Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GOTOVO JE! KARBONSKI POREZ KOJEG SU NAJAVLJIVALI GODINAMA JE STIGAO? Kalifornija će naplaćivati vozačima vožnju po kilometru

GOTOVO JE! KARBONSKI POREZ KOJEG SU NAJAVLJIVALI GODINAMA JE STIGAO? Kalifornija će naplaćivati vozačima vožnju po kilometru

kalifornija-voznja-automobiliDržava poduzima slijedeći veliki korak pod krinkom obnove infrastrukture. Svaki vozač će biti nadgledan i znat će se koliko je kilometara prešao

Kalifornija će početi naplaćivati vozačima svaki kilometar vožnje u novom probnom roku koji kreće sljedećeg tjedna dizajniranog za prikupljanje dodatnih prihoda za izgradnju autocesta.

Vlasti kažu da je sadašnji porez na gorivo više ne pruža dovoljno sredstava zbog tipova vozila koja su energetski učinkovitija.

Dakle, Kalifornija, često lider na planu ekoloških i prometnih problema budući da je “najveća” država američke nacije, testirati će novu alternativu: naplaćivanje vozačima naknade na temelju koliko kilometara putuju, umjesto da ih se tereti na benzinskoj crpki, bez obzira voze li benzinski ili električni automobil.

U 2014, Kalifornija je donijela zakon koji će istražiti naplaćivanje prijeđenih kilometara vozačima. Unutar devet mjeseci će se provesti pilot projekt, koji će krenuti u srpnju, sa 5000 volontera će izvještavati i simulirati uplatu za iznos kilometara koje prijeđu.

Državno zakonodavstvo će dobiti rezultate ovog programa krajem pilot projekta i onda će se odlučiti da li će krenuti naprijed. Ako uspiju, Kalifornijski porez na gorivo, koji iznosi 28 centi po galonu će možda iza 1. srpnja biti zamijenjen sustavom koji naplaćuje vožnju po kilometraži.

“Cijeli smisao našeg pilot projekta je izvediv za Kaliforniju”, rekla je Vanessa Wiseman, glasnogovornica California Department of Transportation. “Ono što sada znamo je da se porez na gorivo više neće naplaćivati.”

Sa sve manje sredstava za održavanje cesta, država je smanjila 1,5 milijarde dolara za dolazne projekate prošle godine”, rekla je Wiseman.

Oregon je započeo sličan test u 2015. godini pod nazivom “program OReGO”, koji ima nešto više od 1.000 sudionika. Volonteri u Oregonu su izuzeti od državnog poreza u visini od 30 posto, a umjesto toga se naplaćuje 1,5 centi po kilometru vožnje, dok će volonteri u Kaliforniji platiti porez na gorivo, jer još Kalifornija nije uspostavila stopu poreza po kilometru.

U 2014. godini, formirana je skupina od 11 država kao “Konzorcij zapadnog naplaćivanja korištenja cesta” koja se temelji na bazi naplaćivanja prijeđenih kilometara i drugih alternativa porezu na gorivo.

Države kao što su Kalifornija, Teksas, Havaji, Oregon i Washington su u toj skupini, a iduće godine, sličan pilot projekt će se započeti u Washingtonu.

“Svi smo mi u istom brodu”, rekla je Reema Griffth, glasnogovornica washingtonske Prijevozne komisije, za Washington Examiner. “Prije ili kasnije, realnost će biti – bez poreza na gorivo.”

Carl Davis, direktor istraživanja u Institutu za oporezivanje i ekonomsku politiku, izjavio je za Washington Examiner da nema kratkoročnih popravaka za “zagušenu i oronulu infrastrukturu”, ali je ohrabren ovim zakonskim eksperimentom.

“Rasprava se događa”, rekao je Davis. “I to je dobra stvar.”

Da li se iza ovoga krije poznati “Karbonski zakon” koji je još odavno najavljivao da će se naplaćivati građanima, uskoro ćemo saznati.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,