Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Zlato od pola svijeta zavr┼íava u SAD i Britaniji, a odatle ‘te─Źe’ prema 50 obitelji koje drmaju svijetom

Zlato od pola svijeta zavr┼íava u SAD i Britaniji, a odatle ‘te─Źe’ prema 50 obitelji koje drmaju svijetom

kraljica-zlatoZAPAD ─ćE PONOVO PLJA─îKATI ONE KOJE JE VE─ć OPLJA─îKAO I OPET NASRTATI NA RUSIJU I KINU

Prevara. Mito. Nasilje.

Sva ta sredstva su u optiecaju kada hegemonija oko 50 glavnih svjetskih oligarha (obitelji Rothschild, Rockefeller, Morgan, Warburg, Oppenheim, Stern, Cohen, Montefiore, Goldsmith, Weinberg, Lazar, Bleihroder, Valenberg, Sassoon, Hambros, Heine, Mendelson i druge – postane nestabilna.

Ili kada se radi o zlatnom teletu. Ni zbog ─Źega drugog oni tako ne polude kao zbog plemenitog metala.

Ako se pogleda povijest Zapada, ona se svodi samo na jedno – boga─çenje i prisvajanje ┼żutog metala.

Godine 1933. ameri─Źki predsjednik Franklin Roosevelt je na zahtjev Wall Streeta u cilju “stabilizacije bankarskog sustava” u uvjetima Velike depresije izdao dekret da se oduzme sve zlato (u kovanicama i polugama) u SAD koje su dr┼żale fizi─Źke i pravne osobe. Istina, formalno im je – u zamjenu – ispla─çivan papirni novac, ali u prakti─Źno duplo manjoj vrijednosti, tj. to je fakti─Źki bila konfiskacija.

Va┼żno je istaknuti da se oduzimanje provodilo u trenutku kada su u Sjedinjene Dr┼żave od nacisti─Źke i japanske agresije masovno bje┼żali stanovnici Europe i Azije. Zahvaljuju─çi tome su zlatne rezerve ameri─Źki Federalnih rezervi naglo porasle: s 6-8 tisu─ça tona po─Źetkom 1930-tih godina na 20 tisu─ça po─Źetkom 1940-tih. Tada su zlatne rezerve SAD postale najve─çe na svijetu.

Ono ┼íto je zanimljivo jest da se oduzimanje zlata od stanovni┼ítva nastavilo ─Źak i kada se kriza zavr┼íila, iako je poslije zavr┼íetka Drugog svjetskog rata BDP Sjedinjenih Dr┼żava prakti─Źno neprestano rastao. Samo ┼íto je tada posebna pa┼żnja posve─çivana “izbjeglicama” iz Isto─Źne Europe i Azije, koje su se “skrivale” od “crvene prijetnje”.

I ponovo zanimljiva ─Źinjenica – unato─Ź stalnom priljevu ┼żutog metala, njegova koli─Źina u Federalnim rezervama se … stalno smanjivala – za vi┼íe od 2,5 puta od 1946. do 1972. godine (s 20,2 tisu─çe na 8,5 tisu─ça tona). To jest rezerve su se smanjile prakti─Źno za onu koli─Źinu koja je 1930-tih oduzeta stanovni┼ítvu tijekom Ruzveltove reforme.

Slu┼żbeno obja┼ínjenje je bilo da su te “mjere neophodne radi odr┼żavanja stabilnosti dolara”. Me─Ĺutim, fakti─Źki (ako se ne ra─Źunaju relativno male isplate De Gaulleovoj Francuskoj) se ┼żuti metal prelio u privatno vlasni┼ítvo onih bankarskih grupa koje su bile dioni─Źari Federalnih rezervi.

Istina, do 1970-tih godina postojala je mogu─çnost (po pravilu, formalna, koje se nije koristila u praksi) da oni kojima je novac konfisciran poslije 1933. godine zamjene papirni novac za zlato. Me─Ĺutim, ve─ç 1972. godine i one su nestale, kada je predsjednik SAD-a Richard Nixon ukinuo takozvani Bretonvudski sustav, koji je garantirao “zlatni standard” dolara.

Va┼żna posljedica te odluke je bilo to ┼íto su Federalne rezerve prakti─Źno zamrznule svoju slu┼żbenu statistiku. Prema njoj, ameri─Źke zlatne rezerve su od 1972. godine, navodno, prakti─Źno nepromijenjene (8,2 tisu─çe tona 2016. godine). Po┼íto reviziju Federalnih rezervi nitko nije provodio, mnogi ekonomisti smatraju da u njihovim sefovima nema nikakvog zlata.

