Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ve─çina zapadnih nevladinih udruga i organizacija (NVO) je usko povezana s obavje┼ítajnim slu┼żbama svojih zemalja! Zato smo ih i potjerali iz Rusije

Ve─çina zapadnih nevladinih udruga i organizacija (NVO) je usko povezana s obavje┼ítajnim slu┼żbama svojih zemalja! Zato smo ih i potjerali iz Rusije

US-AID-USB-STICKUSAID DJELUJE U 100 ZEMALJA DILJEM SVIJETA, A 2014. JE IMALA PRORA─îUN OD 40 MILIJARDI DOLARA

Ameri─Źka agencija za me─Ĺunarodni razvoj ( SAID) – najstarija od svih struktura utjecaja – nastala je po nalogu John Kennedyja 1961. godine i pozicionirala se kao neovisna (od koga neovisna?) Agencija federalne vlade. Odgovorna je za nevojnu ameri─Źku pomo─ç drugim zemljama.

Administratora Agencije i njegovog zamjenika imenuje predsjednik SAD uz suglasnost Senata i u koordinaciji s dr┼żavnim tajnikom SAD.

Agencija djeluje u vi┼íe od 100 zemalja diljem svijeta. Za financiranje programa ove organizacije svake godine se izdvaja oko 1% federalnog prora─Źuna SAD, ┼íto je 2014. godine iznosilo gotovo 40 milijardi dolara – dovoljno novca da se mnogo ┼íta razvije.

U Rusiji USAID djeluje od 1992. godine. Za dva desetlje─ça rada u Rusiji, ukupna suma svih projekata agencija slu┼żbeno iznosi oko 2,7 milijardi ameri─Źkih dolara.

Partneri USAID u Rusiji “za razvoj gospodarstva i demokracije” bilo je 57 organizacija, izme─Ĺu ostalih – Moskovska Helsin┼íka grupa, Institut za ekonomsku politiku Jegor Gajdar, Golos, Memorijal i drugi.

U rujnu 2012. godine rukovodstvo Ruske Federacije je donijelo odluku o prekidu aktivnosti USAID na teritoriju svoje zemlje. Ovo je opravdano ─Źinjenicom da “znak rada predstavnika Agencije u na┼íoj zemlji nerijetko ne odgovara navedenim ciljevima promoviranja razvoja bilateralne humanitarne suradnje. Jo┼í konkretnije: da je rije─Ź o poku┼íajima da se dodjeljivanjem donacija utje─Źe na politi─Źke procese, uklju─Źuju─çi izbore na razli─Źitim razinama i na institucije civilnog dru┼ítva. Ozbiljna pitanja pratila su aktivnosti Agencije u ruskim regijama, osobito na Sjevernom Kavkazu “.

Prema slu┼żbenim podacima, koji se nalaze na sajtu USAID, “pomo─ç” ove NVO se svodila, prije svega, na neposredan utjecaj na razradu Ustava Rusije, prvog dijela Gra─Ĺanskog zakonika, Poreznog zakona, kao i na usvajanje Zemlji┼ínog zakonika Rusije 2001. godine, koji je omogu─çio kupovinu, prodaju i posjedovanje zemlje.

U razdoblju od 2001. do 2008. godine, Agencija je aktivno sudjelovala u pripremi i kontroli provo─Ĺenja reforme pravosu─Ĺa, a da ne govorimo ve─ç o formiranju medijskog sadr┼żaja, o uspostavi sustava pripreme i prekvalifikacije kadrova u najrazli─Źitijim humanitarnim sferama, uklju─Źuju─çi i sustav javne uprave.

Samo ove ─Źinjenice su dovoljne da se aktivnosti ove organizacije ocijene kao podrivanje temelja ruske dr┼żavnosti.

Nameće se i drugo pitanje: zašto je Agenciji dozvoljeno da tako dugo i tako produktivno djeluje u Rusiji?

┼áto se ti─Źe ocjene Bijele ku─çe i rezultata aktivnosti USAID, SAD se – po rije─Źima Viktorije Nuland – “veoma ponose onim ┼íto je Agencija postigla u Rusiji tijekom protekla dva desetlje─ça”.

