Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Einstein je napisao Nikoli Tesli pismo za njegov 75. ro─Ĺendan. Evo ┼íto je pisalo…

Einstein je napisao Nikoli Tesli pismo za njegov 75. ro─Ĺendan. Evo ┼íto je pisalo…

tesla-einsteinAlbert Einstein i Nikola Tesla su oboje prili─Źno neobi─Źni likovi, introvertirani, jakog uma i diskutabilno ludi. Oboje su bili potpuno posve─çeni svojim znanstvenim istra┼żivanjima

Albert Einstein je bio njema─Źki teoretski fizi─Źar. On je razvio op─çu teoriju relativnosti, jedan od dva stupa moderne fizike. Einsteinov rad je tako─Ĺer poznat po svojem utjecaju na filozofiju znanosti.

I Nikola Tesla je bio ameri─Źki izumitelj balkanskih korjena, elektrotehni─Źar, in┼żenjer strojarstva, fizi─Źar i futurist najpoznatiji po njegovom doprinosu izumu sustava moderne izmjeni─Źne struje u opskrbe elektri─Źnom energijom.

S obzirom na njihovu otvorenu prirodu kao 2 vode─ça znanstvena uma na svijetu u ono vrijeme, bilo je neizbje┼żno da se na kraju “sudare glavama”.

Godine 1931. na 75. ro─Ĺendan Nikole Tesle on je bio na naslovnici magazina Time. Magazin Time je zatra┼żio komentar od Einsteina na koji je ljubazno odgovorio: “Kao ugledni pionir na podru─Źju visokofrekventnih struja … ─îestitam vam na velikom uspjehu svog ┼żivotnog djela.” To je bio kratak i odre─Ĺen komentar od Einsteina.

Me─Ĺutim, u pjesmi “Fragmenti olimpijskih glasina”, koji je skladana u kasnim 1920-im, Tesla je kritizirao Einsteina:

“Sada duge kose ─Źudak, Einstein po imenu,

Stavlja na va┼íe visoko u─Źenje svu krivlju.”


Isto tako kasnije u 1935 kada je govorio ta The New York Times, Tesla je bio kriti─Źan prema Einsteinu tvrde─çi da je njegova teorija relativnosti bila…

“prosjak umotan u ljubi─Źasto za kojeg su ga neuki ljudi uzeli za kralja” i

“masa pogre┼íaka i varljivih ideja koje se nasilno suprotstavljaju u─Źenjima velikanima znanosti iz pro┼ílosti, pa ─Źak i na zdravom razumu …

… teorija koja je obavila sve te gre┼íke i zablude, te ih odjenula u veli─Źanstvenou matemati─Źkiu odje─çu koja fascinira, zasljepljuje i tjera ljude da budu slijepi na temeljne pogre┼íke ….

… njeni eksponenti su vrlo sjajni ljudi, ali oni su metafizi─Źari, a ne znanstvenici. Niti jedan od prijedloga relativnosti nije dokazan.”

Tako─Ĺer se ┼íu┼íka da kad Einstein je pitanje kakav je osje─çaj biti najpametniji ─Źovjek na Zemlji, odgovorio: “Ne bih znao. Pitajte Nikolu Teslu”.

S obzirom na prirodu odnosa izme─Ĺu Einsteina i Tesle, pretpostavlja se da je Einstein doista rekao te rije─Źi, to bi imalo smisla da je to bila sarkasti─Źna primjedba, a ne kompliment.
 
pismo-tesla-einstein
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,