Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STIŽE ‘DEMOKRACIJA’: SAD raspoređuje 1.000 vojnika na ruskoj granici

STIŽE ‘DEMOKRACIJA’: SAD raspoređuje 1.000 vojnika na ruskoj granici

amerika-vojska-granicaPredsjednik Obama je rasporedio 1.000 američkih vojnika na ruskoj granici radi spremnosti za potencijalni sukob između NATO-a i Rusije

Sjedinjene Američke Države će rasporediti 1.000 vojnika i zasebno brigadno zapovjedništvo u Poljsku, najavio je predsjednik Barack Obama na NATO summitu.

Američki vojnici u Poljskoj su dio većeg NATO napora koji uključuje razmještanje još triju bojni predvođenih Kanadom, Njemačkom i Velikom Britanijom na područje Baltika kako se uvjerilo baltičke države da će ih savez štititi od bilo kakve ruske agresije.

“Dok Savez priprema nazočnost vojnika u istočnoj Europi, tako mogu najaviti da će Sjedinjene Države biti glavni nositelj vojne nazočnosti ovdje u Poljskoj“, Obama je rekao novinarima nakon susreta sa poljskim predsjednikom.

“To znači da ćemo rasporediti bojnu jačine oko 1.000 američkih vojnika u Poljskoj koja će na principu rotacije služiti zajedno rame uz rame s poljskim vojnicima“, rekao je on. “Osim toga, kada krene dolazak američke oklopne brigade iduće godine na istočne granice Saveza, njezino će sjedište biti ovdje u Poljskoj.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak čelnike NATO-a da ne popuštaju pred sve većom prijetnjom Rusije zbog njezine aneksije Krima, istaknuvši da izlazak Velike Britanije iz EU-a ne bi trebao oslabiti Sjevernoatlantski savez.

U članku objavljenom u Financial Timesu u povodu posljednjeg summita NATO-a prije nego u siječnju napusti dužnost, Obama je istaknuo da će “posebni odnos” s Britanijom preživjeti referendumsku odluku o izlasku iz EU-a kojoj se on protivi.

“Posebni odnos između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva će preživjeti. Ne sumnjam da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati jedna od najvažnijih članica NATO-a”, poručio je, napominjući da Brexit postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti europske integracije.

Obama je također pozvao na dijalog s Rusijom, ali i na zadržavanje sankcija protiv Moskve dok u potpunosti ne provede sporazum o prekidu vatre u Ukrajini. “U Varšavi moramo ponoviti našu odlučnost, našu dužnost po članku 5. Sjevernoatlantske povelje, da branimo svaku članicu NATO-a”, istaknuo je.
 
(defender.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,