Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BRITANCI SLAVE POVIJESNI PRESEDAN, A FUNTA NA POVIJESNOM MINIMUMU: Evo kako su popratili povijesnu odluku izlaska iz EU!

BRITANCI SLAVE POVIJESNI PRESEDAN, A FUNTA NA POVIJESNOM MINIMUMU: Evo kako su popratili povijesnu odluku izlaska iz EU!

brexit“Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve ┼íto je propalo. Neka 23. lipnja bude na┼í dan neovisnosti”, izjavio je N.Farage

Jutro nakon referenduma potvrdilo je povijesnu odluku Velike Britanije – postali su prva zemlja u povijesti koja napu┼íta Europsku uniju

Tu su odluku popratili i svjetski mediji, a britanske tiskovine posvetile su svoje naslovnice toj temi, a ─Źitave novine postale su specijalna izdanja o Brexitu.

Kona─Źni rezultati referenduma o budu─çnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto, priop─çilo je u petak ujutro izborno povjerenstvo a prenose svjetske novinske agencije.

Kako navodi povjerenstvo, 17,4 milijuna gra─Ĺana glasalo je za Brexit a 16,1 milijuna za ostanak u Europskoj uniji.

Po predvi─Ĺanjiima nakon prebrojanih rezultata iz 339 od 382 izborne jednice, Brexit je dobio 52, a ostanak 48 posto glasova.

Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

─îelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je da po─Źinje “sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo” dok prista┼íe izlaska iz EU-a vode s 51,7 posto nakon prebrojavanja glasova u 200 od 382 sredi┼íta u zemlji.

“Sada se usu─Ĺujem sanjati zoru koja se ra─Ĺa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom”, izjavio je predsjednik UKIP-a pred prista┼íama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

“Ako se predvi─Ĺanja potvrde, bit ─çe to pobjeda pravih ljudi, obi─Źnih ljudi”, dodao je Farage, suosniva─Ź UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od po─Źetka zala┼że za Brexit.

“U─Źinili smo to za ─Źitavu Europu. Nadam se da ─çe ova pobjeda sru┼íiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih dr┼żava”, dodao je.

“Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve ┼íto je propalo. Neka 23. lipnja bude na┼í dan neovisnosti”, zaklju─Źio je pred odu┼íevljenim mno┼ítvom.

Krah britanske valute: Funta na najni┼żoj razini u 30 godina

Britanska funta oslabila je za vi┼íe od 10 posto u odnosu na ameri─Źki dolar, nakon ┼íto su privremeni rezultati referenduma pokazali da su bira─Źi odlu─Źili napustiti Europsku uniju.

Te─Źaj funte pao je ispod 1,35 dolara ┼íto je najni┼ża razina od 1985 godine, a ovaj pad sna┼żniji je i od tzv. crne srijede, kada je funta u jednom danu oslabila za preko 4 posto.

Bloombergov British Pound Index, koji prati kretanje funte u odnosu na sedam svjetskih valuta pao je za 10 posto, a pali su i futuresi na dioni─Źki indeks FTSE 100 i to za 7,5 posto.
 
(dnevno.hr,index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,