Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin: Zapad se danas prema Rusiji ponaša kao pred Drugi svjetski rat prema SSSR-u

Putin: Zapad se danas prema Rusiji ponaša kao pred Drugi svjetski rat prema SSSR-u

putin-govor-nacijaUPOZORIO: NATO POJAČAVA AGRESIVNU RETORIKU I AGRESIVNE UČINKE UZ GRANICE RUSIJE

Vladimir Putin se u Kremlju – povodom 22. lipnja, dana kada je Njemačka napala na SSSR – sreo s predstavnicima Ruskog vojno-povijesnog društva i izgovorio upozorenje: niti jedna zemlja ne smije živjeti u prošlosti jer je to štetno i opasno za budućnost nacije.

Učinio je to u ovom kontekstu: “Ni jedna zemlja i ni jedan narod ne smije živjeti u prošlosti i beskonačno se kupati u svom heroizmu. To je štetno i opasno za budućnost nacije. Ali, naprijed treba ići oslanjajući se – ne isključivo, ali u značajnoj mjeri – na fundament onoga što su stvorile prethodne generacije”.

Pritom je naglasio da je neophodno odgajati nove generacije “na najboljem što su prethodnih desetljeća i stoljeća stvorili naši prethodnici”. Pa podvukao:

“Samo u tom slučaju će se naši mladi osjećati sigurno u ovom svijetu koji se brzo mijenja i samo tako im možemo dati orijentire za razvoj”.

Dodao je da mladima mora biti predočavana strašna povijesna istina: da je Hitler pobijedio – ruski narod bi odbacio iza Urala i faktički osudio na izumiranje.

Posebno je ukazao da slabljenje nacionalnog identiteta dovodi do smanjenja brojnosti stanovništva i za primjer naveo Latviju:

“Zamislite: već je polovina stanovništva napustila zemlju. Za svaku zemlju je to – katastrofa. Da, suvremeni svijet se mijenja i granice se brišu, ali ne znam narod kome ne bi bio dragocjen njegov identitet jer njegovo gubljenje ima teške posljedice”.

Predsjednik RF je precizirao da je Latvija posljednjih godina ostala bez 40 posto stanovništva, dok se ono u Izraelu – koji čuva svoj identitet – zahvaljujući i tome povećava.

Putin je prethodno istupio pred Državnom Dumom koja završava mandat jer Rusiju najesen čekaju parlamentarni izbori. I, i taj nastup je počeo “od povijesti”:

“Prvo o današnjem tragičnom datumu: prije 75 godina je hitlerovska Njemačka vjerolomno prodrla na teritoriju Sovjetskog Saveza. Počeo je Veliki Domovinski rat. Do tog momenta su nacisti, kao što se zna, porobili već mnoge europske zemlje.

Sovjetski narod je na sebe primio snažan udar i neprijatelju je odgovorio jedinstvenim i moćnim otporom, do posljednjeg je branio Domovinu, a potom potpuno i definitivno razbio agresora u njegovom brlogu, održavši veliku Pobjedu.

Danas saginjemo glave pred tim herojskim pokoljenjem. Naši očevi i djedovi su po cijenu svojih života spasili Rusiju i cijelo čovječanstvo od “mrke kuge”. Mi ćemo zauvijek pamtiti njihovo žrtveno junaštvo i njihov podvig”.

Na Putinov prijedlog: svi poslanici su minutom šutnje odali počast poginulima u Velikom Domovinskom ratu.

U nastavku govora rekao je i ovo:

“Rat su započeli nacisti. Njihova ideologija mržnje, njihova slijepa vjera u vlastitu izuzetnost i nepogrešivost, zajedno s težnjom ka svjetskoj dominaciji – doveli su do najveće tragedije 20. stoljeća.”

Glavna pouka tog rata je poznata: mogao je biti izbjegnut. Za to je bilo potrebno na vrijeme i odlučno obuzdati raspojasane naciste i njihove pomagače, ali to toga nije došlo. Direktni prijedlozi Sovjetskog Saveza, naše zemlje, da se zajednički djeluje, da se organizira kolektivna obrana – slijedili su ili izravna odbijanja ili su se prijedlozi gubili u brbljanjima.

Rukovodstva nekih zapadnih zemalja su prednost dala politici obuzdavanja Sovjetskog Saveza jer su težila da ga dovedu u međunarodnu izolaciju. Međutim, realna, strašna i globalna opasnost dolazila je tada od nacizma. Tu opasnost su potcijenili i previdjeli, nisu željeli priznati da se u prosvećenoj Europi rađa i jača zločinački režim.

Svjetska zajednica tada nije pokazala budnost, volju i slogu, a to je bilo potrebno da se ne dozvoli rat i da se sačuvaju milijuni života. Kakva nam je još lekcija potrebna danas da bismo se – odbacivši stara ideološka raznoglasja i geopolitičke igre – objedinili radi borbe s međunarodnim terorizmom?

Rizik širenja te prijetnje povećava se pred našim očima. Zato je potrebno formirati suvremeni vanblokovski – jednak za sve države – sustav kolektivne sigurnosti. Rusija je otvorena za razmatranje tog najvažnijeg pitanja i više puta je izjavljivala da je spremna za dijalog.

Međutim, opet – kao što je bilo i uoči Drugog svjetskog rata – ne vidimo pozitivnu uzvratnu reakciju. Sasvim obrnuto: NATO pojačava svoju agresivnu retoriku i svoja agresivna djelovanja u blizini naših granica. Mi smo u tim uvjetima dužni posebnu pažnju poklanjati rješavanju zadataka povezanih s jačanjem obrambene sposobnosti naše zemlje “.

Putin se zahvalio Državnoj Dumi na “dubokom razumijevanju državnih interesa Rusije” i na “konsolidiranoj zakonodavnoj potpori svemu što je bilo povezano s jačanjem sigurnosti zemlje”.

Povijesnim je nazvao podršku Dume ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, naglasivši da je u vrlo kratkom vremenu donijela preko 120 “krimskih zakona”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,