Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAPOKON NA SVJETLU DANA: Dugo o─Źekivano ┼íokantno izvje┼í─çe pokazalo nam da Velika Britanija nije imala razloga napasti Irak

NAPOKON NA SVJETLU DANA: Dugo o─Źekivano ┼íokantno izvje┼í─çe pokazalo nam da Velika Britanija nije imala razloga napasti Irak

blair-bush-irakBritanski premijer┬áTony Blair┬áameri─Źkom je predsjedniku┬áGeorge W. Bushu┬áosam mjeseci prije napada na Irak 2003. pisao kako ─çe ga podr┼żati “bez obzira na sve”, iako je izrazio brojne rezerve oko mogu─çe vojne operacije

Sadr┼żaj klasificiranih diplomatskih bilje┼íki od 28. srpnja 2002. otkriven je u srijedu u sklopu predstavljanja rezultata sedmogodi┼ínje britanske istrage o ira─Źkom sukobu.

U svojoj prvoj re─Źenici Blair Bushu daje obe─çanje da ─çe “biti s njim bez obzira na sve”.

“Presude o ja─Źini opasnosti od ira─Źkog oru┼żja za masovno uni┼ítenje – poznat kao WMD – “nisu bile opravdane” i “Obavje┼ítajne slu┼żbe” nisu utvrdile da je Saddam Hussein nastavio proizvodnju kemijskog i biolo┼íkog oru┼żja.” (razlog za napad je bio neopravdan)

“Da su Tony Blair i drugi politi─Źari odgovorni za zadr┼żavanje istine [rata u Iraku], to se nikad se ne bi dogodilo”, tvrdi Kate Hudson, glavni tajnik i organizator masovnog prosvjeda Kampanje za nuklearno razoru┼żanje, kako je naveo RT .

“Zemlja je uni┼ítena, milijuni nevinih Ira─Źana ubijeni, britanski vojnici su ubijeni, a terorizam se pro┼íirio diljem Bliskog istoka. Oni koji su odgovorni sada moraju biti izvedeni pred lice pravde.”

Izvje┼ítaj istrage citira visokorangiranog Blairovog pomo─çnika koji govori kako je s drugim savjetnikom poku┼íavao uvjeriti Blaira da odustane od tog dalekose┼żnog obe─çanja. Pomo─çnik je istra┼żiteljima rekao kako je Blair ignorirao njegove savjete.

Ta bilje┼íka zna─Źajna je u svjetlu ustrajnih optu┼żbi Blairovih kriti─Źara da je on Washingtonova “pudlica”, te da je njegova pokornost Britaniju odvela u katastrofalan sukob.

Blair je to demantirao i istra┼żiteljima rekao kako “ne bi mogao i nije ponudio neku vrstu ‘bjanko ─Źeka’ na metode ostvarivanja zajedni─Źkih ciljeva”.

U poruci poslanoj Bushu britanski premijer izra┼żava svoju zabrinutost da ─çe svrgavanje ira─Źkog diktatora┬áSaddama Husseina┬ábiti znatno te┼że nego pro┼íle vojne intervencije od Zaljevskog rata 1991. godine.


“Ovo je trenutak da otvoreno procijenimo te┼íko─çe”, rekao je Blair, dodav┼íi kako je planiranje te strategije najte┼że dosad.

“Ovo nije Kosovo. Nije Afganistan. Nije ─Źak ni Zaljevski rat. Vojni aspekt ovoga je veoma riskantan”, zaklju─Źuje Blair.

Blair zatim nagovije┼íta kako bi SAD s britanskom podr┼íkom mogle svrgnuti Husseina, no pita se je li mo┼żda potrebna ┼íira koalicija.

“Opasnost je, kao i uvijek kod ovih stvari, u nenamjernim posljedicama. Pretpostavimo da ─çe biti vojnih zavrzlama. Pretpostavimo da ─çe Irak imati neo─Źekivanih civilnih ┼żrtava. Ili da ─çe arapske ulice na kraju proklju─Źati”, pi┼íe Blair.

“Ako brzo pobijedimo, svi ─çe biti na┼íi prijatelji. Ako ne… ubrzo ─çe krenuti optu┼żbe”, dodaje.

Njegova suzdr┼żanost bila je na mjestu jer je rat bacio Irak u sukob u kojem je do 2009. poginulo najmanje 150 tisu─ça ljudi, ve─çinom civila.

Blair je izrazio zabrinutost i oko toga ┼íto Njema─Źka, Francuska i “vjerojatno” Italija i ┼ápanjolska ne─çe podr┼żati nijednu vojnu koaliciju protiv Husseina bez eksplicitnog i posebnog mandata Ujedinjenih naroda.

“U ovom trenutku na┼í najbolji saveznik bila bi Rusija”, napisao je Blair.

Izvje┼ítaj istrage pokazuje da je ova prepiska “izra┼żavala osobne stavove gospodina Blaira” te da se o njegovim prijedlozima “nije raspravljalo, niti su se s njima slo┼żili njegove kolege”.

Izvje┼ítaj pokazuje i da je Blairov savjetnik Sir┬áDavid Manning┬áistra┼żiteljima potvrdio da je poku┼íao nagovoriti Blaira da odustane od prve re─Źenice u kojoj izra┼żava svoju odanost “bez obzira na sve”. Manningu se ─Źinilo da takva konstrukcija “zatvara mogu─çnosti” i da to nije “razumno”.

Jonathan Powell, drugi Blairov savjetnik, slo┼żio se da bi se obe─çanje trebalo maknuti, no “premijer ga je odlu─Źio ostaviti”, rekao je Manning istra┼żiteljima.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,