Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Znanstveno dokazano: Sok od crne ribizle je dobar za ljudski mozak

Znanstveno dokazano: Sok od crne ribizle je dobar za ljudski mozak

crni-ribizlGlavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću

Konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje našeg mozga i omogućuje mu da se bori protiv raznih bolesti, tvrde znanstvenici.

Sok od ovih malih crnih bobica stimulira funkcije mozga, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Functional Foods čiji su autori istraživači sa novozelandskog Instituta za istraživanje biljaka i hrane i njihove kolege s britanskog Sveučilišta u Northumbria.

Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Da bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su tijekom tri tjedna pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom tjedno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli prije nego što se podvrgnu seriji testova.

Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efekte kognitivne sposobnosti sudionika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza.

Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utječu ne samo na regulaciju raspoloženja već i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona. Znanstvenici objašnjavaju ovaj fenomen utjecajem antocijana koji inhibira djelovanje pojedinih enzima – monoaminskih oksidaza.

Vjerojatno da sve vrste ribizla imaju isti učinak – navodi Anthony Watson, jedan od autora studije, dodajući da je u tijeku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.
 
(Stil.kurir.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,