Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Google potiho snima sve ┼íto vi govorite – Evo kako to ─Źuti, izbrisati, i zaustaviti

Google potiho snima sve ┼íto vi govorite – Evo kako to ─Źuti, izbrisati, i zaustaviti

google-mikrofonZahvaljuju─çi funkciji njihovog softvera za pretra┼żivanje, Google bi mogao imati godine va┼íih snimljenih vrijednih razgovora, a ukoliko ┼żelite mo┼żete ih i sami ─Źuti

Va┼ía povijest koju je Google snimio potajno se mo┼że ─Źuti i vidjeti zajedno s popisom svih pretra┼żivanja, na osobnoj stranici Google povijesti.

Zna─Źajka koja je ugra─Ĺena u Google tra┼żilicu kao sredstvo za isporuku to─Źnih rezultata pretra┼żivanja. Me─Ĺutim, to─Źnost i koli─Źina podataka koje Google pohranjuje je zastra┼íuju─ça.

Dobra vijest je da se povijest pretra┼żivanja i snimanje razgovora mo┼żete isklju─Źiti i izbrisati, a na kraju ovog ─Źlanka, mi ─çemo vam pokazati kako.

“Snimke mogu funkcionirati kao neka vrsta dnevnika, podsje─çaju─çi vas na razna mjesta i situacije na kojima ste ste vi i va┼í telefon bili. No, to je ujedno i podsjetnik koliko se podataka prikupljaju o vama, i kako intimne te informacije mogu biti.

Vidjet ─çete jo┼í da ako imate telefon sa sustavom Android, on se mo┼że aktivirati u bilo kojem trenutku jednostavno izgovaraju─çi “OK, Google”. Ali, oni tako─Ĺer mogu imati dobro snimke sa bilo koje druge naprave koju ste koristili preko Googlea.”

Me─Ĺutim, ─Źak i ako nemate telefon s Androidom i idete Google pretra┼żivanja na iDevices (Apple), Google i dalje sve snima.

Prilikom posjete Google osobnoj stranici va┼íe povijesti koju ovaj web div dr┼żi za vas, ona ─çe vam pokazati gdje ste sve bili na internetu i to je sve snimljeno.

Naravno, Google tvrdi da se te informacije nikad nebi osobno upotrijebile protiv vas i provodi se isklju─Źivo u svrhu rasvijetljivanja njihovog iskustvo na webu. No, nisu svi ljudi dobri i sve kompanije moralne, ukoliko se dokopaju ovih podataka.

Google sada obra─Ĺuje u prosjeku vi┼íe od 40.000 upita za pretra┼żivanje svake sekunde, ┼íto zna─Źi da vi┼íe od 3,5 milijardi pretra┼żivanja po danu i 1,2 trilijuna pretra┼żivanja godi┼ínje ┼íirom svijeta.

Podaci tih pretra┼żivanja se zatim pohranjuju uz svakog pojedinca koji ih provodi. Koriste─çi ove podatke i upravlja─Źke rezultate u odre─Ĺenom smjeru, internet gigant bi mogao u─Źinkovito utjecati na cijeli svijet. Osim utjecaja, Google bi mogao predvidjeti budu─çnost temeljenu na trendovima.


Velik dio ove povijesti pretra┼żivanja je vezan za podatke o lokaciji koja je dobivena iz ure─Ĺaja koji se koristi za obavljanje upita. Dakle, ne samo da tra┼żilice imaju informacije o tome koji su va┼íi interesi, ve─ç imaju i specifi─Źne interese na temelju koje doznaju na osnovu va┼íe lokacije u bilo kojem trenutku.

Googleov moto “Nemojte biti zli” sada se ─Źini kao da se vi┼íe ne odnosti na korisnike, ve─ç kao na─Źin kojim oni sami sebe dr┼że pod kontrolom.

A sada dobre vijesti – mo┼żete to sve isklju─Źiti.

Mo┼żete po─Źeti ovo putovanje preko otvaranja Googlove stranice va┼íe povijesti (LINK) i gledati dugi popis snimaka. Tvrtka ima odre─Ĺenu stranicu audio povijesti (LINK), kao i njihovu evidenciju gdje ste bili na internetu.

Ako nikada niste onemogu─çili zna─Źajku, vidjet ─çete popis zvu─Źnih zapisa, ─Źak i neki koji su izvan Google aplikacije, kao i transkript audio zapisa koji je pretvoren u tekst.

Ono ┼íto preporu─Źujemo, nakon ┼íto ste dodatno po─Źeli pani─Źariti slu┼íaju─çi ili listaju─çi kroz grozne Googleove snimke povijesti pretra┼żivanja, je da ih sve mo┼żemo izbrisati i onemogu─çiti funkcije.

The Independent obja┼ínjava samo kako to u─Źiniti:

“Za brisanje pojedinih datoteka, mo┼żete kliknite potvrdni okvir s lijeve strane, a zatim se vratiti na vrh i odaberati “izbrisati”. Da biste se oslobodili od svega, mo┼żete pritisnuti na gumb “Vi┼íe”, odaberite “Opcija brisanje”, zatim kliknite na “Advanced”.

Najlak┼íi na─Źin da se zaustavi snimanje Googlea je da se isklju─Źi virtualni asistent i nikada ne koristite glasovno pretra┼żivanje. No, to rje┼íenje tako─Ĺer dobiva na te┼żini jer ako se isklju─Źi, onda se gubi jedna od najkorisnijih stvari koju ima Android telefon.”

Sada kada znate da ovo postoji, prestanite i dalje dobrovoljno predavati svoje podatke nepoznatim osobama i podijelite ovaj ─Źlanak sa svojim prijateljima i obitelji, te im poka┼żite kako da se to zaustavi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,