Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRIJATELJSTVO JE ZAVRŠENO? Nakon napada ISIS-a na Istambul, više od 40 mrtvih i 250 ozlijeđenih

PRIJATELJSTVO JE ZAVRŠENO? Nakon napada ISIS-a na Istambul, više od 40 mrtvih i 250 ozlijeđenih

isis-turskaTurska koja se zalagala za podržavanje ISIS-a, i trgovala naftom preko godinu dana sa tim istim teroristima, sada je primila krvavi udarac od tih “prijatelja”. Tri ISIS-ova bombaša samoubojice ubili su preko 41 osobu, i ozlijedili preko 250 u istanbulskoj zračnoj luci Ataturk u Turskoj u utorak navečer

Turkish Airlines je obustavio sve letove sve do 8 sati ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, a premijer Benali Yildirim je otvrdio da je ISIS bio odgovoran za napade.

Broj mrtvih u sinoćnjem napadu na zračnu luku Ataturk u Istanbulu popeo se na 41, priopćili su turski službenici, prenosi BBC. Ozlijeđeno je 250 osoba, a preko sto ranjenih već je otpušteno iz bolnica jer se radi o manjim ozljedama.

Od poginulih, njih 13 bili su strani državljani, a u tu brojku je uključeno njih troje koji su imali dvojno državljanstvo. Petero poginulih je iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka te po jedna osoba iz Kine, Jordana, Tunisa, Uzbekistana i Ukrajine.

Jedan je napadač je otvorio vatru s automatskom puškom na aerodromu u dvorani za odlaske, prisiljavajući putnike da potraže zaklon i pokušavaju pobjeći, prije nego su se sva tri terorista raznijela u dvorani za dolaske i na katu niže, izjavili su svjedoci i rekli su dužnosnici.

Napad na europsku treću najprometniju zračnu luku je jedan od najsmrtonosnijih u nizu samoubilačkih bombaških napada u Turskoj, koji se bori da zadrži prelijevanje susjednog građanskog rata u Siriji i bori se protiv pobune kurdskih militanata u svom jugoistoku.


Policija je pucala pokušavajući zaustaviti dva napadača prije nego što su dostigli sigurnosnu kontrolnu točku u dvorani za dolaske, ali su zatim detonirali svoje eksplozive, rekao je turski dužnosnik.

“Postalo je opet jasno s ovim incidentom da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad koji cilja nevine ljude je  planirani teroristički čin “, rekao je premijer Binali Yildirim novinarima u zračnoj luci.

“Postoji početna dokaz da se svaki od tri bombaša samoubojice raznio nakon otvaranja vatre”, rekao je on, dodajući da su teroristi došli do zračne luke taksijem i da preliminarni rezultati ukazuju na ISIS odgovornost.

Velika većina ubijenih su bili turski državljani, ali stranci su također bili među mrtvima, rekao je dužnosnik.

“Bilo je ogromna eksplozija, preglasna. Krov se srušio. Unutar zračna luke je bilo strašno, ne možete ju prepoznati, šteta je velika”, rekao je Ali Tekin, koji je bio u dvorani za dolazak gostiju, kada se napad dogodio.

Žena po imenu Duygu, koji je bila na kontroli putovnica koja je upravo stigla iz Njemačke, rekla je da se bacila na pod uz zvuk eksplozije. Nekoliko svjedoka je također izvijestilo da su se prije napada čuli pucnjevi.

“Svi su počeli bježati. Posvuda je bilo krvi i dijelova tijela. Vidjela sam rupe od metaka na vrata”, rekla je izvan zračne luke.

Gotovo sedam sati nakon napada, koji je počeo oko 18:50 sati (1850 GMT), niti jedna skupina nije preuzela odgovornost.

Napad je imao sličnosti sa samoubilačkim bombaškim napadom ISIS-a u zračnoj luci u Bruxellesu u ožujku u kojem je poginulo 16 ljudi.

S obzirom na velik broj ranjenih, moguće je da ukupan broj umrlih od posljedica ovog strašnog napada bude još i veći.

Podsjetimo, sinoć je na trećem aerodromu po veličini u Europi došlo do trostrukog samoubilačkog napada. Prije nego su se raznijeli, napadači su otvorili vatru po civilima.

Broj ubijenih mogao je biti kud i kamo veći da jedan od aerodromskih policajaca nije na vrijeme upucao jednog od napadača i tako omogućio brojnim civilima da pobjegnu prije aktivacije bombe.
 
(index.hr,yournewswire)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,