Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Amerikanci zbunjeni: nije im jasno zbog čega je Putin SAD nazvao ‘velikom supersilom’

Amerikanci zbunjeni: nije im jasno zbog čega je Putin SAD nazvao ‘velikom supersilom’

putin-govorZA JEDNE JE “OPASANA DEMAGOGIJA”, DRUGI VJERUJU DA POBOLJŠAVA DONALD TRUMPU ŠANSE DA BUDE ŠEF DRŽAVE

Amerikanci “važu” što je Vladimir Putin zaista htio reći kada je u Sankt-Peterburgu rekao da su Sjedinjene Države “velika supersila”.

Svi ozbiljni američki mediji su citirali ove riječi ruskog lidera izgovorene u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma održanog u “sjevernoj prijestolnici” RF:

“Amerika je velika sila. Danas je ona vjerojatno jedina supersila. Mi to prihvaćamo i spremni smo surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama.”

Putin je dodao i ovo – ništa manje značajno – što se također našlo pod velikom lupom:

“Svijetu je potrebna takva zemlja kao što su Sjedinjene Države. Samo nam nije potrebno da se one stalno miješaju u naše stvari, da nam ukazuju kako treba živjeti i da smetaju Europi sa da nama gradi odnose”.

Washington Post je ocijenio da Putinove riječi – u svjetlu svega što se događalo posljednjih godina, osobito u Ukrajini i Siriji – “izgledaju čudno” jer je Moskva u tim zemljama realizirala interese potpuno suprotne američkim i “još se time hvalila”.

Washington Post je procijenio da je ova retorička promjena – s obzirom da predsjednik RF nikada nije skrivao svoje neslaganje s Obaminom vanjskom politikom – povezana s mogućnošću da na čelo SAD dođe Donald Trump koji ne krije simpatije prema Rusiji.

“Zbog toga je Putin najvjerojatnije procijenio da se SAD-u mogu uputiti i komplimenti.”

Isti list naglašava da Washington u Putinu vidi “opasnog demagoga”, ali je Trump – unatoč tome – uvjeren da će znati s njim ima dobre odnose i suradnju.

Washington Post je zaključio: “Svojim tobožnjim priznavanjem superiornosti Amerike – Putin nesumnjivo laska trampu. Nimalo slučajno.

Putin istupa protiv spornog širenja NATO u Istočnoj Europi i osuđuje jednostrane poteze SAD na međunarodnoj areni.

Takva njegova pozicija je podudarna sa Trumpovim mišljenjem da je NATO zastarjela struktura. Kremlj će naći zajedničke ciljeve sa Trumpom koji ne vjeruje liberalnom svjetskom poretku “.

Neki američki mediji i vanjskopolitički stručnjaci smatraju da je Putinov “reverans Americi” i u funkciji poboljšavanja Trumpovih šansi na predsjedničkim izborima koji će biti održani 8. studenog.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,