Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NOVI PROBLEMI ZA ZAJEDNICU: Njemačka sljedeća napušta EU?

NOVI PROBLEMI ZA ZAJEDNICU: Njemačka sljedeća napušta EU?

angela-merkel-euFrancuski novinar Eric Le Boucher smatra da, ukoliko Europska unija ne razradi novu politiku integracije, zemlje poput Njemačke, pa i Francuske mogle bi se odlučiti za napuštanje ove organizacije

On tvrdi da će, ako Britanci odluče da izađu iz Unije, taj “povijesni šok” utjecati na cijeli blok

Francois Hollande i Angela Merkel bi izašli s gromoglasnim priopćenjima. Šef Europske središnje banke Mario Draghi izjavio bi da će banka učiniti sve što je moguće da spasi eurozonu.

“Bruxelles će održati hitan summit i još jednom potvrditi svoju politiku integracije” – napisao je Eric Le Boucher u svom članku za portal “Slate”.

Međutim, kako kaže, takav odgovor bi bio nedovoljan jer ni Bruxelles, ni članice EU neće biti u stanju da objasne rezultate takvog glasovanja.

Autor je analizirao i argumente euroskeptika i onih koji su za Britaniju u Uniji, ocjenjujući da su argumenti onih koji se protive “Brexitu” razumniji, s obzirom na posljedice koje bi izlazak iz EU imao po tu zemlju.

Međutim, njihova retorika nije doprla do običnih građana. Pristaše “Brexita” su iskoristile “vruće teme”, odnosno migrantske krizu, govoreći da “Britanija gubi kontrolu nad vlastitom budućnošću”.

Prema njegovim riječima, nacionalni interesi doveli su europski duh do raspadanja, tako da građani ne vole Europsku uniju.

Kako bi europske integracije i u budućnosti bile moguće, Francuska i Njemačka bi trebale odmah nadvladati razlike i razraditi zajednički pristup.

Jedini način da se prevlada nezadovoljstvo ljudi je putem politike. Ali, ako Pariz i Berlin ne postignu konsenzus Njemačka će biti sljedeća koja će napustiti blok – zaključio je on.
 
(vesti-online.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,