Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Znanstvenici izra─Źunali koliko vremena je ostalo ─Źovje─Źanstvu

Znanstvenici izra─Źunali koliko vremena je ostalo ─Źovje─Źanstvu

zivot-svemirZnanstvenici s Harvarda i Oxforda izra─Źunali su koliko dugo mo┼że postojati ┼żivot oko zvijezda s povoljnom klimom za ┼żivot

Razdoblje u kojem se mo┼że razvijati ┼żivot u blizini zvijezda izravno ovisi o du┼żini ┼żivota same zvijezde, navodi se istra┼żivanju.

Izuzetak je samo ako zvijezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara s nebeskim tijelom ili pod utjecajem drugih ru┼íila─Źkih sila.

Prema podacima istra┼żivanja, ┼żivot mo┼że nastati u podru─Źju zvijezde koja je 0,08 do 3,7 puta te┼ża od Sunca.

Pri tome, te┼żina zvijezde je obrnuto proporcionalna du┼żini ┼żivota: ┼íto je lak┼ía zvijezda, du┼że ─çe postojati ┼żivi organizmi.

Najrasprostranjenije u svemiru zvijezde su crveni patuljci. One se odlikuju malim te┼żinama, mogu postojati i podr┼żavati ┼żivot oko sebe tijekom 10 bilijuna godina.

Zvijezde koje li─Źe na Sunce, u procesu svoje evolucije pre┼żivljavaju razli─Źite stadije razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u bijele patuljke. U svakom od ovih razdoblja zvijezda mo┼że stvoriti nepovoljnim uvjete za ┼żivot za okolne planete.

Proces nastanka zvijezda po─Źeo je 30 milijuna godina poslije Velikog praska. Planetarni sustavi su po─Źeli pojavljivati ÔÇőÔÇőmnogo kasnije – nakon ┼íto su eksplozije formirale nove generacije zvijezda.

Znanstvenici smatraju da je to to─Źka po─Źetka postojanja ┼żivota u svemiru koja se ograni─Źava trajanjem najstabilnijih zvijezda – oko 10 milijardi godina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,