Zato u isto to vrijeme po─Źinje, prema slu┼żbenoj statistici, smanjenje dr┼żavnih zlatnih rezervi Ujedinjenog Kraljevstva. Britanska Centralna banka, koja se, za razliku od ameri─Źkih Federalnih rezervi, nalazi u dr┼żavnom vlasni┼ítvu, 1977. godine osniva misterioznu strukturu pod nazivom Bank of England Nominees Limited (boene).


Misterioznu, po┼íto joj je dano pravo da prakti─Źno neograni─Źeno predstavlja interese Banke Engleske, a podaci o stvarnim dioni─Źarima boene se nisu objavljivali. Po tvrdnjama Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva, kontrolni paket u osniva─Źkom kapitalu Bank of England Nominees Limited regiji privatnim financijskim strukturama.

I prakti─Źno istovremeno s pojavom boene po─Źinju naglo se smanjivati zlatne rezerve Banke Engleske. Paradoksalno, dok je BDP Velike Britanije rastao – rezerve plemenitog metala Ujedinjenog Kraljevstva su se smanjivale. U drugoj polovici 1970-tih za pola – sa 1.200 na 600 tona. U razdoblju od 1990. do 2000. ponovo su se smanjile upola – na 300 tona.

Pogledajmo zlatne rezerve dr┼żava koje su predale svoje rezerve SAD i Velikoj Britaniji.

Ujedinjenom Kraljevstvu je predano na ─Źuvanje zlato zemalja iz takozvanog Commonwealtha nacija (Australija, Kanada, Indija, JAR, Novi Zeland i dr.) I niza europskih kontinentalnih dr┼żava (Austrije, ┼ávicarske i dr.), Kao i Meksika.

U Federalnim rezervama SAD ─Źuva se zlato 60 dr┼żava, uklju─Źuju─çi mnoge ─Źlanice EU (Njema─Źka, Nizozemska, Italija i dr.), Azijskih saveznika Washingtona (Japan i dr.) I latinoameri─Źkih zemalja.

Samo u Banci Engleske je krajem 2012. bilo 5,1 tisu─ça tona stranog zlata, a u ameri─Źkim Federalnim rezervama – 6,2 tisu─çe tona. To zlato je bilo predano na ─Źuvanje Velikoj Britaniji i SAD u zamjenu za jamstva pru┼żanja potpore kreditno-bankarskom sustavu i o─Źuvanja sigurnosti.

Osim toga, Washington i London su obe─çali da ne─çe destabilizirati unutarpoliti─Źka sustav dr┼żava koje im predaju dragocjenosti. U zamjenu za to, vlasnici zlata su bili spremni za┼żmiriti na to ┼íto ih fakti─Źki kradu, ┼íto prisvajaju sebi rezerve predane na ─Źuvanje.

Donedavno ih nisu ni dirali. Me─Ĺutim, sada je “skupljanje” zlata dostiglo vrhunac. Velikih vlasnika dragocjenog metala koji se mogu prevariti i oplja─Źkati – prakti─Źno vi┼íe nema. Zbog toga nisu gadljivi ni na male “klijente”.

Direktor Centralne banke Armenije, koji je stekao obrazovanje u Americi, uvjerio je svoju vladu da zamijeni svoje zlatne rezerve (1,4 tone) za dolare.

Azerbajd┼żan je smjestio svoje rezerve (30 tona) u londonski trezor banke JP Morgan .

Eksploatacija zlata u Gruziji na┼íla se u rukama nekoliko zapadnih financijskih grupa. “Zahvaljuju─çi” njima zlatne rezerve postale su najmizernije na svijetu – manje od 0,1 tone.

Istim putem je ve─ç krenuo i Kijev. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk naglo je smanjio ukrajinske zlatne rezerve – samo 2014. godine smanjio ih je prakti─Źno upola – sa 42 na 24 tone. Nije te┼íko pogoditi kome ih je predao.

Ali, takve “mrve” nikako ne mogu zadovoljiti apetite onih koji dr┼że “zlatnu milijardu”.

A to zna─Źi da im preostaju dva puta.

Jedan – terorizirati one koje su ve─ç oplja─Źkali po nekoliko puta. Da pod pla┼ítom “razvoja demokracije i borbe protiv korupcije” smjenjuju─çi vladaju─çe re┼żime.

Drugi – da po tko zna koji put poku┼íavaju staviti pod kontrolu bogatstva Rusije i Kine.

Da djeluju po staroj shemi: pritisak pomo─çu sankcija, poku┼íaji uvla─Źenja u rat, podmi─çivanje elita i, naravno, ucjena.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,