Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Znanstvenici izračunali koliko vremena je ostalo čovječanstvu

Znanstvenici izračunali koliko vremena je ostalo čovječanstvu

zivot-svemirZnanstvenici s Harvarda i Oxforda izračunali su koliko dugo može postojati život oko zvijezda s povoljnom klimom za život

Razdoblje u kojem se može razvijati život u blizini zvijezda izravno ovisi o dužini života same zvijezde, navodi se istraživanju.

Izuzetak je samo ako zvijezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara s nebeskim tijelom ili pod utjecajem drugih rušilačkih sila.

Prema podacima istraživanja, život može nastati u području zvijezde koja je 0,08 do 3,7 puta teža od Sunca.

Pri tome, težina zvijezde je obrnuto proporcionalna dužini života: što je lakša zvijezda, duže će postojati živi organizmi.

Najrasprostranjenije u svemiru zvijezde su crveni patuljci. One se odlikuju malim težinama, mogu postojati i podržavati život oko sebe tijekom 10 bilijuna godina.

Zvijezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije preživljavaju različite stadije razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u bijele patuljke. U svakom od ovih razdoblja zvijezda može stvoriti nepovoljnim uvjete za život za okolne planete.

Proces nastanka zvijezda počeo je 30 milijuna godina poslije Velikog praska. Planetarni sustavi su počeli pojavljivati ​​mnogo kasnije – nakon što su eksplozije formirale nove generacije zvijezda.

Znanstvenici smatraju da je to točka početka postojanja života u svemiru koja se ograničava trajanjem najstabilnijih zvijezda – oko 10 milijardi godina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,