Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BRITANCI SLAVE POVIJESNI PRESEDAN, A FUNTA NA POVIJESNOM MINIMUMU: Evo kako su popratili povijesnu odluku izlaska iz EU!

BRITANCI SLAVE POVIJESNI PRESEDAN, A FUNTA NA POVIJESNOM MINIMUMU: Evo kako su popratili povijesnu odluku izlaska iz EU!

brexit“Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti”, izjavio je N.Farage

Jutro nakon referenduma potvrdilo je povijesnu odluku Velike Britanije – postali su prva zemlja u povijesti koja napušta Europsku uniju

Tu su odluku popratili i svjetski mediji, a britanske tiskovine posvetile su svoje naslovnice toj temi, a čitave novine postale su specijalna izdanja o Brexitu.

Konačni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto, priopćilo je u petak ujutro izborno povjerenstvo a prenose svjetske novinske agencije.

Kako navodi povjerenstvo, 17,4 milijuna građana glasalo je za Brexit a 16,1 milijuna za ostanak u Europskoj uniji.

Po predviđanjiima nakon prebrojanih rezultata iz 339 od 382 izborne jednice, Brexit je dobio 52, a ostanak 48 posto glasova.

Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je da počinje “sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo” dok pristaše izlaska iz EU-a vode s 51,7 posto nakon prebrojavanja glasova u 200 od 382 središta u zemlji.

“Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom”, izjavio je predsjednik UKIP-a pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

“Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi”, dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zalaže za Brexit.

“Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država”, dodao je.

“Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti”, zaključio je pred oduševljenim mnoštvom.

Krah britanske valute: Funta na najnižoj razini u 30 godina

Britanska funta oslabila je za više od 10 posto u odnosu na američki dolar, nakon što su privremeni rezultati referenduma pokazali da su birači odlučili napustiti Europsku uniju.

Tečaj funte pao je ispod 1,35 dolara što je najniža razina od 1985 godine, a ovaj pad snažniji je i od tzv. crne srijede, kada je funta u jednom danu oslabila za preko 4 posto.

Bloombergov British Pound Index, koji prati kretanje funte u odnosu na sedam svjetskih valuta pao je za 10 posto, a pali su i futuresi na dionički indeks FTSE 100 i to za 7,5 posto.
 
(dnevno.hr,index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,