Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN: Svi politi─Źari moraju na detektor la┼żi kako bi se suzbila korupcija

PUTIN: Svi politi─Źari moraju na detektor la┼żi kako bi se suzbila korupcija

putin-politicariRuski predsjednik Vladimir Putin mo┼że odobriti nove zakone koji ─çe zahtijevati da svi politi─Źari u Rusiji pro─Ĺu “antikorupcijske” poligrafske testove kako bi se razotkrili la┼żljivci

Rusko javno vije─çe predla┼że shemu u kojoj bi svi dr┼żavni slu┼żbenici i politi─Źari morali pro─çi kroz poligrafske testove (detektora la┼żi) kako bi se izbjegli svi oni koji imaju veze sa korumpiranim sustavima.

Rt.com izvještava:

“Predla┼żemo da se ti testovi provedu na svim kandidatima za radna mjesta u dr┼żavnoj slu┼żbi prije nego se slu┼żbeno zaposle, a tako─Ĺer da detektor la┼żi pro─Ĺu i sve javne osobe”, rekao je zamjenik ┼íefa povjerenstva dr┼żavnog vije─ça za javni nadzor i stru─Źnost Dmitrij Galochkin, u komentarima za novine Nezavisimaya Gazeta.

On je naveo da se to tako─Ĺer odnosi na sve ─Źlanove donjeg doma parlamenta.

Me─Ĺutim, trenutni testovi na detektor la┼żi su ─Źisto dobrovoljne prirode, i bez prisile, dijelom zbog toga ┼íto ruski zakon ne sadr┼żi nikakve propise u svezi s ovim postupkom.

Da bi to ispravili, Javno vije─çe namjerava pripremiti neke zakonske osnove koje ─çe ozakoniti poligrafsko ispitivanja i slu─Źajeve kada se oni mogu koristiti. Nakon ┼íto ─çe ti prijedlozi zakona biti pripremljeni i izra─Ĺeni, a aktivisti namjeravaju promicati univerzalne i sustavne provjere.


Galochkin je rekao da ─çe pojedini prijedlozi biti proslije─Ĺeni do predsjedni─Źke administracije do rujna. Dokument ─çe sadr┼żavati pribli┼żan popis pitanja koja ─çe se koristiti u testovima.

Predlagatelji zakona su naglasili da ─çe se poligrafska pitanja samo odnositi na profesionalne aktivnosti onih pojedinaca podvrgnutih testovima, a ne na njihov osobni ┼żivot ili, primjerice, vjerske poglede.

Drugi va┼żan dio plana je da su stru─Źnjaci koji dr┼że testove ne znaju unaprijed koga ─çe testirti, kako bi se sprije─Źila korupcija u poligrafom sustavu.

─îelnica “Nacionalne poligrafske organizacije”, do─Źasnica Yulia Drobyazka, je rekla novinarima da je u─Źinkovitost poligrafskog testiranja ili detektora la┼żi dokazana u brojnim eksperimentima i ovi ure─Ĺaji su na┼íiroko kori┼íteni od strane privatnih sigurnosnih organizacija.

Poligrafski testovi su ┼íiroko kori┼íteni u Rusiji za vrijeme reforme policije koja se dogodila u 2011-2012. Nedugo zatim, Ministarstvo unutarnjih poslova je izdalo nalog kojim se propisuje da svatko tko se htio se pridru┼żiti policiji treba pro─çi test detektora la┼żi u svezi ilegalne droge i alkohola.

Kada bi se ovakvi testovi provodili na balkanskim politi─Źarima, svima bi nam bilo malo bolje, no barem bi znali, ako ni┼íta, tko zaista govori istinu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: ,