Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KINA SAD-U: MI SMO SPREMNI DA SE BORIMO AKO JE POTREBNO, A RUSIJA ĆE NAM ČUVATI LEĐA

KINA SAD-U: MI SMO SPREMNI DA SE BORIMO AKO JE POTREBNO, A RUSIJA ĆE NAM ČUVATI LEĐA

putin-xiping-zastavaPeking trebao biti spreman da “Amerika plati troškove koje ne može podnijeti ako intervenira u Južnom kineskom moru”, upozorio je uvodnik u kineskom državnim novinama

Manje od tjedan dana pred Međunarodnim sudom u Haagu (ICH) je postavljena odluka o teritorijalnom neslaganju između Kine i Filipina.

“Kina se nada da se sporovi mogu riješiti razgovorima”, napisao je na Global Times , “ali ona mora biti spremna za bilo kakav vojni sukob. To je zdrav razum u međunarodnim odnosima.”

Spor je završen oko otočnog lanca Spratlys u Južnom kineskom moru, i pomorskog prava u vodama koje ih okružuju. Srce problema je suverenitet, ali Kina i Filipini tvrde teritorijalnu kontrolu nad otocima.

U lipnju 2015. godine, Kina je objavila da je umjetni otok u izgradnji u Južnom kineskom moru – sa nepoštivanjem teritorijalnih pretenzija drugih jugoistočnih azijskih zemalja poput Vijetnama, Tajvana i Malezije – i da će biti dovršen u roku od nekoliko dana.

U godini koja je uslijedila, zemlja je izgradila vojne zgrade, luku i aerodrom na spojenom atolu.

U listopadu prošle godine SAD je poslao prvi, od onoga što će postati značajan broj ratnih brodova – i, na kraju, čak i jedan nosač zrakoplova – u Južno kinesko more, kao izravan izazov kineskih zahtjevima u regiji.

Kao povod za uključivanje u ono što je u potpunosti afera jugoistočne Azije, SAD je stalno tvrdio da ima svoje saveznike u regiji – osobito Indiju i Filipine, te su i sami zabrinuti zbog odlučnim kineskim akcijama.

No, Kina jasno se vidi da je angažman SAD-a vojna provokacija.

Puste želje, čini se, od strane SAD-a.

No, tu je još jedan, možda čak i više zabrinjavajućim aspekt ove zapletenosti koja zaslužuje razmatranje.

A taj aspekt može biti upakiran u jednu riječ: Rusija.

“Kina i Rusija su obećale jačanje globalne strateške stabilnosti”, prenosi Daily, “u zajedničkoj izjavi s potpisom kineskog predsjednika Xi Jingping i njegovog ruskog kolege Vladimir Putina 25. lipnja tijekom Putinova posjeta Pekingu.”

Osim toga, Daily ističe da su “Kina i Rusija održale šest zajedničkih pomorskih vježbi od 2005. godine”, te da će u manevrima 2016. godine, “vrlo vjerojatno Južno kinesko more biti u prvom planu”.

A s obzirom na summit NATO-a za nekoliko dana u Varšavi, odobreno je raspoređivanje četiri bojne jedinice uz ruske granice u istočnoj Europi – i s obzirom na sve opasne sukobe između SAD-a i Rusije u Siriji – Washington bi mogao uzeti “podsjetnik” Kine malo više srcu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,