Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ONO SI ŠTO ČITAŠ: ISTRAŽIVANJE OTKRIVA VAŽNOST ONOGA ŠTO ČITAŠ

ONO SI ŠTO ČITAŠ: ISTRAŽIVANJE OTKRIVA VAŽNOST ONOGA ŠTO ČITAŠ

citanje-knjigaVolite li tabloide, da li se opsjednuti pop kulturom? Volite li senzacionalne romane da van prođe vrijeme?

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Business Administration u svibnju 2016. godine, vaša ljubav za “laganim čitanjem” i čitanjem članaka na web portalima poput Reddita, Tumblra, BuzzFeeda i ostalih news portala ne može vam donijeti ništa dobro.

Istraživači su zaključili da je ono što učenici pročitati na fakultetu izravno utječe na razinu pisanja koje su postigli.

Naime, studenti koji čitaju znanstvenie časopise, književnu fikcijau, ili općenito publicistiku pišu svoje radove sa većom sintaktičkom složenošću od onih koji preferiraju gore navedene opcije na intenetu.

Nadalje, najviše bodova su bobili oni koji su pribjegli znanstvenim časopisima, a najmanje oni koji su čitali isključivo sadržaje bazirane na intenetu.

Ali onda opet, “dobri radovi” su često subjektivni. Ono o čemu mi zapravo govorimo ovdje je da li naša ukupna sposobnost utjecaaja na prenošenje onoga što želimo reći drugima.

Zašto vam je za početak potrebno  “Duboko čitanje”

Za razliku od laganog čitanja, koje uključuje obično čitanje, ne preveliku koncentraciju i nema dekodiranje riječi, duboko čitanje uključuje čitanje koje je sporo, uranjajuće, emocionalno i moralno kompleksno.

Kada duboko čitate, vi upijate jezik bogat detaljima, aluzije i metafore. Ovaj stil čitanja uključuje dio područja mozga koji omogućuju čitatelju kao da ima osjećaj da se suočava sa doživljajem iz knjige.

Takve misli su vježba koja promiče zdravlje mozga – povišenje razine empatije, jer vježbate razmišljanje, analizu i osobni podtekst.

Lagano čitanje nema te atribute. Online blogovima, na primjer, nedostaje pravi glas, stav i analiza koja izaziva dublje misli. U biti, vjerojatno ćete zaboraviti što ste pročitali u samo nekoliko minuta.

Isto tako, znanstvenici sa sveučilišta Stanford su zaključili prednosti dubokog čitanja u odnosu na lagano čitanje. Otkrili su da književno čitanje daje vašem ​​mozgu vježbu za više složenije kognitivne funkcije. I dok čitate, užitak povećava protok krvi u različitim područjima mozga, duboko čitanje je dokazalo više od jedne učinkovite vježbe za mozak.

Zašto biste trebali čitali poeziju

Članak objavljen u časopisu Journal of Consciousness Studies je izvijestio da emotivno pisanje više razine pobuđuje nekoliko regija u mozgu koje reagiraju na glazbu.

Kada su usporedili čitanja poezije i proze, istraživači su otkrili da poezija aktivira stražnji cingulamom korteks i medijalni temporalni režanj – oba, koja su vezana uz samoanalizu.

Za potrebe istraživanja, volonteri su čitali svoje omiljene pjesme, koje stimuliraju dijelove mozga povezane s pamćenjem. Ta područja mozga, uglavnom se nalaze na desnoj strani, već se pokazalo da se izazivaju “drhtavicu po kralježnici” kao posljedica emocionalne reakcije na glazbu.

Zašto biste trebali čitati književnu fikciju

Nedavni pokusi su pokazali da čitanje književne fikcija čini put za bolje performanse na testovima afektivne teorije uma, ili razumijevanja tuđih razmišljanja i dobrobiti.

Studija objavljena u International Journal of Business Administration otkrila je da ova vrsta čitanja pojačava teoriju uma, koja može biti pod utjecajem veće količine angažmana sa pravim umjetničkim djelima, za razliku od čitanja novinskih članaka, intervjua, i on-line nefikcijskih izvještaja.

Odaberite duboko čitanje prije gledanja televizije

Kada uključite televizor, to signalizira vašem mozgu da se ugasi. Isto tako, čitajući lagani materijal za zabavu jednostavno ne može razviti vaš mozak koji će vam pomoći da postanete bolji pisac.

Dakle, umjesto okretanja prema televiziji ili letenja kroz članke na Facebooku, provedite više vremena u dubokom čitanju književne fikcije i poezije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,