Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin najavio da će EAEU, Kina, Indija, Pakistan i Iran praviti ‘Veliku Euroaziju’

Putin najavio da će EAEU, Kina, Indija, Pakistan i Iran praviti ‘Veliku Euroaziju’

PUTIN-FORUMUPITAO “TKO UGROŽAVA CRNU GORU” I POZDRAVIO TRUMPOVU SPREMNOST DA RAZVIJA ODNOS S RUSIJOM

Nastupivši na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, Vladimir Putin je najavio da će njegova zemlja, zajedno sa svojim partnerima iz Euroazijske ekonomske unije, s Kinom raditi na još širem ekonomskom integracijskom okviru “Velike Euroazije”.

Ruski lider je istovremeno pozvao Europsku uniju da se na tom putu priključi Rusiji, Kini i njihovim partnerima i drugim zainteresoavnim zemljama.

“Mi smatramo da Euroazijski gospodarski savez može postati jedan od cenata formiranja još šireg integracijskog okvira u kojem bismo mogli rješavati i velike tehnološke zadatke. Nedavno smo u Astani o tome razgovarali i predlagali da se formira veliko euroazijska partnerstvo s učešćem Euroazijske ekonomske unije i zemalja s kojima imamo bliske odnose: Kine, Indije, Pakistana i Irana. Naravno, imam u vidu i naše partnere iz ZND i druge zainteresoavane države i saveza.”

Putin je otkrio da će Moskva već krajem lipnja s Pekingom započeti oficijalne pregovore o “sveobuhvatnom trgovinsko-ekonomskom partnerstvu u Euroaziji s udjelom Euroazijske ekonomske unije i Kine. Naglasio je da računa da će to biti korak ka formiranju “Velikog euroazijskog partnerstva”.

U nastavku je ponovio da je projekt “Velike Euroazije” otvoren i za Europu. Pa ukazao:

“Europska unija je naš najbliži susjed i nije nam svejedno što se kod naših susjeda događa. Za EU izazov nove tehnološke revolucije i strukturnih promjena nije manje aktualan nego za Rusiju. Dobro razumijem naše europske partnere kad govore da za njih nisu lake odluke o formiranju transatlantskog partnerstva. Europa ima ogroman potencijal i orijentacija na samo jednu regionalnu asocijaciju nesumnjivo sužava njene mogućnosti, a i teže joj je da sačuva povoljan prostor za manevriranje”.

Putin je – spomenuvši svoje nedavne susrete s predstavnicima francuskih i njemačkih poslovnih krugova – naglasio da europski biznis želi surađivati ​​s Rusijom i da je zato potrebno da političari pođu u susret biznisu, da pritom pokažu mudrost, dalekovidnost i elastičnost.

Potom je podvukao: “Potrebno je povratiti međusobno povjerenje i obnovimo razinu suradnje. Znamo od čega je sve počelo. Rusija nije bila inicijator postojeće zbrke, razjedinjenosti i problema, a ni uvođenja sankcija. Svi naši potezi bili su isključivo parirajući. Ali, mi ne zlopamtimo i spremni smo da pođemo u susret svojim partnerima. Samo, to nikako ne može biti igra na jedan gol”.

Ruski lider je objavio da njegova zemlja ima ambiciju da narednih godina ima gospodarski rast od 4 posto.

Iznova je upozorio da jednostrano djelovanje Zapada dovodi do kaosa u svijetu i da su potrebni dijalog i traganje za rješenjima prihvatljivim za sve preduvjet da se izbjegne novi hladni rat.

“Ne želim da tako mislim, ali kao da idemo nekakvom hladnom ratu. A uvjeren sam – dodao je – da to nitko ne želi. Koliko nam god izgledala dramatičnom, logika razvoja međunarodnih odnosa nije logika konfrontacije”.

Predsjednik RF je u ovom kontekstu naveo da se Rusija suočava s problemom širenja NATO i spomenuo Crnu Goru:

“Tko ugrožava Crnu Goru? Zašto se razvija proturaketna obrana i nakon što je potdignut sporazum o iranskom atomskom programu?”

Podsjetivši da Zapad i dalje podržava obojane revolucije po svijetu, ocijenio je da državni prevrat u Ukrajini podržava da bi opravdao postojanje NATO saveza. U nastavku je podvukao:

“Nakon arapskog proljeća su se primakli i našim granicama. Zašto je data podrška državnom prevratu u Ukrajini? Oporba, koja je sada tamo na vlasti, vjerojatno bi došla na vlast preko izbora i demokratskim putem. Vjerojatno zato im je prevrat bio potreban da bi samo postojanje NATO imalo neko opravdanje. Bio im je potreban vanjski protivnik, vanjski neprijatelj. Jer, inače: za što je ta alijansa potrebna?”

Putin je u Sankt-Peterburgu pozdravio izjavu Donald Trumpa da je spreman obnoviti odnose s Rusijom:

“Pozdravljam izjavu gospodina Trumpa da je spreman za puni format rusko-američkih odnosa. Što u tome može biti loše? Mi ćemo, naravno, imati odnose s onim tko bude izabran za predsjednika SAD. Jedino se nadam da će to biti čovjek koji želi razvoj rusko-američkih odnosa”.

Ovome je pridodao da se Rusija nikada nije miješala u unutarnje stvari drugih zemalja:

“A oni (Sjedinjene Države) sve uče kako da žive. I demokraciji uče druge. Zar Amerikanci vjeruju da imaju demokratske izbore predsjednika? Dva puta su SAD dobile predsjednika koji je imao većinu glasova delegata koji odlučuju, a iza njih je stajalo manje birača. Zar je to demokracija?”

U nastavku je naveo: “Kada o ovome diskutiramo s partnerima iz SAD, od njih čujemo: “Ne miješajte se u naše stvari, mi smo na to navikli”. Ako je tako: onda se ni vi ne miješajte u naše, zašto se gurate?”.

Putin je apelirao na Francusku da ima jednak odnos prema svim navijačima.

Otkrio je da je zahvalan bivšem predsjedniku SAD Billu Clintonu:

“Imali smo vrlo dobre odnose. Čak mogu reći da sam mu zahvalan za neke momente povezane s mojim ulaskom u veliku politiku. On je nekoliko puta pokazao znakove uvažavanja i prema meni i prema Rusiji. Zahvalan sam mu za to “.

Za Hillary Clinton je rekao da se s njom nikada nije sretao. Zamoljen da prokomentira svoju raniju izjavu o bračnom paru Clinton “Muž i žena – isti vrag”, ruski lider je šaljivo uzvratio:

“Što se sve ne kaže u žustrinoi”.

Putin nije isključio mogućnost da Hillary Clinton “može imati svoj pogled na razvoj rusko-američkih odnosa”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,