Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zašto su Norvežani sretni što nisu u EU

Zašto su Norvežani sretni što nisu u EU

norveska-euIzuzimajući Island, Norveška, bogata naftom, jedina je skandinavska zemlja koja je izvan Europske unije

S obzirom na to da su stanovnici Osla, norveške prijestolnice, podijeljeni u tome, za Norvežane sa sjevera zemlje, to pitanje se uopće ne uzima u obzir: “sjevernjaci” žele da se drže što je moguće dalje od EU.

Podrška Europskoj uniji doživljava novi pad, a kako istraživanja pokazuju, svega 14 posto stanovnika sjeverne Norveške podržava ideju o priključenju zemlje EU.

Prema ispitivanju koje je provela agencija “Infakt”, u ime nacionalnog emitera NRK i časopisa “Avisa Nordland”, 74 posto Norvežana tvrdi da je protiv ulaska u Europsku uniju, dok je 13 posto neodlučno.

Na referendumu provedenom 1994. godine, 71,4 posto Norvežana sa sjevera zemlje izjasnilo se protiv članstva u Europskoj uniji (što se razlikuje u odnosu na rezultat na državnoj razini – 52,2 posto onih koji su protiv ulaska u EU i 47,8 posto pristaša članstva u EU). Oni su više nego ikada ostali privrženi svojim idealima.

“Ja sam protiv EU. Protiv načina na koji je nastala, s tolikom birokracijom. Ne mislim da bi to bilo dobro za nas. Vrijeme je da o tome dobro razmislimo”, izjavio je za NRK Jan Moler, stanovnik Bodoa.

Kjell Ingebrigtsen iz Udruženja ribara Norveške rekao je za NRK da je ohrabrujuće što su njegovi prijatelji sa sjevera bili u toj mjeri jedinstveni u odbacivanju ideje o ulasku u Europsku uniju. Prema njegovim riječima, gubitak kontrole Norveške nad teritorijem predviđenom za ribolov proizveo bi druge znatne gubitke.

“Ovdje na sjeveru zemlje mi imamo jako mnogo prednosti, koje se posebno tiču ​​ribolova, tako da bi bilo bolje da ih koristimo neovisno od bilo koga”, izjavio je Ingebrigtsen, ističući koliko je važna sposobnost samostalnog donošenja odluka.

Za Ivara Kristijansen iz Konfederacije norveških poduzeća (NHO), u provinciji Nordland, rezultati glasovanja nisu nikakav šok. Kao mnogi drugi poduzetnici, i bivši zastupnik vjeruje da sjeverna Norveška i generalno cijela zemlja trpi gubitke zbog odbijanja ulaska u Europsku uniju.

“Ostanak izvan EU doprinosi da regija bude izuzeta iz produktivnog uspona, kao i rasta stanovništva koji smo mogli imati. Bit ćemo također izuzeti iz ogromnog rasta proizvodnje, jer će ribarska industrija ostati izvan svih tokova. Sada smo marginalizirani”, rekao je Christiansen.

Prema njegovim riječima, rezultati glasovanja mogli bi biti proizvod velikog pesimizma građana.

“Ekonomski, mi smo uspjeli preživjeti zahvaljujući nafti i plinu. Bili smo u stanju ostati izvan Europske unije. Ipak, naše blagostanje nije dar. Europa je sigurno utočište u nesigurnim vremenima, kao što su ova”, rekao je Christiansen, misleći na naftnu krizu, koja je naškodila norveškoj ekonomiji.

Upadljivo, ovaj trend se ogleda i u norveškom susjedstvu, u Švedskoj, gdje su negativni stavovi u odnosu na EU dostigli svoj vrhunac, u raštrkano naseljenom sjevernj regiji Norlanda.

Kako je početkom godine prenio časopis “Svenska dagbladet”, u Švedskoj je preko 60 posto stanovnika sjevera zemlje još uvijek protiv Europske unije, što je u potpunoj suprotnosti sa željama Stockholma.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,