Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MEĐUNARODNI KAOS: Haag presudio na Å¡tetu Kine. Kinezi ne priznaju presudu, a ni smijeÅ¡ni sud u Haagu!

MEĐUNARODNI KAOS: Haag presudio na štetu Kine. Kinezi ne priznaju presudu, a ni smiješni sud u Haagu!

kinesko-otocjeMeđunarodni sud presudio je protiv kineskih težnji za kontrolom nad Južnokineskim morem, donijevši odluku u korist Filipina

Stalni arbitražni sud smatra kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima. Podsjetimo se da je ruski predsjednik Vladimir Putin također proglasio presude suda u Haagu također nevažećim, kao i sve odluke međunarodnih sudova.

Energetski bogato područje

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost, te da čini “veliku štetu okolišu koraljnih grebena” gradeći umjetne otoke.

“Pošto ta komisija nema jurisdikciju, njihova odluka je prirodno ništavna i nevažeća”, smatra Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud.

Kina ne priznaje odluku suda

Kina je već ranije najavila kako neće priznati odluku tog suda. Američki diplomatski, vojni i obavještajni dužnosnici istaknuli su kako će kineska reakcija na odluku suda znatno utjecati na odgovor drugih država, kao i SAD-a.

Ako primjerice kinesko naoružavanje na tom području ubrza ili eskalira, SAD i ostale države neće imati izbora, te će morati odgovoriti s novim i većim međunarodnim misijama za slobodu morskog i zračnog prostora, rekao je anonimni američki dužnosnik.

More kao vojni poligon

SAD i Kina često održavaju vojne vježbe na tamošnjem području, te se međusobno optužuju za njezinu militarizaciju.

Filipini su pozdravili odluku suda, ali su pozvali na “suzdržanost i trezvenost”, dok je Kina odmah priopćila da ne “priznaje i ne prihvaća” tu odluku.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(net.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,