Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: SAD udru┼żuje snage s al-Kaidom i teroristima da bi svrgnuli Assada

EKSKLUZIVNO: SAD udru┼żuje snage s al-Kaidom i teroristima da bi svrgnuli Assada

sad-vojskaAmerikanci su objavili strateško partnerstvo s al-Kaidom, kako bi svrgnuli sirijsku vladu i smijenili predsjednika Assada

Biv┼íi veleposlanik Velike Britanije u Siriji, Peter Ford, izjavio je za RT da je SAD “spreman biti de facto saveznik” sa podru┼żnicom al-Kaidoe u Siriji koriste─çi “umjerene grupe” kako bi postigao svoj cilj da smijeni Assada.

Amerika “uspje┼íno sura─Ĺuje sa ogrankom Al-Kaide” u Siriji, izjavio je Peter Ford za RT, govore─çi o nedavnom zahtjevu Washingtona da Moskva ne cilja vi┼íe pozicije Al-Nusre s zra─Źnim udarima zbog umjerenih oporbenih grupa koje se nalaze u istom podru─Źju.

Biv┼íi veleposlanik je osudio potez kao “op─çenito nerazuman” i “groteskan”. On je tako─Ĺer o┼ítro kritizirao SAD zbog njihove “opsesije za uklanjanjem Assada i sekularne vlade u Siriji”, koji ih vodi do samog saveza sa “njihovim zakletim neprijateljima” i do gubitka “svih moralnih i prakti─Źnih na─Źela”.

“Mo┼żemo se samo nadati da je to privremeno skretanje i da ─çe se oni uskoro vratiti na zdrav razum”, rekao je Ford za RT, pozivaju─çi ameri─Źku vladu da napuste svoju politiku de facto pomaganja podru┼żnici Al-Kaide.

On je tako─Ĺer izrazio potporu Rusije koja vrlo razumno tra┼żi da se tzv. snage umjerene opozicije odvoje od zagrljaja zagrljaja Al-Nusre i omogu─çe da Al-Nusra bude bombardirana.

Biv┼íi veleposlanik tako─Ĺer je istaknuo da “gotovo nema razlike” izme─Ĺu terorista Al-Nusre i skupine kao ┼íto su Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham i Jaish al-Fatah, koji se “ne razlikuju” u smislu ideologije, sekta┼íke pristranosti i njihovih prakti─Źnih metoda “pokolja i okrutnosti”.

On je tako─Ĺer naglasio da je jedina razlika izme─Ĺu Al-Nusre i drugih skupina koje zapadne zemlje, uklju─Źuju─çi SAD, prikazuju kao “umjerenu oporbu”, le┼żi u polju taktike.

Biv┼íi veleposlanik je optu┼żio opsjednutost SAD-a za nasilnim odvo─Ĺenjem Assada sa vlasti, koje su eufemisti─Źki nazivali ‘tranzicija’ u kontekstu pregovora”, kao poku┼íaj da se provede jo┼í jedna promjena re┼żima kao ┼íto su to prije radili u Iraku i Libiji.

U isto vrijeme, on je upozorio da je “jako opasno popularizirati ove d┼żihadisti─Źke skupine sa istinskim demokratskim sekularnim opozicionarima, koji su malena manjina oporbe na terenu”, misle─çi na skupine poput Jaish al-Islama i Ahrar al-Shama, koje su SAD, Francuska, Velika Britanija i Ukrajina odbili proglasiti teroristi─Źkim organizacijama i dodati ih na crnu listu u Vije─çe sigurnosti UN-a (UNSC).

Takve skupine kao ┼íto Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham, i Jaish al-Fatah su zapravo “podru┼żnice” Al Nusre.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,