Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MEĐUNARODNI KAOS: Haag presudio na Å”tetu Kine. Kinezi ne priznaju presudu, a ni smijeÅ”ni sud u Haagu!

MEĐUNARODNI KAOS: Haag presudio na Ŕtetu Kine. Kinezi ne priznaju presudu, a ni smijeŔni sud u Haagu!

kinesko-otocjeMeđunarodni sud presudio je protiv kineskih težnji za kontrolom nad Južnokineskim morem, donijevÅ”i odluku u korist Filipina

Stalni arbitražni sud smatra kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamoÅ”njim vodama i resursima. Podsjetimo se da je ruski predsjednik Vladimir Putin također proglasio presude suda u Haagu također nevažećim, kao i sve odluke međunarodnih sudova.

Energetski bogato područje

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekrÅ”ila filipinsku suverenost, te da čini ā€œveliku Å”tetu okoliÅ”u koraljnih grebenaā€ gradeći umjetne otoke.

ā€œPoÅ”to ta komisija nema jurisdikciju, njihova odluka je prirodno niÅ”tavna i nevažećaā€, smatra Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud.

Kina ne priznaje odluku suda

Kina je već ranije najavila kako neće priznati odluku tog suda. Američki diplomatski, vojni i obavjeÅ”tajni dužnosnici istaknuli su kako će kineska reakcija na odluku suda znatno utjecati na odgovor drugih država, kao i SAD-a.

Ako primjerice kinesko naoružavanje na tom području ubrza ili eskalira, SAD i ostale države neće imati izbora, te će morati odgovoriti s novim i većim međunarodnim misijama za slobodu morskog i zračnog prostora, rekao je anonimni američki dužnosnik.

More kao vojni poligon

SAD i Kina često održavaju vojne vježbe na tamoÅ”njem području, te se međusobno optužuju za njezinu militarizaciju.

Filipini su pozdravili odluku suda, ali su pozvali na ā€œsuzdržanost i trezvenostā€, dok je Kina odmah priopćila da ne ā€œpriznaje i ne prihvaćaā€ tu odluku.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(net.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,