Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Djevoj─Źica ostala paralizirana nakon rutinskog cijepljenja protiv gripe

Djevoj─Źica ostala paralizirana nakon rutinskog cijepljenja protiv gripe

djevojcica-cijepljenje9-godi┼ínja djevoj─Źica iz Floride je ostala paralizirana i slijepa samo nekoliko dana nakon ┼íto je primila rutinsko cjepivo protiv gripe od svog lije─Źnika

Marysue Grivna je bila zdrava, aktivna djevojka koja se voli igrati vani, pomagati u kuhinji, i mogla je govoriti dva jezika – prema njezinim roditeljima.

Samo ┼íest dana nakon ┼íto je oti┼íla na cijepljenje protiv gripe, Marysue je podlegla rijetkom autoimunom poreme─çaju kojeg je izazvalo cjepivo u kojem tijelo napada samo sebe ciljaju─çi za┼ítitne ovojnice oko ┼żiv─Źanih vlakana. Kad se za┼ítitna ovojnica uni┼íti, ona ostavlja mozak i le─Ĺnu mo┼żdinu ranjivim na ┼ítetne utjecaje koji ponekad dovode do gubitka vida i paralize.

To je upravo ono ┼íto se dogodilo Marysue samo nekoliko dana nakon ┼íto je primila cjepivo. Ona je do┼żivjela paraliza jednog jutra i nije mogao govoriti ni ustati iz kreveta, unato─Ź tome ┼íto je u potpunosti bila svjesna sa otvorenim o─Źima.

Njezina majka je rekla tog sudbonosnog jutra:

“Izraz na njezinu licu je bio kao ‘Pomozite mi’, kao da je bila upla┼íena, ali ona nije mogla govoriti”, prisjetila se mama Carla.

Do trenutka kad je stigla do bolnice St. Joseph Hospital, Marysue je ve─ç do┼żivila dva napadaja.


Ona je provela naredna tri mjeseca u bolnici hospitalizirana i podvrgnuta testovima kako bi se utvrdilo što je uzrok njezine bolesti.

Lije─Źnici su poslali uzorke njezine krvi i urina Centru za kontrolu bolesti i infektolozima nakon ispitivanja. Svi koji su uklju─Źeni u biti su rekli Marysueinim roditelje da ka┼żu zbogom svom jedinom djetetu.

Nakon tri mjeseca u bolnici, lije─Źnici su kona─Źno otkrili dijagnozu: Marysue je imala rijetku autoimunu bolest se zove akutni diseminirani encefalomijelitis, ili ADEM. Bolest se ─Źesto aktivira nakon ┼íto je osoba imala virusnu infekciju ili primila cjepivo. Simptomi se naglo i obi─Źno pokazuju nakon jednog do tri tjedna.

Na pitanje da li su lije─Źnici potvrdili da li je cjepivo protiv gripe krivo za napad tih simptoma, Carla, majka, je rekla:

“Njezin otac Steven i ja smo sigurni, s obzirom na sve na┼íe istra┼żivanje, da je cjepivo bilo ono ┼íto je uzrokovalo Marysueino stanje. Lije─Źnici to ne ┼żele potvrditi … ona je bila sretna, zdrava, tr─Źala je i igrala se sa devet godina. Onda se to dogodilo.”

Sada kada ima 12 godina, briga za Marysue je u osnovi kao briga za novoro─Ĺen─Źe. Njeni roditelji mijenjaju njezine pelene svaki dan, i poma┼żu joj da pije na dudu. Marysue sada zna oko 10 rije─Źi, koji su bile vrlo te┼íko za nju da ih ponovo nau─Źi.

Iako postoji nada da će jednoga dana Marysue oporaviti, još uvijek su šanse samo 50-75% da bi se mogla vratiti u svoju normalnu osobu uz pomoć terapije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,