavljati “čavao u lijesu NATO pakta”, piše ovaj list.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,