Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAPOKON PRAVI SPAS TE┼áKO BOLESNIMA: U Hrvatsku stigla prva serija medicinskog kanabisa

NAPOKON PRAVI SPAS TEŠKO BOLESNIMA: U Hrvatsku stigla prva serija medicinskog kanabisa

marihuana-medicina-ljekarnaImunolo┼íki zavod zaprimio je prvu seriju kapsuliranog ekstrakta kanabisa, uvezenog iz Kanade, koji bi se vrlo brzo trebao na─çi u hrvatskim ljekarnama, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske ljekarni─Źke komore

Ovoga tjedna bit ─çe objavljene i klini─Źke smjernice koje je, zbog dolaska kapsula kanabisa u Hrvatsku, izradilo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Predsjednik Hrvatske ljekarni─Źke komore Mate Portolan rekao je Hini da je na skladi┼ítu Imunolo┼íkog zavoda zaprimljena prva koli─Źina uvezenih uljnih kapsula, pakiranih po 200 komada s razli─Źitim udjelima djelatne tvari.

┼Żelatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat ─çe se isklju─Źivo na lije─Źni─Źki recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom djelatnih tvari THC-a i CBD-a. Ja─Źa doza sadr┼żi 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a po kapsuli, a slabija 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a.

Lije─Źnici ─çe uskoro mo─çi prepisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epilepti─Źkog sindroma, ┼íto se od listopada pro┼íle godine radilo tek iznimno rijetko, a lijekovi bi se interventno uvozili u Hrvatsku.


─îekamo dodatna tuma─Źenja Ministarstva zdravlja oko analize gotovog pripravka te smjernice o propisivanju. Nakon toga ─çe ljekarne na temelju recepata povla─Źiti kapsule od Imunolo┼íkog te ih izdavati pacijentima za odre─Ĺene dijagnoze, rekao je Portolan.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida Ognjen Brborovi─ç ka┼że da su klini─Źke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa ve─ç izra─Ĺene, a ovoga tjedna bit ─çe javno objavljene.

V. d. ravnateljica Imunolo┼íkog zavoda Lea Lupret Prugove─Źki u ponedjeljak se nije javljala na pozive. No prije dva tjedna, kada je Zavod dobio dozvolu za promet na veliko lijekova na bazi kanabisa, izjavila je da bi mjese─Źna terapija u hrvatskim ljekarnama mogla stajati izme─Ĺu 1200 i 2000 kuna.

Naime, HZZO ne namjerava pla─çati lije─Źenje medicinskim kanabisom, ┼íto zna─Źi da ─çe si ga bolesnici u potpunosti morati pla─çati sami.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,