Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuske vlasti naru─Źile uni┼ítavanje snimaka nadzornih kamera masakra u Nici

Francuske vlasti naru─Źile uni┼ítavanje snimaka nadzornih kamera masakra u Nici

nica-nadzorna-kameraVlasti u Francuskoj su naru─Źile uni┼ítavanje snimaka nadzornih kamera koje su snimile masakr u Nici kojem je poginulo 84 ljudi 14. srpnja 2016. godine

Prema francuskom ─Źlanku, ovo je prvi put da su francuske vlasti zamoljene da uni┼íte takve klju─Źne dokaze u teku─çoj istrazi.

Izgovor koji su dali za ovaj ─Źudan potez je da oni ne ┼żele da itko stavi ove video materijale na internet, jer ih “ISIS” mo┼że skinuti i imati koristi od njih u propagandne svrhe.

Kako pi┼íe Lefigaro.fr, hitno pravno djelovanje je provedeno u sredi┼ítu urbanog nadzornog centa u Nici u srijedu, 20. srpnja. Paris je naredio i ispunio ┼żelju da se “izbjegne nekontrolirano ┼íirenje tih slika i snimaka.”

Paniku i nerazumijevanje je izrazio gradona─Źelnik Nice. U srijedu u 11 sati, Protuteroristi─Źka uprava (SDAT) poslala je agenate koji su preuzeli gradski video nadzor navode─çi ─Źlanke 53. i L706-24 iz Zakona o kaznenom postupku i ─Źlanak R642-1 Kaznenog zakona i naredili brisanje, te zamolili slu┼żbenike da “dovr┼íe” posao brisanja tijekom 24 sata.

Video nadzor se sastojao od video materijala sa šest video kamera koje su snimile pokolj na promenadi u gradu Nici, u noći 14. srpnja.


“Ovo je prvi put da se od nas tra┼żi da uni┼ítimo dokaze, ka┼że blizak izvor. Sredi┼íte nadzornih kamera i grada Nice moglo bi biti procesuirano za ovo i ─Źasnici koji su bili zadu┼żenih za ure─Ĺaj snimanja nemaju nadle┼żnost da se uklju─Źe u takve operacije (brisanje materijala). “

Nalog Protuteroristi─Źke uprave jo┼í vi┼íe za─Źu─Ĺuje jer su poslali nalog jo┼í pro┼íli petak za povratak 30.000 sati snimljenih materijala iz pro┼ílosti.

Takva operacija je trajala nekoliko dana. “Ne znam je li ─çe uni┼ítavanje snimaka, dok upravo radimo backup tih istih uni┼ítiti sijeli sustav”, jer ┼íto se nas ti─Źe, to je bila prijetnja, a ne zamolba.

Dan nakon tragi─Źne drame u Nici, policijski slu┼żbenici su do┼íli napraviti prvi pregled kamera koje su snimili ─Źitav doga─Ĺaj. To je dovelo do prvog izvje┼ítaja koji je dostavljen Ministarstvu unutarnjih poslova. Za─Źudo, to su bile te iste kamere koja su bile u zahtjevu za brisanjem od strane SDAT-a.

Do subote je bilo zatra┼żeno od strane francuske vlade i predsjednika da im se dostave snimke nadzornih kamera u Nici.

“Nije ┼íokantno to da je predsjednik ┼żelio vidjeti napad. Ho─çete li pitati da predsjednik vrati DVD-a na kojem su bile ove snimke?”, priupitao je jedan ekspert.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,