O─Źigledno je da poseban razlog za ponos predstavljaju uspjesi u formiranju razgranatog sustava agentskog utjecaja, u preformatiranje svijesti ne samo realne sudionika u velikom broju ruskih NVO, ve─ç i u provo─Ĺenju niza tajnih i subverzivnih operacija.


Ovim aktivnostima u Agenciji se bavi ured za tranzicijske inicijative (The Office of Transition Initiatives, OTI .

U USAID su razvijena ─Źetiri kriterija, na temelju kojih se bira zemlja-meta:

1. Da li je odre─Ĺena zemlja va┼żna sa stanovi┼íta ameri─Źkih nacionalnih interesa. Ako je, OTI koristi sve raspolo┼żive resurse kako bi maksimalno promovirala ameri─Źke vanjsko-politi─Źke interese u toj zemlji.

2. Postoje li i kakve su mogu─çnosti utjecaja? U ovom slu─Źaju govori se o utjecaju na klju─Źne politi─Źke figure, koje se sna┼żno podr┼żavaju u reformi socijalnog sustava zemlje-mete.

3. Da li je neophodno sudjelovanje OTI u promicanju ameri─Źkih interesa? OTI koristi svoje resurse samo u onim slu─Źajevima, kada aktivnosti drugih (ne) vladinih struktura SAD nisu dovoljne ili ne dovode do ┼żeljenih rezultata.

4. Da li je operativna situacija u zemlji-meti dovoljno stabilna za djelovanje OTI? Zemlja bi trebala biti relativno stabilna da bi se osoblje Agencije moglo slobodno kretati po njenoj teritoriji i da bi moglo vršiti kontrolu nad aktivnostima koje financira OTI .

Me─Ĺu zemljama koje su u ovom trenutku od posebnog zna─Źaja za promoviranje nacionalnih interesa SAD i ulaze u sferu djelatnosti OTI , ubrajaju se Afganistan, Venezuela, Haiti, Honduras, Kenija, Kirgistan, Obala Bjelokosti, Kuba, Libanon, Libija, Pakistan, Tunis i ┼ári -Lanka.

Postojanje ovog popisa nikako ne zna─Źi da USAID u drugim zemljama ne realizira nacionalne interese SAD. Me─Ĺutim, u nabrojanim zemalja govorimo o mogu─çnosti provo─Ĺenja subverzivnih operacija, o kojima se ne obavje┼ítava ─Źak ni Kongres SAD, a tro┼íkovi provo─Ĺenja operacija OTI maskiraju se drugim stavkama prora─Źuna Agencije.

Osim toga, kao ┼íto su primijetili mnogi istra┼żiva─Źi, ve─çina zapadnih nevladinih organizacija je blisko povezana s obavje┼ítajnim slu┼żbama zemalja iz kojih dolaze.

┼áto se ti─Źe USAID, mnogi agenti CIA u inozemstvu ─Źesto djeluju upravo pod njezinim pokri─çem. U principu, postojanje NVO omogu─çuje otvoreno, legalno bavljenje obavje┼ítajnim aktivnostima.

Dovoljno je pogledati politiku donacija niza zapadnih struktura, da bi se shvatilo koja informacija interesira nalogodavce.

Me─Ĺu donacijama ─Źesto se mogu na─çi prijedlozi za istra┼żivanje blogosfere, socijalne, etni─Źke i vjerske strukture ovog ili onog regiona, rodnih karakteristika, sfere interesa mladih, socijalne strukture politi─Źke klase, razine odanosti vlasti, politi─Źke kulture, karakteristika politi─Źke socijalizacije, itd.

Ogroman je broj struktura soft powera koje se na ovaj ili onaj na─Źin bave “promicanjem demokracije”, formiranjem “demokratskih vrijednosti” i “atraktivnosti” SAD i EU. Zaista – postoji cijela legija.

Me─Ĺu najutjecajnijim su: RAND Corporation, Institut Santa-Fe, Freedom House, Zaklada Ford, MacArthur, Carnegie, Soros i drugi.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,