Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sljedeći kandidati za izlazak iz EU

Sljedeći kandidati za izlazak iz EU

EU-izlazakPoslije “Brexita”, zahtjevi za izlazak iz Europske unije mogli bi dobiti novi zamah u još šest zemalja, piše Washington Post

Švedska

Ova zemlja sebe smatra “skandinavskim pandanom” Velike Britanije, jer je već odbila uvesti jedinstvenu europsku valutu.

Prošle godine Švedska je primila nekoliko stotina tisuća migranata i ima probleme s njihovom integracijom. Zbog toga desničarski pokreti postaju sve popularniji.

“Većina Šveđana ima pozitivan stav o EU, ali to se može promijeniti nakon izlaska Velike Britanije”, navodi se u tekstu.

Ako poslije “Brexita” Europska unija počne pojačava integraciju zemalja-članica, Švedska bi mogla početi strahovati za svoju samostalnost.

Danska

Na prošlogodišnjem referendumu Danci su glasali protiv davanja dodatnih ovlasti Europskoj uniji. Ova činjenica, naravno, nije dovoljna da bi se prognozirao izlazak Danske iz EU, ali bi mogla utjecati na mišljenje njenih žitelja.

Mnogi Danci strahuju da povećanje priljeva migranata može ugroziti sustav socijalne zaštite u njihovoj maloj zemlji.

Danska se ranije na pregovorima s EU uvijek oslanjala na moćnog saveznika, Veliku Britaniju, što se poslije “Brexita” mijenja.

Grčka

Grčka dužnička kriza više nije u središtu pozornosti, ali prije ili kasnije će je se sjetiti. Nije isključeno da će ova kriza, potaknuta “Brexitom”, zemlju izvesti iz EU.

Za financijsku pomoć Ateni potreban je visok stupanj jedinstva u eurozoni. Nakon izlaska Velike Britanije iz EU, moguće je da podrška Grčkoj više neće biti tako odlučna kao do sada.

“Grka se ne plaši referenduma protiv EU, čije bi održavanje mogle isprovociraju desničarske stranke, nego da će je sama Europska unija isključiti kako bi očuvala jedinstvo ostalih zemalja-članica”, navodi Washington Post.

Nizozemska

Kada je riječ o političkim rejtinzima, u Nizozemskoj je sada lider šef desničarske Partije slobode Herth Wilders. On se nada održavanju referenduma o izlasku zemlje iz EU.

“Ako želimo preživjeti kao nacija, moramo zaustaviti imigraciju i islamizaciju. Ne možemo to ostvariti unutar Europske unije”, rekao je on u nedavnom intervjuu BBC-u.

Mađarska

Premijer zemlje Viktor Orban poznat je po tome što nije veliki pristaša Europske unije.

On planira organizirati referendum koji bi mogao nanijeti udarac jedinstvu EU. Riječ je o glasovanju u vezi s pitanjem migracije.

Mađari će odlučivati ​​da li EU ima pravo raspoređuje izbjeglice među zemljama-članicama bez suglasnosti nacionalnih parlamenata.

Referenduma o izlasku iz EU u toj zemlji možda i neće biti, ali je prilično vjerojatno glasovanje koje će posredno dovesti u pitanje autoritet Bruxellesa, piše Washington Post.

Francuska

“Francuzi su najokorjeliji euroskeptici u EU: negativan odnos prema Europskoj uniji ima 61 posto žitelja“, navedeno je u članku.

Mnogi u Europskoj uniji vide korijen problema s kojima se Francuska suočava, a među njima su slaba ekonomija i prijetnja terorizma.

Ove poteškoće mogle bi ići na ruku nacionalnom frontu koji će, kako se očekuje, pojačati svoj utjecaj poslije izbora koji se bliže.

Čelnica stranke Marine Le Pen podržava “Brexit”, što ne isključuje ovakav scenarij i za Francusku u budućnosti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,