Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Norve┼íka ukida automobile s benzinskim motorom!

Norveška ukida automobile s benzinskim motorom!

norveska-benzinNorve┼íka ─çe zabraniti sve automobile na fosilna goriva u sljede─çih 10 godina u nastojanju da postane jedna od najva┼żnijih ekolo┼íki progresivnih nacija na svijetu

Politi─Źari u Norve┼íkoj su priop─çili kako ─çe iskorijeniti sve benzinske automobile do 2025. godine kako bi se postiglo ambiciozan cilj da svaki se svaki automobil u zemlji pokre─çe na zelenu energiju.

Prema norve┼íkim novinama Dagens Naeringsliv, “FRP ─çe ukloniti sve benzinske automobile”, naslov na koji upu─çuje populisti─Źka desni─Źarska stranka Framstegspartiet i Napretka stranka.

Ipak, postoje neki demantiji od strane drugih predstavnika desni─Źarskih stranaka da je ovakav potez potvr─Ĺen.

Ako ovaj zakon pro─Ĺe, on ─çe biti posebno zna─Źajan, jer se veliki dio norve┼íkih sredstava i prora─Źuna oslanja na naftnu industriju.

U izvje┼í─çu tako─Ĺer slijedi najava da ─çe Norve┼íka postati prva zemlja u svijetu koja ─çe zabraniti kr─Źenja ┼íuma.

Govore─çi o mogu─çem zabrani ne-elektri─Źnih automobila 2025. godine, Elon Musk, izvr┼íni direktor ameri─Źke tvrtke Tesla Motors koja proizvodi elektri─Źne automobile, je pohvalio najavu.

“Upravo sam ─Źuo da ─çe Norve┼íka zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva od 2025.”, napisao je.


“Kakva nevjerojatna i stra┼ína zemlja. Bravo de─Źki!!”.

Ipak, dok su Demokratska stranka i Liberalna stranka potvrdili izvješće Dagens Naeringsliva, FRP je rekao je potez još uvijek na razmatranjeu, prema novinama Aftenposten.

Ako mjera u potpunosti bude potvr─Ĺena, to ─çe biti ambicioznije od prijedloga Laburisti─Źke stranke da zabrane prodaju novih dizelskih i benzinski automobila do 2030. godine.

─îetiri stranke, koji vladaju zajedno kroz sustav proporcionalne zastupljenosti, tako─Ĺer su se slo┼żili da se provede novi klimatski porez na elektri─Źnu energiju.

Oko 24 posto automobila u toj zemlji ve─ç radi na struju, a Norve┼íka je veliki proizvo─Ĺa─Ź obnovljive energije, a vi┼íe od 99 posto elektri─Źne energije je pokrivno hidroenergijom.

Norve┼íka ima za cilj utrostru─Źiti kapacitet vjetroelektrana do 2020. godine, s novih 3 milijarde dolara ulaganja u sektor koji je odobren u 2013. godini.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,