Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Nova britanska premijerka: Da, spremna sam narediti nuklearni napad

Nova britanska premijerka: Da, spremna sam narediti nuklearni napad

may-nuklearTheresa May, nova britanska premijerka, nakon samo par tjedana stupanja na fuknciju dala je taj izravan i nedvosmislen odgovor tijekom parlamentarne rasprave u ponedjeljak, o obnovi britanskog nuklearnog programa Trident

Britanski mediji prenose kako mnogi naga─Ĺaju da je rije─Ź o potezu vlade ─Źiji je jedini cilj privu─çi pa┼żnju na sve ve─çi jaz izme─Ĺu ┼íefa laburista Jeremyja Corbyna i ve─çine zastupnika laburista u britanskom parlamentu.

Pitanje o nuklearnom napadu, na koje je May odgovorila, postavio je zastupnik ┼íkotskog SNP-a, George Kerevan. “Jeste li spremni odobriti nuklearni napad koji bi ubio stotine tisu─ça mu┼íkaraca, ┼żena i djece?”, pitao je Kerevan.

“Da”, poru─Źila je May i dodala da je smisao nuklearnog programa kao sredstva za odvra─çanje, da je neprijatelj svjestan da ste ga spremni i upotrijebiti.

“Odbaciti britansko nuklearno oru┼żje bio bi ─Źin velike neodgovornosti”, dodala je May te isto tako prozvala protivnike sustava Trident da su “prvi u obrani neprijatelja Velike Britanije”.

Theresa May zapravo je prva koja je s mjesta premijera tako jasno odgovorila na pitanje uporabe nuklearnog oru┼żja, jer njezini prethodnici su uvijek izbjegavali dati odgovor na to hipotetsko pitanje. Sir Geoffrey Howe, koji je bio ministar vanjskih poslova tijekom Hlanog rata, rekao je da je to pitnaje na koje niti jedan premijer ne bi trebao izravno odgovoriti.

May je znala da ─çe Corbyn iznijeti svoje mi┼íljenje, koje je suprotno njezinom, ┼íto je on i u─Źinio.”Ne─çu donositi odluku koja ─çe ubiti milijune nevinih ljudi. Ne vjerujem da je prijetnja masovnim ubojstvom legitiman na─Źin opho─Ĺenja u me─Ĺunarodnim odnosima”, poru─Źio je Corbyn.

Odluku o glasovanju za obnovu sustava Trident postavio je zapravo biv┼íi britanski premijer David Cameron, koji je sjedio tri reda iza May, ne izgovoriv┼íi niti rije─Ź. Britanski parlament je upitan za odobrenje potro┼ínje oko 30 milijardi funti za obnovu ─Źetiri Trident podmornice, koje su opremljene nuklearnim balisti─Źkim raketama. U bilo koje doba dana ili no─çi, jedna od njih je aktivna na moru i u patroli.

Sustav Trident je uvela “┼Żeljezna Lady” Margaret Thatcher, kupiv┼íi ga od SAD, kao posljednju liniju obrane protiv zemalja propalog Va┼íavskog pakta.

Mo┼żete samo zami┼íljati koje je planove imao princ Charles prilikom nedavnog posjeta Balkanu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevnik.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,