Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » KRALJEVSKA OBITELJ STIGLA U SIROMAŠNU HRVATSKU: Princ Charles ima nove planove za Balkan?!

KRALJEVSKA OBITELJ STIGLA U SIROMAŠNU HRVATSKU: Princ Charles ima nove planove za Balkan?!

charles-kolindaBoeing 737-500 britanske charter kompanije Airex, bez posebnih oznaka, sletio je na vjetrovitu zagrebačku pistu u ponedjeljak, 14. ožujka, u 14 sati i 23 minute

Desetak minuta kasnije, kroz prednja vrata iz zrakoplova su izašli Charles, princ Walesa, te desetak metara iza njega, i njegova suprga vojvotkinja Camilla od Cornwala. Avion je poletio iz vojne zrakoplovne baze BZZ nedaleko Londona. Isti zrakoplov ugledne posjetitelj sutra odvesti u Osijek, te istoga dana vratiti u Zagreb. U srijedu će par odletjeti za Beograd, a zatim i za Crnu Goru i Kosovo.

Prince Charles bio je u dugom crnome kaputu, i njegova suprga odjenula je vrlo elegantnom ljubičastom kaputu. Glavu je zagrnula šalom u različitim nijansama ljubičaste boje,a na nogama je imala crne antilop-čizmama do koljena.

Uz crveni tepih na samoj pisti kraljevski par dočekali predstojnik ureda Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Ian Cliff sa suprugom Caroline i vojni ataše Tony Brumwell sa suprugom Catherine. Vojvotkinja je dobila veliki buket cvijeća.

Par se rukovali s domaćinima, a zatim su prošli uz špalir počasne satnije Počasno-zaštitne bojne oružanih snaga Republike Hrvatske u svečanim odorama i s počasnim puškama, pod zapovjedništvom natporučnika Mladena Horvata.

Potom je kraljevski par ušao u Mercedes – princ je zauzeo mjesto iza vozača, a njegova supruga s desne strane. Na limuzuni zagrebačkih registracijskih oznaka stavljena je posebna zastava prinac od Walesa. U koloni oid 13 vozila par se uputio prema uredu predsjednice, prema Pantovčaku.

Istim zrakoplovom u Hrvatsku je stigla i desetoročlana pratnja kraljevskoga para. U zračnoj par je, uz brojne hrvatske dočekalo i sedmoro britanski novnara, uglavnom iz agencija koje i inače prate službene posljete kraljevske obitelji. Kao i svaki službeni posjet princa Charlesa, i ovaj je zanimljiv britanskoj javnosti i tamošnji ga mediji intenzivno prate.

U dva sata poslijepodne službeni profil princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwalla, Clarence House, objavio je fotografiju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta te informaciju da je par na putu prema Hrvatskoj. Uz fotografiju su napisali: ‘Princa Charles i vojvotkinja od Cornwalla na putu su za Hrvatsku, gdje će započeti šestodnevno putovanje po Zapadnom Balkanu. U Hrvatskoj će posjetiti organizacije i udruge koje su sudjelovale i pomogle u procesu pomirenja, te koje potiču osnaživanje mladih.’

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj tijekom kojeg im je domaćin predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i Tihomirom Oreškovićem kraljevski par obići će Gornji grad, crkvu Svetoga Marka i Banske dvore kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u srpskoj agresiji 1991. Nakon toga uputit će se prema HNK, gdje je predviđen obilazak kazališta i umjetnički program posvećen obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Njihove kraljevske visosti potom će se odmoriti u hotelu Esplanade u kojem će i prenoćiti, a dan će završiti večerom u svečanoj dvorani Predsjedničkih dvora za koju je poslano 68 pozivnica.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, ‘jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima’, rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Prigodom susreta u Uredu predsjednice bit će razmijenjeni darovi, a kako se saznaje Charles i Camilla trebali bi dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

U utorak će posjetiti Osijek gdje će obići katedralu i Arheološki muzej, a u svrhu ohrabrivanja međureligijskog dijaloga razgovarat će sa stručnjacima koji se bave problemima seksualnog nasilja u ratu, dati podršku poduzetnicima u Osijek Software City, obići Državnu ergelu Đakovo čije je lipicance 1972. posjetila kraljica Elizabeta II. i obići Zlatnu Gredu, primjer zaštite okoliša i održivog razvoja, što je osobita strast princa Charlesa.

Princ Charles se u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista prisjetio svog posljednjeg posjeta tadašnjoj Jugoslaviji sedamdesetih te je rekao: ‘To je bilo davno, 1978. Tito je još bio tamo!’ I vojvotkinja od Cornwalla je izrazila veselje posjetom rekavši: ‘Radujem se posjetu Hrvatskoj. To je moj prvi službeni posjet Vašoj zemlji. Šteta, izgleda da smo baš odabrali loše vremenske prilike.’

U utorak navečer vraćaju se u Zagreb, gdje će im British Council upriličiti večeru u Muzeju za umjetnost i obrt, u kojem će otvoriti izložbu Inkluzivni dizajn. U srijedu kraljevski par leti za Beograd, a slijede posjeti Crnoj Gori i Kosovu.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Zašto to rade? Znanstvenici na piletu uzgojili nogu dinosaura (VIDEO)
SAD i Japan samo ratom mogu spriječiti nastanak 'Velike kineske nacije', a za to nemaju petlje

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , ,

reklama