Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Einstein je napisao Nikoli Tesli pismo za njegov 75. rođendan. Evo što je pisalo…

Einstein je napisao Nikoli Tesli pismo za njegov 75. rođendan. Evo što je pisalo…

tesla-einsteinAlbert Einstein i Nikola Tesla su oboje prilično neobični likovi, introvertirani, jakog uma i diskutabilno ludi. Oboje su bili potpuno posvećeni svojim znanstvenim istraživanjima

Albert Einstein je bio njemački teoretski fizičar. On je razvio opću teoriju relativnosti, jedan od dva stupa moderne fizike. Einsteinov rad je također poznat po svojem utjecaju na filozofiju znanosti.

I Nikola Tesla je bio američki izumitelj balkanskih korjena, elektrotehničar, inženjer strojarstva, fizičar i futurist najpoznatiji po njegovom doprinosu izumu sustava moderne izmjenične struje u opskrbe električnom energijom.

S obzirom na njihovu otvorenu prirodu kao 2 vodeća znanstvena uma na svijetu u ono vrijeme, bilo je neizbježno da se na kraju “sudare glavama”.

Godine 1931. na 75. rođendan Nikole Tesle on je bio na naslovnici magazina Time. Magazin Time je zatražio komentar od Einsteina na koji je ljubazno odgovorio: “Kao ugledni pionir na području visokofrekventnih struja … Čestitam vam na velikom uspjehu svog životnog djela.” To je bio kratak i određen komentar od Einsteina.

Međutim, u pjesmi “Fragmenti olimpijskih glasina”, koji je skladana u kasnim 1920-im, Tesla je kritizirao Einsteina:

“Sada duge kose čudak, Einstein po imenu,

Stavlja na vaše visoko učenje svu krivlju.”

Isto tako kasnije u 1935 kada je govorio ta The New York Times, Tesla je bio kritičan prema Einsteinu tvrdeći da je njegova teorija relativnosti bila…

“prosjak umotan u ljubičasto za kojeg su ga neuki ljudi uzeli za kralja” i

“masa pogrešaka i varljivih ideja koje se nasilno suprotstavljaju učenjima velikanima znanosti iz prošlosti, pa čak i na zdravom razumu …

… teorija koja je obavila sve te greške i zablude, te ih odjenula u veličanstvenou matematičkiu odjeću koja fascinira, zasljepljuje i tjera ljude da budu slijepi na temeljne pogreške ….

… njeni eksponenti su vrlo sjajni ljudi, ali oni su metafizičari, a ne znanstvenici. Niti jedan od prijedloga relativnosti nije dokazan.”

Također se šuška da kad Einstein je pitanje kakav je osjećaj biti najpametniji čovjek na Zemlji, odgovorio: “Ne bih znao. Pitajte Nikolu Teslu”.

S obzirom na prirodu odnosa između Einsteina i Tesle, pretpostavlja se da je Einstein doista rekao te riječi, to bi imalo smisla da je to bila sarkastična primjedba, a ne kompliment.
 
pismo-tesla-einstein
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,