Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Erdogan uveo tromjesečno izvanredno stanje kao u Francuskoj i tvrdi da su u zavjeri možda sudjelovale i druge države

Erdogan uveo tromjesečno izvanredno stanje kao u Francuskoj i tvrdi da su u zavjeri možda sudjelovale i druge države

erdoga-narod“Ponovno uvođenje smrtne kazne zavisi od volje našeg naroda. Ako on bude rekao “da” – to će morati poštivati sve zemlje koje vjeruju u demokraciju”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je izvanredno stanje u cijeloj zemlji koje će potrajati tri mjeseca

Odmah je – po završetku zajedničkog zasjedanja nacionalnog savjeta sigurnosti i Vlade – poručio europskim zemljama da nemaju pravo kritizirati Ankaru:

“Europske zemlje uvode ovakve mjere i nakon manjih terorističkih akata koji se uopće ne mogu uspoređivati ​​s prijetnjom s kojom se bila suočila Turska”.

Državna novinska agencija Anadolu Ajansı prenijela je da je pritom ocijenio da je u pokušaju državnog prevrata sudjelovao samo mali dio oružanih snaga. I da je pritom je naglasio: “Teroristička organizacija je htjela da sve izvede tako da manjina vlada većinom”.

Erdogan je pod “terorističkom organizacijom” imao u vidu Hizmet oporbenog islamskog propovjednika Fetulaha Gulena koji živ u SAD.

Istovremeno je – u intervjuu televiziji Al Jazeera – otkrio: “Dvije pilota, koja su oborila ruski zrakoplov, uhićena su zbog sudjelovanja u pokušaju prevrata. Moguće je da su obojica povezana s Gulenovom organizacijom. To će utvrditi sud”.

Turski lider je posebno naglasio: “Iza ovoga prevrata mogu stajati druge države. Gulenisti imaju vrhovni um koji je sve ovo mogao isplanira. Vrijeme će sve pokazati”.

Erdogan je poručio Bruxellesu da će morati poštivati volju njegovog naroda ako on većinski odluči vratiti smrtnu kaznu:

“Mi 53 godine kucamo na vrata europske unije koja nas je tjerala da 53 godine čekamo. Mnoge zemlje, koje su zakucale poslije nas, već su primljene u EU. Ponovno uvođenje smrtne kazne zavisi od volje našeg naroda. Ako on bude rekao “da” – to će morati poštivati sve zemlje koje vjeruju u demokraciju”.

Agencija Reuter je javila da je ratno zrakoplovstvo Turske podiglo u zrak F-16 čijim pilotima je naredilo da krenu u potragu za ratnim brodovima koji su navodno nestali u grčkim teritorijalnim vodama.

Navodno su “pučisti” nestali sa 14 turskih ratnih brodova.

U Turskoj je dosad uhićeno 7.540 ljudi osučnjičenih za sudjelovanje u pokušaju prevrata. Među njima je 100 policijskih časnika, 6038 pripadnika turske vojske, 755 sudaca i tužitelja i 650 civilnih osoba.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,