Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Bivši predsjednik Federalnih rezervi upozorava na financijski kaos koji nam slijedi! Apelira na povratak zlatnog standarda

Bivši predsjednik Federalnih rezervi upozorava na financijski kaos koji nam slijedi! Apelira na povratak zlatnog standarda

greenspam-zlatoAlan Greenspan, bivši predsjednik Federalnih rezervi u razdoblju od 1987. do 2006. godine, isputio je bombu u medije koja će potaknuti paniku te natjerati ljude da počešu svoje glave u nevjerici

Govoreći na kanallu Bloomberg u opsežnom 30-minutnom razgovorau, Greenspan je dao svoju ocjenu Brexita.

Bivša glavna “stolica” FED-a je rekla da je David Cameron napravio “strašnu grešku” održavajući referendum. Greenspan je objasnio da će Brexit neizbježno dovesti i do deklaracije nezavisnoti Škotske i Sjeverne Irske, isto tako.

“Mi smo u vrlo ranim danima krize koja je zacrtala svoj put”, ustvrdio je Greenspan.

Današnji komentari dolaze nakon šokantne procjene Brexita u petak, u kojoj je rekao da je ovo najgora situacija koju je ikada vidio.

“Ovo je najgore razdoblje, sjećam se otkada sam u javnoj službi. Nije ništa kao što je to, uključujući i krizu 19. listopada 1987. godine, kada je Dow pao rekordnih 23 posto. Tada sam mislio smo dnu svih potencijalnih problema. To ima korozivni učinak i neće otići. Volio bih nešto pozitivno za reći, ali….”, rekao je Greenspam za Brexit.

Kao da Greenspanova predviđanja nisu bila dovoljno zloslutna, on ih je sve uspio navesti. U svojoj procjeni situacije, Greenspan je istaknuo da će neodrživo pravo potrošnja s vremenom dovesti do krize.

“Kada dođete do određene dobi ili ste bolesni ili nešto te prirode i imate pravo na određene izdatke iz proračuna, bez ikakve reference kako će to biti financirano. Gdje je razina produktivnosti sada, mi smo sretni da imamo nešto kao blizu dva posto godišnje stope rasta. Ta godišnja stopa rasta od dva posto nije adekvatna za financiranje postojećih potreba.”

“Ne znam kako će to riješiti, ali će biti kriza.”, rekao je odlučno.

Na pitanje da li trebamo “nesreću povijesti” povezati sa Brexitom, Greenspan je odgovorio: “Vjerojatno. U Sjedinjenim Američkim Državama, socijalna naknada, što je više generički pojam, ili pravo, smatra se kao treća tračnica američkoj politici. Vi dotaknete socijalnu pomoć građanima, i vi ćete sigurno izgubiti.

Sada, za opći prikaz, da ponovimo. Republikanci ne žele dirati socijalne izdatke. Demokrati ne žele dirati. Oni ni ne žele govoriti o tome. To je ono kako bi izbori trebali izgledati u Sjedinjenim Američkim Državama. Vi nikada neće čuti niti jednu riječ s obje strane.

Greenspan zanemaruje svoju ulogu u stvaranju klasičnog ciklusa velike ekonomske krize koja osuđuje svijet na niz destruktivnih mjehura i na kraju, hiperinflacije koja će najvjerojatnije biti puštena nakon što dođe bezvrijedni novac. Gledajući unatrag, 90-godišnjak, koji očito gleda u budućnost, a ne u prošlost, ima jednostavno rješenje: zlatni standard.

Ako se vratimo na zlatni standard, i poštujemo stvarnu strukturu zlatnog standarda kao što je bila i prije 1913. godine, to bi bilo u redu. Ne zaboravite da je razdoblje od 1870. do 1913. bilo jedno od najagresivnijih razdoblja ekonomije koju smo imali u SAD-u, a to je bilo zlatno doba zlatnog standarda.

Odmah nakon donošenja Zakona o Federalnim Rezervama 1913. godine, Kongres je rasporedio odgovornost za štampanje novca, reguliranje njegove vrijednost i vrijednosti stranog novca, i popravio standard za utege i mjere, inače poznat kao članak 1., odjeljak 8. u Ustavu FED-a.

FED ubrzo je postao 4. ogranak Savezne vlade, koji je bio posve neodgovoran za svoje radnje i koji je postao tajan. Novostvorena središnja banka počela je djelovati kao jednina točka kontrole i ovlasti, utvrđivati kamatne stope u međubankarskom kreditiranju i regulirati ponudu novca u optjecaju – postavljanjem lančane reakcije koja nas je dovela do krize u kojoj smo se našli danas.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,