Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BANK RUN – utrka na banke u Italiji je počela!

BANK RUN – utrka na banke u Italiji je počela!

banke-stednjaEkonomski stručnjak Martin Armstrong je upozorio da izvještaji koji dolaze iz Italije sugeriraju da su bankomati ispražnjeni, kao i da uskoro počinje “utrka na banke”

U Italiji je u tijeku pokušaja da izbjegne spašavanje banaka po europskim pravilima i vrati se na “stariji” protokol za spašavanje, no i dalje se prikazuju veliki problemi.

Najnovija potvrda je došla od šefa Eurogrupe, Jeroen Dijsselbloema, koji je ranije rekao da nije “posebno” zabrinut oko talijanskih banaka.

Zanimljivija je njegova tvrdnja da “je uvijek bilo i uvijek će biti bankara koji kažu” da nam treba više javnog novca za dokapitalizaciju naših banaka …. i ja se oduprijeti tome vrlo snažno jer, opet i opet, to pogađa poreznog obveznika. “On je dodao da su “problemi s bankama se trebaju izdvojiti u bankama i od strane banaka.”

On je stao na stranu tabora Angele Merkel kada je rekao da smatra da je jednostavnost u kojoj bankari traže javna sredstava kako bi se riješili problemi – “vrlo problematičnim.”

Dijsselbloem je dodao da “mora postojati kraj” u tome da bankari traže političare da riješe njihove probleme.

Njegova izjava dolazi samo jedan dan nakon što je David Folkerts-Landau, glavni ekonomist Deutsche Bank, pozvao na spašavanje europskih banaka sa količinom novca od 150 milijardi eura, što potvrđuje da to više nije samo “talijansko” pitanje.

Dijsselbloemovi daljnji komentari su pokazali da neće biti lako držati podalje paniku širom tržišta ili strmi pad u gospodarstvu.

“Mislim da oni sada pokušavaju konstruktivno pronaći rješenja u europskim okvirima”, kaže Dijsselbloem prije sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak, citira Bloomberg.

“Da, postoje pitanja nenaplativih zajmova u talijanskim bankama, ali to nije novi problem. To treba rješavati. To će se morati rješavati postupno. Neće biti velikih rješenja.”

“To nije akutna kriza. To nam također daje malo vremena za razvrstavanje tih stvari. Dakle, dokle god državna vlast u Italiji i bankovna vlasti konstruktivno razgovaraju, mislim da bismo trebali dati dovoljno vremena za to.”

Pravila Banke za obnovu i razvoj (BRRD) su “jasna”.

Oni su također i stroga u smislu kada postoji potreba da za spašavanjem banaka i tko treba jamčevinu i u kojem redoslijedu.

I u tom okviru, rješenje se još uvijek može naći. Mislim, još se uvijek moraju nositi s bankama ponekad. I to je još uvijek moguće. Ali to mora biti učinjeno u roku i u granicama tih pravila.
” (izvor)
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,