Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Moskva: Ako je NATO obrambeni savez – od koga se branio u Jugoslaviji i Libiji ?!

Moskva: Ako je NATO obrambeni savez – od koga se branio u Jugoslaviji i Libiji ?!

nato-jenkijiMinistrica obrane Njemačke – Ursula von der Leyen – dopustila je mogućnost da dođe do vojnog udara NATO pakta s Rusijom

Evo kako je i u kom kontekstu učinila: “Ne mogu zamisliti da itko može videt išta dobro za sebe u tome da napadne NATO koji je najmoćniji vojni savez u svijetu. Ali, na Baltiku i oko njega sve je moguće “.

Istovremeno se založila za poboljšavanje odnosa između Rusije i NATO i podržala strategiju kojom alijansa “parira ruskoj agresiji”.

Strategju NATO je nazvala “obrambenom” i predložila da se Rusija i NATO međusobno obavještavaju o svim vojnim vježbama i pomicanjima trupa.

Šef njemačke diplomacije, Frank-Walter Steinmeier, kritizirao je prethodnih dana NATO zbog zveckanja oružjem pored granica Rusije.

Sama Rusija je na izjavu Ursule von der Leyen odreagirala nakon samo nekoliko sati:

“Izjava njemačke ministrice obrane nas je u najamnje ruku iznenadila. Moguće je – naglasio je glasnogovornik ministarstva obrane RF general Igor Konašenkov – da ona ne zna, ali je istina da mi već dvije godine, samoinicijativno i u duhu dobre volje sve europske partnere obavještavamo o velikim vojnim manevrima i iznenadnim vježbama. A ništa nas na to ne obvezuje “.

Konašenkov je polemizirao i sa tezom njemačke ministrice o obrambenim djelovanjima i karakteru zapadne vojne alijanse:

“Samo da ministricu podsjetim na dramatične rezultate opracija NATO u Jugoslaviji i Libiji. Može li ministrica Ursula von der Leyen objasniti svijetu: od koga se u tim zemljama alijansa onako samopožrtvovano, i ne žaleći streljivo, u tim zemljama branila?
 
(Fakti,vestinet)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,