Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » Nadljudske sposobnosti himalajskih redovnika ošamutile znanstvenike sa Harvarda

Nadljudske sposobnosti himalajskih redovnika ošamutile znanstvenike sa Harvarda

redovnik-himalajaMnogi od nas znaju da mozak budističkih redovnika funkcionira daleko iznad mogućnosti većine ljudi, i da redovnici zaista mogu promjeniti veze u svojem mozgu

Iako nema sumnje da budistički svećenici posjeduju nadljudske moći, kako oni rade stvarno nevjerojatne stvari i dalje privlači znanstvenike, ono što  bi sva ‘normalna ljudska bića’ – mogla učiniti.

Profesor Herbert Benson i njegov tim istraživača sa Sveučilišta Harvard School of Medicine je otišao u udaljene samostane u Himalaje u 1980., te otkrio, dekodirao, i dokumentirao suptilne načine kroz koje redovnici manipuliraju svoje tijelo – kao što su podizanje temperature njihovih prstiju na rukama i nogama čak za 10 stupnjeva celzijusa i spuštanje metabolizma svojeg tijela i do 64% – koristeći tehnike joge za smanjenja stresa pod nazivom ‘g Tum-mo’.

Istraživački tim sa Harvarda je također zabilježio redovnici suše svoje hladnu i mokru odjeću uz pomoć ​​tjelesne topline.

Oni su također dokumentirali da monasi provode zimske noći – kada temperature dosegnu -17 stupnjeva celzijusa – na stjenovitom grebenu na 5000 metara visoko u Himalajama – noseći samo vunene ili pamučne marame.

Ovi izvanredni podvizi, koje je harvardski istraživački tim primijetio, postignuti su intenzivnim dnevnim meditacijama, vođenim vježbama i duhovnim kondicioniranjem. Znanstvenici su naveli:

“U samostanu u sjevernoj Indiji, slabo odjeven tibetanski redovnici mirno sjede u prostoriji u kojoj je temperatura bila prohladna oko 5 stupnjeva celzijusa. Koristeći tehniku joge poznat kao “g Tum-mo”, ušli su u stanje duboke meditacije. Ostali redovnici su natapali pokrivače veličine 1×2 metra u hladnu vodu (10 stupnjeva) i stavljali ih preko ramena meditanata.”
 

 
“Za neutrenirane ljudi, takvi hladni pokrivači bi proizveli nekontrolirano drhtanje. Ako temperature tijela i dalje pada pod tim uvjetima, smrt može nastupiti. Ali nije prošlo dugo vremena prije nego se para počela dizati iz pokrivača. Kao rezultat tjelesne topline proizvedene od strane redovnika za vrijeme meditacije. Pokrivači su se sušili oko sat vremena. “

Na temelju njegovih eksperimenata i iskustva, Benson je naglasio da bolje razumijevanje naprednih meditacija može dovesti do boljih metoda liječenja bolesti povezanih sa stresom. On je istaknuo:

“Više od 60 posto posjeta liječniku u SAD-u su zbog problema povezanima sa stresom, od kojih se većina liječi lijekovima farmaceutske industrije, ili drugim medicinskim postupcima. Ako takva jednostavna praksa meditacije može dovesti do značajnih promjena koje vidimo, želim istražiti što napredni oblici meditacije mogu učiniti da pomognu kontrolirati umne procese za koje smo mislili da se ne mogu kontrolirati.

“Nadam se da briga za sebe može postati jednaka s medicinskim lijekovima, i sa drugim terapijama koje se sada koriste za ublažavanje mentalne i fizičke patnje. Uz prehranu i vježbe, pristupi um/tijelo može biti dio prakse “bige o sebi” koja bi mogla spasiti milijune dolara godišnje liječničkih troškova.”

U 2011. godini, Zoran Josipović, istraživački znanstvenik i honorarni profesor na Sveučilištu u New Yorku i sam budistički redovnik, stavio je umove i tijela istaknutih budističkih redovnika u stroj za funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) i pratio protok krvi u njihovim mozgovima, za vrijeme meditacije.

Josipović je rekao za BBC :

“Čini se da se mozak organizira u dvije mreže: vanjskoa mreža i intrinzična ili zadana mreža. Vanjski dio mozga postaje aktivan kada su pojedinci usredotočeni na vanjske poslove, kao što je sport ili sipanje šalice kave. Zadana mreža se uzbudi kada ljudi razmišljaju o pitanjima koja uključuju njihove emocije.

Ali mreže su rijetko potpuno aktivne u isto vrijeme. Kao i klackalica, kada ju netko diže, a drugi ju spušta dolje. Ovaj neuronski set-up omogućuje pojedincima da se koncentriraju lakše na jedan zadatak u bilo kojem trenutku, bez da ih ometa nešto poput sanjarenja.”

“Neki budistički redovnici i ostali iskusni meditanti imaju sposobnost da zadrži obje neuronskih mreža aktivne u isto vrijeme tijekom meditacije – to jest, oni su pronašli način da podignu obje strane klackalice istovremeno. Ta sposobnost da upale istovremeno unutarnje i vanjske mreže u mozgu, može dovesti redovnike do doživljaja skladannog osjećaja jedinstva s okolinom.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,