Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Za┼íto su Norve┼żani sretni ┼íto nisu u EU

Za┼íto su Norve┼żani sretni ┼íto nisu u EU

norveska-euIzuzimajući Island, Norveška, bogata naftom, jedina je skandinavska zemlja koja je izvan Europske unije

S obzirom na to da su stanovnici Osla, norve┼íke prijestolnice, podijeljeni u tome, za Norve┼żane sa sjevera zemlje, to pitanje se uop─çe ne uzima u obzir: “sjevernjaci” ┼żele da se dr┼że ┼íto je mogu─çe dalje od EU.

Podr┼íka Europskoj uniji do┼żivljava novi pad, a kako istra┼żivanja pokazuju, svega 14 posto stanovnika sjeverne Norve┼íke podr┼żava ideju o priklju─Źenju zemlje EU.

Prema ispitivanju koje je provela agencija “Infakt”, u ime nacionalnog emitera NRK i ─Źasopisa “Avisa Nordland”, 74 posto Norve┼żana tvrdi da je protiv ulaska u Europsku uniju, dok je 13 posto neodlu─Źno.

Na referendumu provedenom 1994. godine, 71,4 posto Norve┼żana sa sjevera zemlje izjasnilo se protiv ─Źlanstva u Europskoj uniji (┼íto se razlikuje u odnosu na rezultat na dr┼żavnoj razini – 52,2 posto onih koji su protiv ulaska u EU i 47,8 posto prista┼ía ─Źlanstva u EU). Oni su vi┼íe nego ikada ostali privr┼żeni svojim idealima.

“Ja sam protiv EU. Protiv na─Źina na koji je nastala, s tolikom birokracijom. Ne mislim da bi to bilo dobro za nas. Vrijeme je da o tome dobro razmislimo”, izjavio je za NRK Jan Moler, stanovnik Bodoa.

Kjell Ingebrigtsen iz Udru┼żenja ribara Norve┼íke rekao je za NRK da je ohrabruju─çe ┼íto su njegovi prijatelji sa sjevera bili u toj mjeri jedinstveni u odbacivanju ideje o ulasku u Europsku uniju. Prema njegovim rije─Źima, gubitak kontrole Norve┼íke nad teritorijem predvi─Ĺenom za ribolov proizveo bi druge znatne gubitke.


“Ovdje na sjeveru zemlje mi imamo jako mnogo prednosti, koje se posebno ti─Źu ÔÇőÔÇőribolova, tako da bi bilo bolje da ih koristimo neovisno od bilo koga”, izjavio je Ingebrigtsen, isti─Źu─çi koliko je va┼żna sposobnost samostalnog dono┼íenja odluka.

Za Ivara Kristijansen iz Konfederacije norveških poduzeća (NHO), u provinciji Nordland, rezultati glasovanja nisu nikakav šok. Kao mnogi drugi poduzetnici, i bivši zastupnik vjeruje da sjeverna Norveška i generalno cijela zemlja trpi gubitke zbog odbijanja ulaska u Europsku uniju.

“Ostanak izvan EU doprinosi da regija bude izuzeta iz produktivnog uspona, kao i rasta stanovni┼ítva koji smo mogli imati. Bit ─çemo tako─Ĺer izuzeti iz ogromnog rasta proizvodnje, jer ─çe ribarska industrija ostati izvan svih tokova. Sada smo marginalizirani”, rekao je Christiansen.

Prema njegovim rije─Źima, rezultati glasovanja mogli bi biti proizvod velikog pesimizma gra─Ĺana.

“Ekonomski, mi smo uspjeli pre┼żivjeti zahvaljuju─çi nafti i plinu. Bili smo u stanju ostati izvan Europske unije. Ipak, na┼íe blagostanje nije dar. Europa je sigurno uto─Źi┼íte u nesigurnim vremenima, kao ┼íto su ova”, rekao je Christiansen, misle─çi na naftnu krizu, koja je na┼íkodila norve┼íkoj ekonomiji.

Upadljivo, ovaj trend se ogleda i u norveškom susjedstvu, u Švedskoj, gdje su negativni stavovi u odnosu na EU dostigli svoj vrhunac, u raštrkano naseljenom sjevernj regiji Norlanda.

Kako je po─Źetkom godine prenio ─Źasopis “Svenska dagbladet”, u ┼ávedskoj je preko 60 posto stanovnika sjevera zemlje jo┼í uvijek protiv Europske unije, ┼íto je u potpunoj suprotnosti sa ┼żeljama Stockholma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,