Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » DOK SE EU TRESE, ERDOGAN RAZOČARAN ZAPADOM, TRAŽI OPROST OD PUTINA

DOK SE EU TRESE, ERDOGAN RAZOČARAN ZAPADOM, TRAŽI OPROST OD PUTINA

erdogan-putinTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispričao se svojem ruskom kolegi Vladimiru Putinu zbog rušenja ruskog bombardera u studenom prošle godine od strane turskih lovaca, tvrde u Kremlju, a prenosi Guardian

Šef turske države u svojoj je poruci izrazio najdublju sućut obitelji mrtvog ruskog pilota te kazao da mu je žao – prenio je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov koji je također dodao da je Erdogan rekao da će “učiniti sve što je moguće kako bi se obnovili tradicionalno prijateljski odnosi između Turske i Rusije”.

Osim toga, Rusi su objavili i izjavu koja citira Erdogana “da Ankara nikada nije imala ni želje ni namjere srušiti ruski zrakoplov”. Štoviše, prema Kremlju, turska vlada istražuje “pojedinca koji je odgovoran za rušenje aviona”.

Podsjećamo, turski F-16 lovci srušili su ruski Su-24 bombarder na granici Turske i Sirije u studenom prošle godine, što je izazvalo niz optužbi s obje strane i značajno zahladilo tursko-ruske odnose.

Turci su cijelo vrijeme tvrdili da je ruski zrakoplov povrijedio njihov zračni prostor, dok su Rusi inzistirali da nijednom tijekom leta zrakoplov nije ušao u Tursku.

Ruski avioni u to su vrijeme provodili intenzivne bombaške napade na protivnike režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Turski predsjednik je u svojoj poruci Vladimiru Putinu naveo da Turska ne želi narušavati odnose s Rusijom i da je Moskva strateški partner Ankare, priopćio je Kremlj.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan poslao je pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem je izrazio svoju sućut i duboku žalost obitelji poginulog ruskog pilota i iskoristio je riječ “oprostite”, priopćio je glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

“Predsjednik Turske je u poruci izrazio svoju sućut i duboku žalost obitelji poginulog ruskog pilota i rekao: ‘Oprostite’”, rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

Peskov je dodao i da je Erdoğan izrazio duboku žalost povodom događaja i naglasio spremnost da uradi sve što je potrebno kako bi se uspostavili tradicionalni odnosi između Turske i Rusije.

Erdogan je naglasio kako Turska “nikad nije imala želju i namjeru srušiti avion koji je pripadao Ruskoj Federaciji”, a Rusiju je nazvao “prijateljem i strateškim partnerom”.

Turski predsjednik je također istaknuo kako je Ankara spremna za svaku inicijativu “kako bi ublažila bol i težinu nanesene štete” obitelji pilota Su-24.

Komentirajući Erdoğanovu poruku, iz Vijeća Ruske Federacije su napomenuli da je zasad nemoguće govoriti o obnavljanju ruskih-turskih odnosa u bliskoj budućnosti.

“Ne bih bio previše optimističan, previše smo već izgubili. Odnosi se brzo razruše, a dugo obnavljaju”, rekao je za RIA Novosti prvi zamjenik predsjednika Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov.

Prema mišljenju šefa Odbora Vijeća Federacije za obranu i sigurnost Viktora Ozerova, mnogo toga ovisit će o sljedećim koracima Turske, uključujući i pitanje uvođenje reda na iračko-tursku granicu.

“Ove isprike mogu se promatrati kao prvi korak prema normalizaciji odnosa, ali one su za povratak turskih rajčica u Rusiju i naših turista u Tursku nedovoljne”, naglasio je Ozerov.

Osim toga, tursko tužiteljstvo je na kraju ipak pokrenulo postupak protiv ubojice ruskog pilota, Alparslana Celika, koji je na snimci na dan obaranja ruskog zrakoplova Su-24 sam preuzeo odgovornost za ubojstvo pilota Olega Peškova.

Celik je priveden u jednom od restorana u Izmiru s grupom od 14 ljudi, a u njega je nađen jedan kalašnjikov, dva pištolja i veliku količinu streljiva.

Celik je uhićen zbog ilegalnog posjedovanja oružja, ali negira sve optužbe o sudjelovanju u ubojstvu ruskog pilota. Celik je također rekao da nije sudjelovao u pucnjavi i tražio je od militanata, koji su bili s njim u trenutku katapultiranja Peškova iz pogođenog zrakoplova, da ne otvaraju vatru na njega, ali su oni navodno prekršili zapovijed.

Ruske vlasti su u prosincu navele tri uvjeta za prevladavanje krize u odnosima s Turskom nakon incidenta s obaranjem zrakoplova Su-24. Kao što je izvijestio ruski veleposlanik u Ankari Andrej Karlov, prvi uvjet je isprika turske vlade za obaranje ruskog bombardera.

Drugi uvjet je pronaći one koji su odgovorni i dovesti ih pred lice pravde. Treći uvjet je plaćanje naknade od strane Turske Rusiji za štetu nastalu od posljedica tragedije. Čini se da je Erdogan napravio prvi korak, iako ovo još nije službena isprika turske vlade, ali će novi premijer Binali Yıldırım to lako učiniti nakon ovog pisma turskog predsjednika Putinu.

Alparslana Celika će Erdogan s lakoćom osuditi, što znači da ostaje još da se utvrdi visina odštete, što za Tursku vjerojatno nije nekakav problem. Pitanje je samo kojim će tempom Erdogan ispuniti sva tri zahtjeva, a da sačuva imidž “nesalomljivog vođe svekolikog turskog i muslimanskih naroda diljem svijeta”.
 
(jutarnji.hr,altermainstreaminfo.com.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,