Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: SAD udružuje snage s al-Kaidom i teroristima da bi svrgnuli Assada

EKSKLUZIVNO: SAD udružuje snage s al-Kaidom i teroristima da bi svrgnuli Assada

sad-vojskaAmerikanci su objavili strateško partnerstvo s al-Kaidom, kako bi svrgnuli sirijsku vladu i smijenili predsjednika Assada

Bivši veleposlanik Velike Britanije u Siriji, Peter Ford, izjavio je za RT da je SAD “spreman biti de facto saveznik” sa podružnicom al-Kaidoe u Siriji koristeći “umjerene grupe” kako bi postigao svoj cilj da smijeni Assada.

Amerika “uspješno surađuje sa ogrankom Al-Kaide” u Siriji, izjavio je Peter Ford za RT, govoreći o nedavnom zahtjevu Washingtona da Moskva ne cilja više pozicije Al-Nusre s zračnim udarima zbog umjerenih oporbenih grupa koje se nalaze u istom području.

Bivši veleposlanik je osudio potez kao “općenito nerazuman” i “groteskan”. On je također oštro kritizirao SAD zbog njihove “opsesije za uklanjanjem Assada i sekularne vlade u Siriji”, koji ih vodi do samog saveza sa “njihovim zakletim neprijateljima” i do gubitka “svih moralnih i praktičnih načela”.

“Možemo se samo nadati da je to privremeno skretanje i da će se oni uskoro vratiti na zdrav razum”, rekao je Ford za RT, pozivajući američku vladu da napuste svoju politiku de facto pomaganja podružnici Al-Kaide.

On je također izrazio potporu Rusije koja vrlo razumno traži da se tzv. snage umjerene opozicije odvoje od zagrljaja zagrljaja Al-Nusre i omoguće da Al-Nusra bude bombardirana.

Bivši veleposlanik također je istaknuo da “gotovo nema razlike” između terorista Al-Nusre i skupine kao što su Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham i Jaish al-Fatah, koji se “ne razlikuju” u smislu ideologije, sektaške pristranosti i njihovih praktičnih metoda “pokolja i okrutnosti”.

On je također naglasio da je jedina razlika između Al-Nusre i drugih skupina koje zapadne zemlje, uključujući SAD, prikazuju kao “umjerenu oporbu”, leži u polju taktike.

Bivši veleposlanik je optužio opsjednutost SAD-a za nasilnim odvođenjem Assada sa vlasti, koje su eufemistički nazivali ‘tranzicija’ u kontekstu pregovora”, kao pokušaj da se provede još jedna promjena režima kao što su to prije radili u Iraku i Libiji.

U isto vrijeme, on je upozorio da je “jako opasno popularizirati ove džihadističke skupine sa istinskim demokratskim sekularnim opozicionarima, koji su malena manjina oporbe na terenu”, misleći na skupine poput Jaish al-Islama i Ahrar al-Shama, koje su SAD, Francuska, Velika Britanija i Ukrajina odbili proglasiti terorističkim organizacijama i dodati ih na crnu listu u Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC).

Takve skupine kao što Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham, i Jaish al-Fatah su zapravo “podružnice” Al Nusre.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,