Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuske vlasti naručile uništavanje snimaka nadzornih kamera masakra u Nici

Francuske vlasti naručile uništavanje snimaka nadzornih kamera masakra u Nici

nica-nadzorna-kameraVlasti u Francuskoj su naručile uništavanje snimaka nadzornih kamera koje su snimile masakr u Nici kojem je poginulo 84 ljudi 14. srpnja 2016. godine

Prema francuskom članku, ovo je prvi put da su francuske vlasti zamoljene da unište takve ključne dokaze u tekućoj istrazi.

Izgovor koji su dali za ovaj čudan potez je da oni ne žele da itko stavi ove video materijale na internet, jer ih “ISIS” može skinuti i imati koristi od njih u propagandne svrhe.

Kako piše Lefigaro.fr, hitno pravno djelovanje je provedeno u središtu urbanog nadzornog centa u Nici u srijedu, 20. srpnja. Paris je naredio i ispunio želju da se “izbjegne nekontrolirano širenje tih slika i snimaka.”

Paniku i nerazumijevanje je izrazio gradonačelnik Nice. U srijedu u 11 sati, Protuteroristička uprava (SDAT) poslala je agenate koji su preuzeli gradski video nadzor navodeći članke 53. i L706-24 iz Zakona o kaznenom postupku i članak R642-1 Kaznenog zakona i naredili brisanje, te zamolili službenike da “dovrše” posao brisanja tijekom 24 sata.

Video nadzor se sastojao od video materijala sa šest video kamera koje su snimile pokolj na promenadi u gradu Nici, u noći 14. srpnja.

“Ovo je prvi put da se od nas traži da uništimo dokaze, kaže blizak izvor. Središte nadzornih kamera i grada Nice moglo bi biti procesuirano za ovo i časnici koji su bili zaduženih za uređaj snimanja nemaju nadležnost da se uključe u takve operacije (brisanje materijala). “

Nalog Protuterorističke uprave još više začuđuje jer su poslali nalog još prošli petak za povratak 30.000 sati snimljenih materijala iz prošlosti.

Takva operacija je trajala nekoliko dana. “Ne znam je li će uništavanje snimaka, dok upravo radimo backup tih istih uništiti sijeli sustav”, jer što se nas tiče, to je bila prijetnja, a ne zamolba.

Dan nakon tragične drame u Nici, policijski službenici su došli napraviti prvi pregled kamera koje su snimili čitav događaj. To je dovelo do prvog izvještaja koji je dostavljen Ministarstvu unutarnjih poslova. Začudo, to su bile te iste kamere koja su bile u zahtjevu za brisanjem od strane SDAT-a.

Do subote je bilo zatraženo od strane francuske vlade i predsjednika da im se dostave snimke nadzornih kamera u Nici.

“Nije šokantno to da je predsjednik želio vidjeti napad. Hoćete li pitati da predsjednik vrati DVD-a na kojem su bile ove snimke?”, priupitao je jedan ekspert.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,