Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » POTVRĐENO: NASA UPRAVO OTKRILA DA ZEMLJA IMA DRUGI MJESEC (VIDEO)

POTVRĐENO: NASA UPRAVO OTKRILA DA ZEMLJA IMA DRUGI MJESEC (VIDEO)

nasa-mjesec-zemljaNASA je upravo izjavila da joj se čini da Zemlja ima drugi mjesec koji je u orbiti oko našeg planeta već gotovo jedno stoljeće

Ovaj drugi mjesec ne nalikuje sasvim na onaj kakvog možemo vidjeti na zvjezdanom noćnom nebu. Zapravo je to asteroid, otkriven u orbiti oko Sunca koja je drži kao stalni pratilac Zemlje, a nastavit će to činiti stoljećima.

Ovaj novi asteroid, nazvan “2016 HO3″, previše je udaljen da se smatra pravim satelitom našeg planeta, ali je najbolji i najstabilniji primjer novog Zemljinog pratioca kojeg su uspjeli naći.

“Otkada “2016 HO3″ kruži oko našeg planeta, on se nikad ne udaljava veoma daleko od Zemlje kako oboje kruže Sunca, i mi ga nazivamo kvazi-satelit Zemlje”, objasnio je Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za Near-Earth Object (NEO) u Pasadeni, Kalifornija.

“Jedan drugi asteroid – “2003 YN107″ – prati sličan orbitalni uzorak već neko vrijeme tijekom više od 10 godina, ali je u međuvremenu otišao iz naše blizine. Ovaj novi asteroid je mnogo više vezan na nas.

Naši izračuni pokazuju da je “2016 HO3″ stabilan kvazi-satelit Zemlje već gotovo jedno stoljeće, i on će i dalje pratiti ovaj uzorak kretanja kao Zemljin pratioc stoljećima koja dolaze.”

Ovaj drugi “Mjesec” kojeg je otkrio teleskop “Pan-STARRS 1″ se nalazi u Haleakala na Hawaiima.

Naš novi “Mjesec” se čini da putuje u raspona udaljenosti od 38 do 100 većim od puta našeg “prvog mjeseca.”

Asteroid ima svoj put oko Sunca tijekom 365.93 dana, nešto duži od Zemljinog puta koji iznosi 365,24. Njegove dimenzije su 40 x 100 metara.

Očekuje se da nikad neće biti bliže od oko 14 milijuna kilometara od Zemlje, a znanstvenici vjeruju da “2016 HO3″ nikada neće zalutati izvan svoje putanje. Naravno više od 40 milijuna kilometara.
 

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,