Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NAPOKON OTKRIVENO: U financijskoj krizi, nezaposleni i mentalno labilni lakše dobivaju rak

NAPOKON OTKRIVENO: U financijskoj krizi, nezaposleni i mentalno labilni lakše dobivaju rak

financijska-kriza-rakPovećanje broja nezaposlenih i proračunski rezovi u zdravstvu koji su uslijedili nakon financijske krize 2008. pridonijeli su povećanju smrtnosti osoba oboljelih od karcinoma, a riječ je o više od pola milijuna ljudi, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje

Zbog posljedica ekonomske krize koja je počela 2008., od karcinoma se razboljelo i od te bolesti je u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) umrlo 260 000 ljudi više, a podatak se odnosi na razdoblje između 2008. i 2010.

Među njima je 160 000 umrlih od te neizlječive bolesti u zemljama članicama EU – objavio je britanski Lancet.

Na globalnoj razini u istom je razdoblju od posljedica raka umrlo 500 000 osoba više nego što su ranije statistike pokazale – izjavio je doktor Mahiben Maruthappu s londonskog Imperial Collegea koji je vodio istraživanje.

Rak je glavni uzrok smrtnosti u svijetu i ključno je pokušati shvatiti na koji način ekonomske promjene utječu na preživljavanje od ove teške bolesti – smatra Maruthappu.

Tijekom 2012. od raka je u svijetu umrlo 8,2 milijuna ljudi.

U državama u kojima ne postoji socijalno osiguranje, pristup liječenju često ovisi o ugovoru o radu. Ako su nezaposleni, pacijentima se često prekasno dijagnosticira teška bolest. Njihovo je liječenje najčešće vrlo loše ili je zakašnjelo – kaže profesor Rifat Atun s Harvarda.

Nezaposlenost i proračunski rezovi u zdravstvu osobito pogađaju mentalno labilne osobe. Lancet Psychiatry je u veljači 2015. objavio da se svake godine u 63 zemlje obuhvaćene istraživanjem evidentira 45 000 samoubojstava osoba bez posla.
 
(vecernji.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,